Hyppää pääsisältöön

The Room on maailman huonoin elokuva – The Disaster Artist kertoo sen syntytarinan

James Francon tähdittämä elokuva The Disaster Artist
James Francon tähdittämä The Disaster Artist kertoo tarinan maailman huonoimman elokuvan The Roomin takana. James Francon tähdittämä elokuva The Disaster Artist Kuva: © 2015 Warner Bros. Entertainment Inc. KulttuuriCocktail,The Disaster Artist

Kulttielokuvat, kuten maailman paras huono elokuva The Room, tarjoavat faneilleen yllätyksiä ja yhteisöllisyyttä. Night Visions -elokuvafestivaalilla nähtävä The Disaster Artist kertoo The Roomin tarinan. Miksi kuuluisat näyttelijät ja fanit ympäri maailman rakastavat tätä elokuvaa?

Pidetäänpä pieni leffavisa. Mikä elokuva?

Se pyörii täysille katsomoille vuosia ensi-iltansa jälkeen. Sillä on laaja kansainvälinen fanijoukko. Fanit osaavat ulkoa sen vuorosanoja, pukeutuvat sen hahmoiksi ja toistavat sen näytöksissä tiettyjä rituaaleja. Siitä on tehty videopeli, lukuisia erilaisia oheistuotteita ja Youtube pursuaa fanien parodiavideoita ja koosteita elokuvan tähtihetkistä.

Tällä kertaa kyseessä ei ole Star Wars tai The Rocky Horror Picture Show, vaan vuonna 2003 ensi-iltansa saanut The Room. Elokuva, joka on niin huono, että se tunnetaan “huonojen elokuvien Citizen Kanena”.

The Room -elokuva
The Room -elokuvan pääosissa nähtiin Tommy Wiseau ja Juliette Danielle. The Room -elokuva Kuva: © Wiseau Films The Room,KulttuuriCocktail

The Roomin juoni kuulostaa varsin arkipäiväiseltä. Se kertoo sanfranciscolaisesta pankkiirista Johnnysta, joka elää näennäisen onnellisesti “tulevan vaimonsa” Lisan kanssa. Lisa on kuitenkin tyytymätön elämäänsä ja viettelee Johnnyn parhaan ystävän Markin. Näin klassinen kolmiodraama on valmis.

Tämä näennäisen banaali asetelma ei kuitenkaan kerro vielä juuri mitään elokuvasta ja sen ympärille muodostuneesta ilmiöstä.

The Room on rakkaudesta ja ystävyydestä kertova klassinen melodraama, jossa mikään ei toimi. Se on vahingossa tehty solvaus kaikelle elokuvallisen kerronnan logiikalle.― Matti Rämö

Elokuvana The Room on täysi katastrofi. Dialogi on uskomattoman kömpelöä, ja ohjaus amatöörimäistä. Näyttelijöistä suurin osa on huonoja ja rooleihinsa täysin sopimattomia. Elokuvan juoni on täynnä aukkoja ja epäloogisuuksia.

– Jossain on sanottu, että The Room on “one giant plot hole” eli yksi suuri aukko juonen logiikassa. Se on aika hyvä tiivistys, jos elokuva pitäisi kuvailla yhdellä lauseella, sanoo Night Visions -elokuvafestivaalin ohjelmistosuunnittelutyöryhmän jäsen toimittaja Matti Rämö.

– The Room on rakkaudesta ja ystävyydestä kertova klassinen melodraama, jossa mikään ei toimi. Se on vahingossa tehty solvaus kaikelle elokuvallisen kerronnan logiikalle, hän jatkaa nauraen.

Pääarkkitehti The Roomin takana on mies nimeltään Tommy Wiseau. Hän paitsi ohjasi, käsikirjoitti ja tuotti elokuvan, myös näytteli sen pääosaa Johnnya. Elokuvan tekemiseen hän käytti kuusi miljoonaa dollaria omaa rahaansa.

Wiseau mainosti The Roomia vuosikausia 5000 dollaria kuukaudessa maksaneella mainostaululla Highland Avenuella Hollywoodissa.

The Disaster Artist -elokuva pohjautuu Greg Sesteron samannimiseen kirjaan The Room -elokuvan tekemisestä.
James Franco esittää pääosaa, Tommy Wiseauta, The Disaster Artist -leffassa. The Disaster Artist -elokuva pohjautuu Greg Sesteron samannimiseen kirjaan The Room -elokuvan tekemisestä. Kuva: © 2015 Warner Bros. Entertainment Inc. The Disaster Artist,KulttuuriCocktail

Vuonna 2003 The Room pyöri vain pari viikkoa kahdessa teatterissa Los Angelesissa. Toisen elokuvasalin ulkopuolella oli kaksi kylttiä: toisessa luki “ei rahoja takaisin” ja toisessa oli lainaus erään kriitikon arvostelusta: “Tämä elokuva tuntuu siltä kuin lyötäisiin puukolla päähän.”

Vähitellen sana alkoi kiertää tästä kummallisesta, uskomattoman kömpelöstä, mutta juuri siksi niin hauskasta ja kiehtovasta elokuvasta. DVD:t vaihtoivat omistajaa. Faneja alkoi löytyä ympäri maailmaa. Kuuluisat näyttelijät ja koomikot ylistivät elokuvaa.

Samalla, kun The Roomin maine kasvoi, yleisö alkoi myös kiinnostua miehestä elokuvan takana. Kuka tämä Tommy Wiseau oikein oli?

Wiseau kieltäytyi vastaamasta kysymyksiin taustastaan. Niinpä pitkään aikaan kukaan ei ollut aivan varma, mistä hän on alun perin kotoisin tai mistä hän sai rahat elokuvansa tekemiseen. Kukaan ei ollut edes varma, mikä Wiseaun oikea nimi oli.

The Room -elokuva
The Room -leffan päähenkilö Johnny. The Room -elokuva Kuva: © Wiseau Films The Room,KulttuuriCocktail
The Room -elokuva
The Room -leffassa näyttelivät Tommy Wiseau ja Greg Sestero. The Room -elokuva Kuva: © Wiseau Films The Room,KulttuuriCocktail

Vielä suurempi mysteeri oli, oliko Wiseau tosissaan. Oliko hän todella halunnut tehdä Tennessee Williamsin klassikkonäytelmän Viettelyksen vaunun tasoisen mestariteoksen ja epäonnistunut surkeasti? Vai oliko The Roomin alun perinkin tarkoitus olla mustaa huumoria, kuten Wiseau myöhemmin väitti?

Mysteerit eivät kuitenkaan haitanneet The Roomin suosiota, vaan päinvastoin ne lisäsivät elokuvan viehätystä. Fanit arvuuttelivat keskenään, mistä Wiseaun kummallinen aksentti mahtoi olla peräisin ja oliko koko elokuva vain mafian rahanpesuoperaatio.

Yleisö heitteli muovilusikoita kohti valkokangasta, kopitteli amerikkalaisen jalkapallon kanssa, huuteli repliikkejä ja vastaili hahmojen vuorosanoihin.

The Roomin maineen kasvaessa sen näytösten ympärille syntyivät omat rituaalinsa. Yleisö heitteli muovilusikoita kohti valkokangasta, kopitteli amerikkalaisen jalkapallon kanssa, huuteli repliikkejä ja vastaili hahmojen vuorosanoihin.

Näitä rituaaleja on nähty vuosittain myös Helsingissä. Kaksi kertaa vuodessa järjestettävillä Night Visions -festivaaleilla The Roomia on näytetty joka kevät vuodesta 2012 lähtien.

Viime vuoden syksyllä elokuvassa Johnnyn parasta ystävää Markia näyttelevä Greg Sestero kävi vieraana festivaalien järjestämässä erikoistapahtumassa The Room: An Evening with Greg Sestero.

Sesteron ansiosta The Room on saanut yhä suurempaa huomiota viime vuosina. Tärkeänä tekijänä tässä suosiossa on ollut Sesteron yhdessä Tom Bissellin kanssa kirjoittama omaelämäkerrallinen teos The Disaster Artist (2013).

Kirja kertoo The Roomin tekemisestä ja Sesteron ystävyydestä Tommy Wiseaun kanssa.

Nyt kirjasta on tehty myös elokuva. Torstaina 23.11. Night Visionsissa saa Pohjoismaiden ensi-iltansa muun muassa Freaks and Geeks - ja The Deuce -tv-sarjoista tutun James Francon ohjaama ja tähdittämä The Disaster Artist.

James Franco esittää pääosaa, Tommy Wiseauta, The Disaster Artist -leffassa.
The Disaster Artist -elokuva pohjautuu Greg Sesteron samannimiseen kirjaan The Room -elokuvan tekemisestä. James Franco esittää pääosaa, Tommy Wiseauta, The Disaster Artist -leffassa. Kuva: © 2015 Warner Bros. Entertainment Inc. The Disaster Artist,KulttuuriCocktail

Pelkkä huonous ja siitä kumpuava huumori eivät tunnu selittävän The Roomin jatkuvaa viehätystä. Matti Rämön mukaan huonous onkin vain yksi, eikä välttämättä edes tärkein osatekijä elokuvan kulttisuosiossa. Ennen kaikkea The Room on yhteisöllinen kokemus.

– Oma kiinnostukseni elokuvaa kohtaan ei perustu siihen, että olisin erityisen kiinnostunut huonoista melodraamoista, vaan olen kiinnostunut harvinaisista ilmiöistä. The Roomin näytöksessä vähintään yhtä viihdyttävää kuin itse elokuva on tarkkailla yleisön meininkiä. Se on rituaali ja happening. Se on kokemuksena todella kaukana siitä, että katsot Netflixiä kotona yksin läppäriltä.

Tämän yhteisöllisen katselukokemuksen pohjalle fanit voivat rakentaa omaa identiteettiään. The Roomin näytöksissä yleisö voi kokea, että heillä on oma yhteinen juttunsa, ja he ovat samalla aaltopituudella toisten fanien kanssa.

– Varmasti siinä on vahva alakulttuuri-, vastakulttuuri- ja kulttimentaliteetti. Että “meillä on oma juttumme ja me emme ole valtavirtaa, antaa noiden muiden mennä nauramaan jollekin Luokkakokoukselle”, Rämö pohtii.

Kulttielokuvien viehätys tulee kuitenkin usein siitä, että niissä on jokin selkeä poikkeus keskimääräisestä.― Matti Rämö

Hänen mukaansa suurin osa sekä taide- että genre-elokuvasta on melko samankaltaista. Tuttuja elementtejä on hienosäädetty hieman tai tavanomainen asetelma esitetään vähän eri näkökulmasta. The Room ja sen kaltaiset kulttielokuvat ovat toista maata. Ne nousevat arkipäiväisen yläpuolelle, yllättävät ja hämmentävät.

– Elokuva voi olla hyvä, vaikka se ei ole kovin yllättävä. Kulttielokuvien viehätys tulee kuitenkin usein siitä, että niissä on jokin selkeä poikkeus keskimääräisestä. Yksi hyvä määritelmä kiinnostavalle kulttuurille on, että se jää mieleen. The Roomin jälkeen huomaat miettiväsi, että “herranjestas, mistä tässä oli oikein kyse?”

Kulttielokuvien ystäviä Rämö kuvailee hyvällä ja vivahteikkaalla kulttuurisella lukutaidolla varustetuiksi. He etsivät elokuvakokemuksista jotakin yllätyksellistä ja poikkeuksellista. The Room tarjoaa tällaisen kokemuksen.

– He haluavat tulla yllätetyksi ja nähdä jotain persoonallista. He tykkäävät lukea elokuvista ristiriitoja, piilomerkityksiä ja kontrasteja. He haluavat jotain muuta kuin perusmakaronilaatikkoa.

The Disaster Artist -elokuvan juliste.
The Disaster Artist -elokuvan juliste. Kuva: © 2015 Warner Bros. Entertainment Inc. The Disaster Artist,KulttuuriCocktail
The Room -elokuvan juliste
The Room -elokuvan juliste Kuva: © Wiseau Films KulttuuriCocktail,The Room

The Disaster Artist nähdään Night Visions -festivaalilla Helsingissä 23.11.2017.

Edit: Muotoiltu artikkelin ingressiä uudelleen 22.11.2017.

Kommentit