Hyppää pääsisältöön

Aira ja viimeiset veteraanit – ”Kaunialan asukkaat ovat oikeita taistelijoita”

Aira Samulin raottaa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi kotiarkistonsa haastatteluja. Niissä puhuvat Kaunialan sairaalan sotaveteraanit.
Aira Samulin avaa kotiarkistonsa ja julkaisee sotaveteraanien haastatteluja. Aira Samulin raottaa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi kotiarkistonsa haastatteluja. Niissä puhuvat Kaunialan sairaalan sotaveteraanit. Kuva: Yle Kuvapalvelu Aira Samulin,Yle TV1,Aira Samulin ja viimeiset veteraanit

TV1 sunnuntaina 3.12.2017 klo 20.00 - 20.30, uusinta torstaina 7.12. klo 9.30
Katsottavissa Yle Areenassa

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi 90-vuotias Aira Samulin raottaa kotiarkistonsa haastatteluja, joissa puhuvat Kaunialan sairaalan sotaveteraanit.

Kunniamerkit esiin

Aira Samulin vieraili lokakuussa 2014 tapaamassa Kaunialan asukkaita. Vierailulla tehdyt haastattelut kuvattiin ja ne jäivät kolmeksi vuodeksi Airan kotiarkistoon.

Marraskuussa 2017 Aira katseli materiaalit ja samalla kuvattiin sunnuntaina 3.12. esitettävän ohjelman alku- ja loppujuonto hänen Bulevardin kodissaan. Aira puki ylleen saamansa kunniamerkit Suomen satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi.

Lapsuudenystävä Hyrsylän mutkasta

Kolme vuotta sitten haastatelluista kahdeksasta asukkaasta elossa on enää kaksi.

Yksi ohjelmassa esiintyneistä haastateltavista on Soja Hakala. Hän on Airan koulukaveri Hyrsylän mutkasta Karjalasta. Soja kertoo, kuinka hän joutui sotavangiksi. Nyt jo edesmenneet Tauno Nikki ja Toivo Virkki kertoivat omista sotakokemuksistaan.

Ohjelmassa tavataan lisäksi viisi muuta Kaunialan asukasta – Kalervo Kukka, Heikki Klemola, Sulo Aalto, Yrjö Granlund ja Erkki Jokinen.

Hyvää tuulta ja huumoria

Yhteiset muistelotuokiot ja yhdessä laulaminen kuuluivat sotaveteraanien päivärutiineihin. Arkeen kuuluu myös paljon naurua, iloisia ilmeitä ja poikamaista flirttiäkin.

”Nämä kovia kokeneet ihmiset ovat tyytyväisiä oloihinsa. Hyväntuuliset, jopa humoristiset Kaunialan asukkaat ovat oikeita taistelijoita”, Aira sanoo.

Toimittajat: Aira Samulin ja Riikka Heino. Ohjaaja-tuottaja Riikka Heino. Kuvaajat: Esa Kurkikangas ja Hannu Kettunen. Tuotanto: Yle, 2017.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.