Hyppää pääsisältöön

Samuli Edelmann edesmenneestä isästään: "Tänne minä jäin laulamaan hänen laulujaan"

näyttelijä, laulaja Samuli Edelmann
näyttelijä, laulaja Samuli Edelmann Samuli Edelmann

Näyttelijä, laulaja Samuli Edelmann menetti isänsä puolitoista kuukautta sitten. Lohtua tuo se, että Toni-isä sai lähteä läheistensa ympäröimänä.

– Se oli kaunis ja hyvä kuolema, sanoo Samuli Edelmann nyt, ilmiselvästi vielä keskellä surutyötään. – Isä eli loppuun asti musiikkia ja säveltämistä.

Isä, Toni Edelmann oli Suomen rakastetuimpia säveltäjiä, joka teki monipuolisesti musiikkia. Teatteriin, elokuviin, runoihin.

Ennen isän sairastumista Samuli Edelmann oli tavannut isänsä kesällä. Hän oli vieraillut vanhempiensa luona poikansa kanssa. Oli syöty kakkuja, korvapuusteja ja jäätelöä ja naurettu paljon, kuunneltu musiikkiakin.

Monien projektiensa keskellä kiireinen Samuli oli koko syksyn odottanut isän tapaamista. Vihdoin eräänä torstaina hän soitti isälleen tulevansa sunnuntaina. Molemmat iloitsivat jo etukäteen tapaamisesta. Oli ollut ikävä.

Minä lauloin isälle hänen omia laulujaan ja veljeni lauloi Schubertin liedejä. Olimme koko ajan ihan lähellä.

Samana torstai-iltana isä sai kohtauksen. Ennen kuolemaansa Toni Edelmann ehti olla sairaalassa puolitoista viikkoa, koko ajan läheistensä ympäröimänä, taiteen ja luovuuden ympäröimänä.

– Minä lauloin isälle hänen omia laulujaan ja veljeni lauloi Schubertin liedejä. Olimme koko ajan ihan lähellä.

Samuli Edelmann peri isältään muutakin kuin esiintymisvaatteet; kauluspaidan ja liivin. Miltä isän musiikin esittäminen tuntuu nyt, hänen kuolemansa jälkeen?

– Se on vielä arvoitus, miettii Samuli Edelmann. – Olen 20 vuotta laulanut Tonin lauluja ja olen musiikin ja runouden kautta kokenut isän sielunmaiseman hyvin läheisesti. Tänne minä nyt jäin laulamaan hänen laulujaan.

KATSO KOKO LÄHETYS
YLE Areena

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän