Hyppää pääsisältöön

Nämä ovat suomen kielen vaikeimmat sanat — ne tietää jokainen bussimatkustaja

Monelle on vaikea sanoa, että he haluaisivat jäädä pois bussin kyydistä.
Monelle on vaikea sanoa, että he haluaisivat jäädä pois bussin kyydistä. Kuva: YLE/ Mikko Kilpinen Bussi,Puoli seitsemän

Jokainen joskus bussissa matkustanut tunnistaa tämän ilmiön. Seuraava pysäkki lähestyy ja sinä istut käytävän puolella. Vieressäsi istuva matkustaja aloittaa joukkoliikenteen ikiaikaisen riitin, sanattoman bussitanssin.

Tämän elehdinnän perimmäisenä tarkoituksena on saada sinut huomaamaan, että tästä oltaisiin nyt nousemassa kyydistä.

Listasimme tyypillisimmät kyydistä pois nousemisen sanattoman ilmaisun tavat.

1. Hanskojen pukija

Tämä henkilö pukee hanskansa hitaasti ja näyttävästi. Hän pitää käsiään yleensä hiukan koholla, mieluiten katseen korkeudella, jotta vieressä istuva ymmärtäisi, mistä on kyse. Kyllähän hanskat ovat selvä merkki siitä, että ei tänne olla istumaan jäämässä.

Kyllähän hanskat ovat selvä merkki siitä, että ei tänne olla istumaan jäämässä.

2. Laukunhypistelijä

Laukunhypistely on ehkä yksi yleisimmin tavatuista bussimaneereista. Pysäkin lähestyessä hypistelijä nostaa pakaasinsa syliin ja liikahtaa hiukan etäälle penkistään. Samalla hän koskettelee laukun hihnaa tai reunoja. Joskus hän saattaa jopa nostaa laukun hihnan mielenosoituksellisesti olkansa yli.

3. Kännykän taskuunlaittaja

Puhelimen pois laittaminen on sanattoman bussitanssin nykyaikaisimpia muotoja. Henkilö voi pimentää puhelimen ruudun ja panna puhelimen selkeäeleisesti joko laukkuun tai vaikkapa takin taskuun. Tämä ele yhdistetään usein numeroon 2 eli laukunräpläämiseen.

4. Yskijä

Ikkunapaikalla istuvalle matkustajalle ilmaantuu yllättäen merkitsevä, usein kuiva, yskä. Yskänpuuskan aikana noustaan hiukan etukenossa olevaan istuma-asentoon. Tähän yhdistyy usein myös maneeri numero 5 eli kääntyminen.

5. Kääntyjä

Kääntyjä luottaa liikkeeseen. Oman pysäkin lähestyessä kääntyjä tekee selkeän liikkeen mieluiten siten, että polvet tai kengät koskettavat vieressä istuvaa. Myös katseen suunta muutetaan liikkeen mukana.

Usein on vaikea sanoa, johtuuko harppominen ujoudesta vai epäkohteliaisuudesta.
..
Harppoja luonnollisessa ympäristössään. .. Kuva: YLE/Mikko Kilpinen Puoli seitsemän

6. Harppoja

Harppojia tapaa harvemmin, mutta sitäkin selkeäeleisempinä. Usein on vaikea sanoa, johtuuko harppominen ujoudesta vai epäkohteliaisuudesta. Oman pysäkkinsä kohdalla harppoja yksinkertaisesti kerää tavaransa ja harppoo vieressä istuvan henkilön yli, oli ahdasta tai ei.

Harppojien ryhmään kuuluvat myös jyrääjät, jotka eivät vaivaudu harppomaan, vaan kävelevät väkisin vieressä olevan henkilön edestä.

7. Napin painaja

Napin painaja valitsee stop-napin, joka on vieressä istuvan henkilön katseen suunnassa. Nappia kurotetaan selkeällä liikkeellä ja usein painamiseen yhdistetään myös merkitsevä katse tai kulmakarvojen kohotus.

Kuten edellä jo mainitsimme, moni näistä eleistä esiintyy usein yhtäaikaisesti. Esimerkiksi yskijä ja kääntyjä ovat usein yksi ja sama henkilö.

Tarpeen tullen me suomalaiset olemme erittäin hyviä improvisaatioteatterin taitajia. Ymmärrätte varmaan, kun väitämme, että suomen kielen viisi vaikeinta sanaa ovat seuraavat:

Anteeksi, minä jäisin tässä pois.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän