Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Sadan vuoden talo pääkuva

On mies ja unelma sata vuotta kestävästä talosta. Unelmaa on toteuttamassa joukko rakentamisen ammattilaisia. Sitten alkavat vaikeudet, joille ei näy loppua.
Lue Sadan vuoden talo -blogia ja katso kaikki sarjan jaksot Yle Areenassa.

Sadan vuoden talo -blogi: 6. Dale tietää kaiken – joten muut eivät

Kaksi miestä juttelevat rakennustyömaan kopissa
Kaksi miestä juttelevat rakennustyömaan kopissa Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi rakennustyömaat

Minun olisi pitänyt alusta asti palkata työmaalle kokenut mestari, jonka roolin vastaava timpurimme Esa ”Dale” Dahl on tyhjiössä korvannut. Dale seisoo kuin härkä väitteidensä takana ja toteuttaa arkkitehdin suunnitelmia osin oman mielensä mukaan, mikä aiheuttaa ainakin minulle unettomia öitä.

Tunnustan. Olen syyllinen. Rakennuskohteemme johtamisessa on ollut puutteita. Tai oikeastaan johtamista ei ole edes ollut.

Ja kun ammattimainen työnjohto on puuttunut, niin se on vaikuttanut haitallisesti mm. vallitsevaan työilmapiiriin. Väittelyitä rakentamisesta syntyy tavan takaa.

Kaksi miestä juttelevat rakennustyömaalla
Juha-Pekka ja Esa Dahl väittelevät lattian kipsivalun onnistumisesta. Dale ei ole tyytyväinen. Kaksi miestä juttelevat rakennustyömaalla rakennustyömaat
Väittelyitä rakentamisesta syntyy tavan takaa.

Minun olisi pitänyt alusta asti palkata työmaalle kokenut mestari, jonka roolin vastaava timpurimme Esa ”Dale” Dahl on tyhjiössä korvannut.

Samalla hän on antanut porilaiselle vänkääjälle kasvot sekä ketään kumartamattomalle rakentajalle jäykän niskan mallin. Vastaavaan muut eivät pystyisi.

Dale seisoo kuin härkä rakennustapoihin ja –menetelmiin liittyvien väitteidensä takana ja toteuttaa arkkitehdin suunnitelmia osin oman mielensä mukaan, mikä aiheuttaa ainakin minulle unettomia öitä.

Arkkitehti, rakennuttaja ja timpuri tutkivat piirrustuksia
Arkkitehti Jukka Koivula selventää timpuri Esa Dahlille tämän tekemää virhettä autokatoksen korkeudessa. Arkkitehti, rakennuttaja ja timpuri tutkivat piirrustuksia rakennustyömaat
Sadan vuoden talon arkkitehti
Sadan vuoden talon arkkitehti rakennustyömaat

Uskon, että muuallakin kuin Tampereen Ikurissa tuijotetaan kattoon yön yksinäisinä hetkinä. Ainakin Raumalla, arkkitehdin kotitalossa.

Ei siis ole ihme, että Dale on tähän asti saadun palautteen perusteella jakanut sarjamme katsojakunnan kahtia. Osa katsojista rakastaa Dalea. Osa ei. Ketään timpurimme ei kuitenkaan jätä kylmäksi.

Osa katsojista rakastaa Dalea. Osa ei. Ketään timpurimme ei kuitenkaan jätä kylmäksi.

Sen lisäksi, että Dalella on lahden takaa Ruotsista tuomisinaan paljon annettavaa suomalaiseen rakennustietämykseen, on miehellä poikkeuksellinen vaikutus työmaan ilmapiiriin.

Sitä voidaan luonnehtia ainutlaatuiseksi, sillä työyhteisön vuorovaikutus on lähinnä vain yhdensuuntaista.

Dale näkyy tietävän kaiken eikä epäröi kertoa sitä muille. Suoraan ja kainostelematta.

Miehet tutkivat hormin rakennusohjeita
Apumies Jarmo Mäkinen ja Esa Dahl ajautuvat sanaharkkaan talon hormeista. Miehet tutkivat hormin rakennusohjeita Kuva: Rajoitettu k�ytt�oikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi rakennustyömaat

Sen takia ja erityisesti muiden ammattilaisten, mukaan lukien arkkitehti, neuvomisella on joihinkin heistä romahduksen partaalle ajava vaikutus, vaikka Dale pohjimmiltaan tarkoittaa pelkästään hyvää.

Ainakin minulle, sillä timpurimme ajattelee rakennuskustannuksiani. Minun parastani.

Kun teemme poikkeuksellisen vaativaa taloa, ovat työn asettamat vaatimukset korkealla.

Muodoiltaan, materiaaliltaan ja tekniikaltaan erityisen haasteellinen talo on jokaiselle työmaallamme työskentelevälle kaiken lisäksi laatuaan ensimmäinen ja ainutlaatuinen. Uniikki.

Keskeneräinen autokatos
Dalen väärään muotoon pystyttämä autokatos. Keskeneräinen autokatos rakennustyömaat

Vaativa työ on sen vuoksi kaikille mielekästä ja rakennusprojektin aikana on mahdollisuus oppia uutta ja soveltaa aiemmin opittuja taitoja.

Sanalla sanottuna rakentajan unelmakohde. Se on myös vuorovaikutus- ja ihmissuhdetaitoja erityisen paljon vaativaa.

Valitettavasti rima on nimenomaan siinä lajissa nyt niin korkealla, että siitä mennään tällä miehityksellä ja Dalen johdolla suorin jaloin ali.

Teksti: Juha-Pekka Ristmeri

Kommentit

Sadan vuoden talo

  • Sadan vuoden talo -blogi: 3. Pää oli räjähtää - 170 000 euroa likosi sateessa

    Välinpitämättömyyden asennevamma on ongelma rakentamisessa

    Seisoin sateesta märkänä työmaalla todistamassa pahimman pelkoni toteutumista. Olin peittelemässä asentajien pystyttämiä seiniä, jotka olivat vielä edellispäivänä olleet kuivia. Nyt piiskaava sadevesi valui niitä pitkin, kun tuuli riepotteli pressuja ja muovisia peitteitä. Suojaus oli jätetty puolitiehen, vaikka saderintaman tiedettiin saapuvan.

  • Sadan vuoden talo -blogi: 4. Olkoon vaikeaa - haluan pienen hiilijalanjäljen

    Luontoystävällisyys oli armoton haaste urakassa

    Kyllä, tavoitteeni on saada sadaksi vuodeksi maamerkki Porin Pietniemeen. Sen sijaan toisenlaisesta jäljestä en niin piittaisi. Hiilijalanjäljestä. En ole juurikaan ennen tätä taloprojektia vaivannut itseäni tällä murheella, mutta talon suunnittelun aikaan huoli luontoäidistä ja vastuu tuleville sukupolville puski ajatuksiini.