Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Apua seksiin – Miksi avusteinen seksi on Suomessa yhä tabu?

Avusteinen seksi on Suomessa edelleen tabu. Monelle se on kuitenkin ainoa tapa saada kosketusta ja hellyyttä.
Tanja Roth keskustelee seksuaalisuudesta työkseen. Avusteinen seksi on Suomessa edelleen tabu. Monelle se on kuitenkin ainoa tapa saada kosketusta ja hellyyttä. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Apua seksiin

TV1 maanantaina 18.6.2018 klo 21.30 - 22.35

Avusteinen seksi on Suomessa edelleen tabu. Monelle se on kuitenkin ainoa tapa saada kosketusta ja hellyyttä. Keneltä apua saa ja voi pyytää?

Toimittaja Peter Walleniuksen ohjaama koskettava dokumentti (7) käsittelee avusteiseen seksiin liittyviä kysymyksiä.

Avusteinen seksi on Suomessa edelleen tabu. Monelle se on kuitenkin ainoa tapa saada kosketusta ja hellyyttä.
Seksuaaliterapeutti Tanja Roth (vas.), seksuaalineuvoja Amu Urhonen ja seksuaalikasvattaja Raila Riikonen. Avusteinen seksi on Suomessa edelleen tabu. Monelle se on kuitenkin ainoa tapa saada kosketusta ja hellyyttä. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Apua seksiin

Parempaa seksuaaliterveyttä

Seksuaaliterveys on tärkeää ja siitä puhutaan yhä enemmän. Läheisyys, kosketus, seksi ja lopulta orgasmi tuovat paljon hyvää. Hyvä seksielämä vähentää ahdistusta, pitää mielen koholla ja vähentää riskiä esimerkiksi eturauhasongelmiin.

Jos kumppanin löytäminen tuottaa ongelmia niin aina voi turvautua sooloseksiin. Itsensä kosketteleminen ei karvoja kämmenpohjiin kasvata, vaikka joskus on voitu niinkin väittää.

Entä jos oma liikuntarajoite vaikeuttaa tai tekee jopa mahdottomaksi toisen lähelle pääsyn, koskettelemisen, hellyyden ja seksin. Jos ei pysty koskettelemaan itseään, ainakaan intiimialueille, niin miten sitten toimitaan?

Avusteinen seksi on Suomessa edelleen tabu. Monelle se on kuitenkin ainoa tapa saada kosketusta ja hellyyttä.
Avusteinen seksi on Suomessa edelleen tabu. Monelle se on kuitenkin ainoa tapa saada kosketusta ja hellyyttä. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Apua seksiin

Miten henkilökohtainen avustaja voi auttaa?

Liikuntarajoitteisella on oikeus henkilökohtaiseen avustajaan. Henkilökohtaisen avustajan työtehtäviin kuuluu kaikkea mitä normaaliin arkielämään kuuluu, esimerkiksi pukeutumisessa, ruoan valmistamisessa ja wc-käyntien avustamisessa. Seksissä avustamisesta ei juuri puhuta.

Avusteisessa seksissä herää liuta moraalisia kysymyksiä.

Saako ja voiko toista auttaa seksuaalisen nautinnon saavuttamisessa, olematta itse kumppani tai aktiivisena osapuolena aktissa? Entä jos kyseessä on pariskunta, joka tarvitsee vähän apua päästäkseen lähelle toisiaan? Entä jos itse kiihottuu auttaessa? Miten tulisi toimia? Pettääkö omaa kumppaniani?

Avusteinen seksi on Suomessa edelleen tabu. Monelle se on kuitenkin ainoa tapa saada kosketusta ja hellyyttä.
Raila Riikonen luennoimassa siitä, kuinka vammaisuus vaikuttaa seksuaalisuuteen. Avusteinen seksi on Suomessa edelleen tabu. Monelle se on kuitenkin ainoa tapa saada kosketusta ja hellyyttä. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Apua seksiin

Tavoitteena selkeät pelisäännöt

Apua seksiin -dokumentti seuraa seksuaaliterapeutti Tanjan Rothin ja seksuaalikasvattaja Raila Riikosen työtä. He haluavat hälventää ennakkoluuloja ja tuoda tietoa seksissä avustamisesta.

Oululainen Tanja Roth työskentelee täyspäiväisesti vammaisasioiden ja seksuaalisuuden kanssa. Hän on kirjoittanut oppaan "Avusta ja ohjaa seksissä turvallisesti ".

Raila Riikonen on koulutettu seksuaalikasvattaja. Hän kouluttaa, luennoi ja toimii kokemusasiantuntijana. Raila käyttää mielellään esimerkkejä omasta elämästään kertoessaan vammaisuudesta ja seksuaalisuudesta.

Yhdessä nämä rohkeat naiset kollegoineen haluavat avata keskustelun seksissä avustamisen virallistamisesta ja saada siihen selkeät pelisäännöt. Jotta tämä tärkeä asia tapahtuisi kaikkien osapuolten hyväksymänä, ketään pakottamatta, ehdottomasti turvallisesti ja seksuaaliterveyttä parantaen.

Ohjaus: Peter Wallenius. Tuotanto: Yle, 2017. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2017.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.