Hyppää pääsisältöön

Murhaaja Pohjois-Koreasta? – dokumentti Kim Jong-namin kohtalosta

Pohjois-Korean hallitsijan velipuloli Kim Jong-nam murhattiin Kuala Lumpurissa. BBC dokumentti selvittää tapauksen taustoja.
Kim Jong-nam. Pohjois-Korean hallitsijan velipuloli Kim Jong-nam murhattiin Kuala Lumpurissa. BBC dokumentti selvittää tapauksen taustoja. Kuva: BBC 2017 Kim Jong-nam,Yle TV1,Ulkolinja: Murhaaja Pohjois-Koreasta

TV1 maanantaina 30.7.2018 klo 23.45 - 00.40
Areenassa 7 päivää

Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin velipuoli Kim Jong-nam saapui helmikuun 13. päivänä 2017 Kuala Lumpurin lentokentälle. Mies aikoi matkustaa Macaoon.

Kim Jong-nam murhattiin, kun hän oli menossa lähtöselvitykseen. Aseena käytettiin maailman tappavinta kemiallista asetta, VX-hermomyrkkyä.

Murhasta epäiltynä pidätettiin muutaman päivän päästä kaksi naista, joista toinen oli Vietnamista ja toinen Indonesiasta. Lentokentän turvakamerat paljastivat, että lentokentällä tilannetta ohjaili suuri joukko pohjoiskorealaisia agentteja.

Hallitsijaperheessä valtataistelu

BBC:n dokumentissa kuullaan uutta tietoa Kim Jong-nam lähipiiristä. Ohjelma penkoo hallitsijaperheen kiihkeää valtataistelua ja paljastaa, kuinka salamurhan taustalla harjoitettiin asekauppaa ja rahanpesua Pohjois-Korean johtajasuvun hyväksi.

Kim Jong-namia pidettiin aiemmin isänsä Kim Jong-ilin kiistattomana seuraajana. Hän joutui sittemmin isänsä epäsuosioon. Pojalla ei ollut mitään virallista asemaa. Dokumentti kysyykin, miksi Kim Jong-nam murhattiin?

Miksi kovaotteinen Kimien suku on voinut hallita Pohjois-Koreaa yhtäjaksoisesti lähes 70 vuoden ajan?

North Korea : Murder In The Family. Tuotanto: BBC, Britannia, 2017. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2017.