Hyppää pääsisältöön

Antoine Tamestit soittaa solistina Jörg Widmannin alttoviulukonserton Suomen ensiesityksessä

alttoviulisti Antoine Tamestit
alttoviulisti Antoine Tamestit Kuva: @BIRKENHOLZ Antoine Tamestit

RSO esittää Jörg Widmannin alttoviulukonserton ensi kertaa Suomessa 29.–30.11.Musiikkitalossa. Konserton solistina esiintyy teoksen 2015 Pariisissa kantaesittänyt Antoine Tamestit. RSO:n kunniakapellimestari Jukka-Pekka Sarasteen johdolla ohjelmassa on myös Brucknerin kolmas sinfonia. Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/areena.

Saksalainen Jörg Widmann kuuluu muun muassa Heinz Holligerin, Oliver Knussenin, Thomas Adèsin ja Esa-Pekka Salosen tavoin niihin aikamme muusikoihin, joiden uralla luovan ja esittävän taiteilijan työt kietoutuvat tiiviisti toisiinsa. Paitsi säveltäjä hän on myös ensiluokkainen klarinetisti ja aktiivinen kapellimestari.

Alttoviulukonserttoonsa Widmann on valinnut epätavallisen kokoonpanon, josta puuttuvat kokonaan oboe sekä kakkosviulut. Lisäksi orkesteri on sijoitettu lavalle tavanomaisesta poikkeavalla tavalla, mikä luo teokseen myös uudenlaisen tilaulottuvuuden. Solistilla on omassa osuudessaan mukana ripaus teatterinomaista ilmaisua. Hän soittaa esityksen aikana useammassa paikassa eri puolilla orkesteria ja päätyy normaaliin solistiasemaansa vasta teoksen lopulla. Matkan varrella hän reagoi orkesterin eleisiin sekä musiikin että mimiikan keinoin.

Huikeasta tekniikasta, rikkaasta viulusoinnista sekä monipuolisesta ohjelmistosta tunnettu Antoine Tamestit teki kansinvälisen läpimurtonsa voitettuaan arvostetut ARD- ja William Primrose-kilpailut.
Kuluvan kaudella hän esiintyy mm. Frankfurtin radion sinfoniaorkesterin, Orchestre de Paris’n, Leipzigin Gewandhaus-orkesterin sekä Stavangerin sinfoniaorkesterin solistina. Tamestitin soitin on Habisreutinger-säätiöltä lainattu vuoden 1672 Stradivarius, ensimmäinen Stradivarin rakentama alttoviulu.

29.11. klo 19
Keskiviikkosarja 7

30.11. klo 19
Torstaisarja 4

Jukka-Pekka Saraste, kapellimestari
Antoine Tamestit, alttoviulu
Jörg Widmann: Viola Concerto, ensiesitys Suomessa
Anton Bruckner: Sinfonia nro 3
Liput: 9-35 €
Yle Radio 1 & yle.fi/rso

  • "Beethoven kehittää jatkuvasti uusia tapoja rikkoa odotuksia"

    Hannu Lintu ja Stephen Hough haastattelussa.

    RSO:n kevätkausi päättyy Beethovenin pianokonserttojen kokonaisesitykseen 22.-23.5. Musiikkitalossa. Konsertit johtaa ylikapellimestari Hannu Lintu ja solistina esiintyy Stephen Hough. Lotta Emanuelsson haastatteli Lintua ja Hough'ia ja kysyi mm. miten Beethoven uudisti konserton lajiperinnettä.

  • 24-vuotias Emilia Hoving johtaa RSO:n konsertin Pablo Heras-Casadon tilalla 3.5.

    Konsertin ohjelma ei vaihdu.

    Kapellimestari Pablo Heras-Casado on joutunut sairastumisen takia peruuttamaan esiintymisensä RSO:n konsertissa 3.5. Hänen tilallaan johtaa vain 24-vuotias Emilia Hoving, joka on toiminut kevätkauden RSO:n assistenttikapellimestarina. Konsertin ohjelma ei vaihdu – ohjelmassa on Bernd Alois Zimmermannin Dialoge kahdelle pianolle ja orkesterille sekä Brucknerin 2. sinfonia.