Hyppää pääsisältöön

Ylen Nuntii Latinin viimeinen lähetys kuullaan joulukuun lopulla

Kuvassa Nuntii Latinin, Yle Radio 1:n latinankielisen viikkokatsauksen tekijät Tuomo Pekkanen, Virpi Seppälä-Pekkanen ja Reijo Pitkäranta.
Nuntii Latinin tekijät Tuomo Pekkanen (vas.), Virpi Seppälä-Pekkanen ja Reijo Pitkäranta Kuvassa Nuntii Latinin, Yle Radio 1:n latinankielisen viikkokatsauksen tekijät Tuomo Pekkanen, Virpi Seppälä-Pekkanen ja Reijo Pitkäranta. Kuva: Laura Mainiemi radio,Yle Radio 1,Nuntii Latini,Reijo Pitkäranta,Tuomo Pekkanen

Ylen latinankielisen viikkokatsauksen viimeiset lähetykset kuullaan Yle Radio 1:ssä joulukuussa 2017. Nuntii Latinia on tehty latinankielen harrastajille yli 28 vuotta.

Nuntii Latini -ohjelma syntyi toimittaja Hannu Taanilan ja latinisti Reijo Pitkärannan yhteistyöstä. Helsingin yliopiston dosentti Pitkäranta ja Jyväskylän yliopiston professori Tuomo Pekkanen ja Virpi Seppälä-Pekkanen ovat olleet ohjelman kantavat voimat aivan alusta asti.

“Yle kiittää Nuntii Latinin tekijöitä lähes 30 vuoden ainutlaatuisesta kulttuurityöstä. Latinankielinen uutisohjelma on ollut ainoa lajissaan ja maailmalla laajasti tunnettu. On luovien ideoiden ja oikeiden ihmisten kohtaamisen summa, että Nuntii Latini syntyi Suomessa ja sitä on tuottanut juuri Yle - eikä esimerkiksi Italian tai Vatikaanin yleisradioyhtiö, kuten usein luullaan”, sanoo tuottaja Ari Meriläinen.

Latinan harrastajia on vähän, siksi myös Nuntii Latinin tavoittavuus on ollut pieni. Ohjelmaa ovat kuunnelleet lähinnä latinan opiskelijat, harrastajat sekä latinistit. Sitä on käytetty myös oppimateriaalina. Nykyisin verkko kuitenkin tarjoaa runsaasti muita mahdollisuuksia harrastaa latinaa.

Oppimisen sisällöt ja palvelut ovat Ylelle keskeinen osa julkisen palvelun tarjontaa, siksi kokonaisuuden jatkuva kehittäminen on tärkeätä. Viime vuosina on painotettu yleisen oppimisen ja kansalaistaitojen roolia, esimerkiksi eri-ikäisten suomalaisten digitaitoja kehittäville sisällöille on kova kysyntä.

Yle tekee uutisia suomen ja ruotsin kielen lisäksi kotimaisille vähemmistöille saamen ja romanin kielillä, viittomakielellä ja selkosuomeksi, karjalankielellä sekä englanniksi ja venäjäksi.

Nuntii Latini -ohjelmat vuodesta 2011 ovat latinan opiskelijoiden käytössä Yle Areenassa osoitteessa yle.fi/nuntii. Vuosien varrella julkaistujen radiossa kuultujen lähetysten lisäksi sivuilta löytyvät kaikki uutistekstit ja keskeistä sanastoa.

Viimeinen Nuntii latini -viikkokatsaus esitetään Yle Radio 1:ssä perjantaina 29.12.2017 klo 18.15.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua