Hyppää pääsisältöön

Viranomaiset tiukentavat hopeaveden markkinoinnin valvontaa

Neljä keskeistä valvontaviranomaista on viime päivinä varoittanut ns. hopeaveden nauttimisesta. THL, Evira, Fimea ja Tukes ovat julkisesti ottaneet kantaa sen jälkeen kun Yleisradion ruotsinkielinen tutkiva ohjelma Spotlight paljasti, että yhä useampi suomalainen käyttää kolloidista hopeaa sisältävää vettä erilaisiin vaivoihin ja että sitä annetaan lääkkeenomaisesti jopa vauvoille.

Euroopan unioni on kieltänyt hopeaveden käytön sisäisesti. Hopeavettä saa markkinoida ja myydä vain desinfiointiin. Ruotsissa hopeaveden valmistajille langetetaan uhkasakko, jos he markkinoivat tuotetta parantavana aineena tai peräti lääkkeenä.

MOT lähettää ohjelmasta maanantaina 27.11. hieman täydennetyn suomenkielisen version aiheen nostattaman laajamittaisen kiinnostuksen johdosta.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylilääkäri Päivi Ruokoniemi toteaa MOT:lle: ”Sunnuntain 19.11.2017 jälkeen Fimea on tiukentanut markkinoinnin valvontaa hopeavesi-asiassa. Jos Fimean antamasta ohjauksesta huolimatta hopeavesi-tuotteelle jatkossa edelleen esitetään lainvastaisia lääkkeellisiä väittämiä, aloittaa Fimea tuotteen lääkkeeksi luokittelun välittömästi.” Jos hopeavesi luokitellaan lääkkeeksi Fimea voi kieltää sen myynnin.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL tiedottaa että hopeaveden käyttö on vaarallista, että sitä ei kannata käyttää sairauksien hoitoon eikä ravintolisänä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa että hopeavettä markkinoidaan myös lukuisiin biosidisiin käyttötarkoituksiin, kuten juomaveden, ihon tai pintojen desinfiointiin. Hopean käytön riskejä desinfiointi- ja säilytysaineena arvioidaan parhaillaan EU:ssa, ja sen käyttö tullaan sallimaan vain turvallisiksi ja tehokkaiksi tunnetuissa valmisteissa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira liittyy viranomaisten rintamaan. Liiallinen määrä hopeaa on neljän viranomaisen mukaan elimistölle myrkyllistä eikä vähäisistäkään määristä ole voitu osoittaa terveyshyötyjä.

Mistä tässä on oikein kysymys, miksi ihmiset juovat hopeavettä, ja syöttävät sitä jopa vauvoilleen?

MOT: Myrkkyä hopeamaljassa
Maanantaina 27.11, TV 1 kello 20

Muokattu: suljettu kommentoinnin mahdollisuus 27.11.2017 MK
Vaihdettu trailerin tilalle koko ohjelma katsottavaksi 28.11.2017 MK