Hyppää pääsisältöön

Tilastokeskus palkitsi Ylen tilastojen parhaasta hyödyntämisestä

Kuva Ylen verkkosivusta
Kuva Ylen verkkosivusta Kuva: Yle verkkosivu,Yle Uutiset

Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan datajournalismi palkittiin Tilastokeskuksen Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi järjestämässä kilpailussa parhaasta tilastojen hyödyntämisestä mediassa.

Palkittu artikkeli Kyllä ennen oli nuoriso kunnollista – vai oliko? julkaistiin Ylen verkkosivuilla 3. kesäkuuta 2017. Artikkelissa lukija voi arvioida kuinka nuorison käyttäytyminen on muuttunut vuosien aikana.

Artikkelin toteutus syntyi Yle Kajaanin ja Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan Plus-deskin yhteistyönä. Tiimiin kuuluivat toimittaja Sanna Kähkönen, graafikko Eetu Pietarinen ja koodaaja Eemeli Martti.

Tilastokeskuksen nimeämän raadin mukaan voittajatyö onnistuu havainnollistamaan yksinkertaisella, mutta selkeällä tavalla yllättäviäkin tilastotietoja. Tässä jutussa erityisenä ansiona on tilastollisten aikasarjojen hyödyntäminen. Yksittäiset tilastotiedot asetetaan laajempaan kontekstiin ja kuvataan näin havainnollisesti yhteiskunnallista kehitystä.

Palkinto luovutetaan voittajille keskiviikkona 22. marraskuuta Tilastokeskus-päivän yhteydessä Helsingin Säätytalolla.

Tilastokeskus järjesti Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi kaksi kilpailua, toisen medialle ja toisen opiskelijoille. Kilpailujen tavoitteena oli kannustaa käyttämään tilastoja monipuolisesti ja etsimään myös uusia innovatiivisia tapoja tilastotietojen esittämiseen. Molempien kilpailujen palkintona oli 2 000 euroa. Tilastokeskuksen Tilastot mediassa -kilpailuun sai osallistua esimerkiksi artikkelilla, datavisualisoinnilla, infografiikalla, videolla tai animaatiolla. Kilpailuaika oli 6.12.2016–1.10.2017.