Hyppää pääsisältöön

Thanksgiving – perhejuhlaa ja penkkiurheilua

Artikkelikuva kiitospäivä juttuun.
Artikkelikuva kiitospäivä juttuun. Kuva: Heidi Gabrielsson KulttuuriCocktail,kiitospäivä (vuotuisjuhlat)

Sukulaiset ja ystävät koolle ja kalkkunaa pöytään, thank you!

Marraskuun neljäntenä torstaina eli tänä vuonna juuri tänään amerikkalaiset Yhdysvalloissa ja ympäri maailman viettävät Thanksgivingiä eli kiitospäivää. Sen juuret juontavat 1600-luvulle, hollantilaisten uudisasukkaiden ja alkuperäiskansojen kohtaamiseen.

New Jerseystä kotoisin oleva Talia Åström viettää Suomessa jo yhdettätoista kiitospäiväänsä suomalaisen aviomiehensä ja pienen lapsensa kanssa. Pöytään kutsutaan suomalaisia ystäviä, ja koti-ikävää lääkitään sosiaalisen median avulla.

– Lapsuudestani New Jerseyssä muistan lähinnä sen, että kiitospäivä oli hauskaa aikaa, jolloin kokoonnuttiin yhteen ja syötiin hyvin, Talia kertoo.

Kiitospäivää vietettiin joko sedän tai tädin luona ja paikalla saattoi parhaimmillaan olla jopa 30 henkilöä.

– Se oli meille tärkeä päivä ja taitaa olla sitä edelleen: ellen väärin muista, kiitospäivä on Yhdysvalloissa edelleen vilkkaimpia matkustuspäiviä joulun rinnalla, silloin matkustetaan perheen luo, kertoo Talia.

Kalkkuna vaatii kaksi uunia

Yhdessäoloon kuuluu lautapelien pelaaminen ja amerikkalaisen jalkapallon seuraaminen televisiosta, mutta tutuin elementti juhlassa taitaa suomalaisillekin olla televisiosarjoista tuttu kiitospäivän kalkkuna. Åströmien kahdeksan hengen päivällisillä tarjoillaan tosin tänään kanaa.

– Valmistimme kerran kauppahallista tilaamamme suuren kalkkunan, mutta jos olen aivan rehellinen, kalkkunan maku syvenee seuraavana päivänä aika vahvaksi. Yhdysvalloissa tähteeksi jäänyt liha käytetäänkin usein keitoksi. Lisäksi täytetyn kalkkunan oikeaoppinen valmistus muiden ruokien ohella vaatisi oikeastaan kaksi uunia, ja paljon aikaa, Talia kertoo.

Perheenäiti pitää silti kiinni muista kiitospäivän perinteistä: kiitospäivään kuuluvat erilaiset suomalaisia joululaatikoita muistuttavat vuokaruoat.

– Ripottelen bataattivuoan pinnalle fariinisokeria ja hasselpähkinää. Alkuperäisessä reseptissä käytettäisiin kirsikoita ja vaahtokarkkeja. Harkitsen kyllä tekeväni puolet kuorrutuksesta makeampaa ja puolet vähemmän makeaa. Tiedän kyllä, että suomalaiset eivät ole niin makean perään, mitä pääruokiin tulee, Talia hymyilee.

Pöydässä tulee olla myös ainakin paistos vihreistä pavuista ja jotain kurpitsasta sekä sämpylöitä. Vieraat voivat halutessaan tuoda alkupaloja, jälkiruokia ja juomia kuten viiniä.

Rauhansopimus Wampanoag-heimon kanssa

Kiitospäivä sai alkunsa neljänsadan vuoden takaisista tapahtumista, kun Hollannista lähteneet, uskonsa takia vainotut englantilaistaustaiset puritaanit lähtivät kohti uutta maailmaa ja rantautuivat Mayflower-aluksellaan nykyisen Massachusettsin rannoille vuonna 1620.

Syksy oli tuolloin kuitenkin liian pitkällä uuden sadon saamisen kannalta. Kun talvikin oli poikkeuksellisen ankara, jopa puolet siirtokunnan asukkaista menehtyi.

Uudisasukkaat solmivat kevään tullen rauhansopimuksen Wampanoag-heimon kanssa. Rauhallinen rinnakkaiselo alkuperäiskansan kanssa koituikin siirtokunnan pelastukseksi. Intiaanit tutustuttivat tulijat maissinviljelykseen ja riistan ja kalan pyyntiin.

Euroopasta tulleet juhlivat ensimmäistä omaa onnistunutta satoaan yhdessä intiaanien kanssa mantereelle saapumistaan seuranneena syksynä. Jälkimmäisille syksyinen sadonkorjuun kiitosjuhla oli jo vanha perinne.

Kahden kulttuurin kohtaamisesta syntyi amerikkalainen kiitospäivä, joskin se muuttui ensin lähinnä uskonnolliseksi, jolloin antimista kiitettiin Jumalaa.

Talia Åhlström ei juhli kiitospäivänä Jumalan armoa tai uudisasukkaita.

– Opimme tarinan toki koulussa, mutta siitäkin taisi puolet olla silkkaa palturia. Meille päivä on loistava syy kokoontua saman pöydän ääreen ja toivoa, ettei kukaan humallu liikaa ja ala jankata politiikasta.

Yhdysvaltain alkuperäiskansojen edustajille päivän seurauksista muodostui historian saatossa kaikkea muuta paitsi kiitoksen aihe, ja päivänä onkin järjestetty erilaisia mielenilmauksia.

Kaupallisuus tuli mukaan jo toisen maailmansodan aikaan

Kiitospäivän viettoon marraskuun neljäs torstai vakiintui 1930-1940-lukujen vaihteessa, kun presidentti Roosevelt halusi pidentää kauppiaiden joulumyyntiä.

Joulusesongin avaavan ”mustan perjantain” eli Black Fridayn alennusmyynnit ovat rantautuneet Suomeenkin, mutta toistaiseksi maltillisesti. Yhdysvalloissa musta perjantai on saanut jo karnevalistisiakin piirteitä: jotkut liikkeet ovat auki läpi yön tai avaavat ovensa jo kukonlaulun aikaan innokkaimmille tarjoushaukoille.

Amerikkalainen jalkapallo kuuluu juhlaan

Vaikka kiitospäivässä on joulun kanssa samoja piirteitä yhteisruokailuineen ja perhekeskeisyyksineen, joulusta juhlan erottaa sekin, että siihen kuuluu kiinteästi myös penkkiurheilu. Joukkuepelejä harrastettiin juhlinnan yhteydessä jo sen alkujuurilla, ja nyt kansakunta seuraa silmä kovana amerikkalaista jalkapalloa televisiosta.

Yleensä kiitospäivänä pelataan enemmän kuin yksi peli. Televisio on päällä taustalla. Valitettavasti aikaeron takia emme voi seurata niitä Suomessa. Ensimmäiset pelit alkavat jo iltapäivällä. Tämä perinne on aika vahva ja mukavakin, sillä yleensä aina seurueesta joku on kovin innostunut amerikkalaisesta jalkapallosta.

NFL:n kiitospäivän pääpeli käydään tänä vuonna New York Giantsin ja Washington Redskinsien välillä.

Washington Redskinsien logosta, intiaanisoturin karikatyyrisestä päästä sulkapäähineineen, on väännetty kättä.

Punanahka-sanan sopimattomuudesta ja etnisestä loukkaavuudesta käytiin taistelua 25 vuotta, ja tänä kesänä Yhdysvaltain oikeusministeriö antoi päätöksensä: nimi ja logo sulkineen sai jäädä. Kannustuslaulun lyriikoista on sentään poistettu sana ”skalpeeraus".

24.11.2017: Korjattu haastateltavan nimi. Kyseessä on Talia Åström, ei Åhlström. Toimitus pahoittelee virhettä.