Hyppää pääsisältöön

Kun urheilijat rahan perään lähtivät

Suomen pelaaja kaatuneena maassa vanhassa mustavalkoisessa kuvassa.
Suomen pelaaja kaatuneena maassa vanhassa mustavalkoisessa kuvassa. Kuva: Yle/Kalle Kultala jääkiekko

Yle Teemalla on käynnissä upea 10-osainen Urheilu Suomi -sarja. Siinä käydään kattavasti läpi maamme merkittävimmät urheiluhenkilöt, saavutukset ja ilmiöt urheilun ympärillä. Teeman Elävä arkisto komppaa kolmella ohjelmalla, joissa nousevat esiin suomalaisille rakkaat urheilulajit.

Historiallinen urheilupaketti Teemalla:
Torstaina 23.11. klo 22.45, perjantaina 24.11. klo 15.00 ja maanantaina 27.11. klo 12.00.

Vellu, Hexi ja Arto Tolsa

Arkistopaikalla näemme ohjelmia ajalta, jolloin urheilusta ammatin saaminen oli Suomessa vielä varsin harvinaista. 1970-luvulla Suomesta oli kuitenkin jo lähtenyt maailmalle jonkin verran ammattiurheilijoita, joita ei enää arvosteltu vaan arvostettiin.

He pelaavat rahasta on harvoin nähty dokumentti vuodelta 1975. Ohjelmassa tavataan muun muassa NHL:ssä pelaavat kiekkoilijat Veli-Pekka Ketola ja Heikki Riihiranta, sekä Eurooppaan ammattilaiskentille päässeitä jalkapalloilijoita. Heistä pisimmän uran teki Belgiassa kymmenen vuotta ammattilaisena pelannut Arto Tolsa.

He pelaavat rahasta

Sisulla, sillähän suomalainen pärjää, ainakin urheilussa

Välierä -niminen dokumentti kuljettaa katsojan vuoteen 1968 ja Teuvalle. Tokion olympialaisissa vuonna 1964 keihäänheiton olympiakultaa voittanut Pauli Nevala asuu ja harjoittelee Pohjanmaan avarissa maisemissa. Leipä ei kuitenkaan lohkea urheilusta. Nevala on päivätöissä kunnalla urheilukentän hoitajana. Hän on kiitollinen työpaikastaan ja uskaltaa sanoa suorat sanat niin sanotuista urheilun pukumiehistä, joita jo tuolloin oli aivan liikaa.

Välierä

Pesäpallo - Suomen kansallispeli

Viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä pureudumme pesäpallon, tuon jalon ja virallisen kansallispelimme syntyyn. Vuodelta 1952 oleva Pesäpallo - Suomen kansallispeli esittelee Tahko Pihkalan 1900-luvun alussa kehittelemän lajin synnyn ja säännöt. Ja itse Tahko Pihkalakin on saatu mukaan ohjelmaan.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa