Hyppää pääsisältöön

Dadaa ja kulttikamaa – taiteilija Anssi Kasitonni ällistyi ihmisten videotaiteen hulluudesta

Ihmiset ovat tehneet yllättävän paljon mitä hurjimpia kokeellisia videoita Oi maamme! -arkistofilmeistä, vaikka sellaisilla onkin vaikeasti lähestyttävän taiteen maine. Kuvataiteilija Anssi Kasitonni löytää niistä huumoria ja kulttiklassikon aineksia. Mika Taanilan kokeellisia Oi maamme! -videoita on rakastettu ulkomaillakin.

- Yllättävän kokeellisia, kuvataiteilija Anssi Kasitonni kommentoi Oi maamme! -videoita. Suomalaisten luovuus ja heittäytyminen taiteen virran vietäväksi on ollut myös Ylen arkistoja avaavan hankkeen työryhmälle yllätys. Vaikka ei-tarinallista videotaidetta pidetään hankalana ja ei-houkuttavana, ihmisten halu kokeilla ja leikkiä abstraktin taiteen ehdoilla on ollut monipuolista. On syntynyt videotaidetta, jossa on huumoria.

Kokeellisen elokuvan tekeminen on usein tarinan hylkäämistä, toistoa, teorioiden testaamista, epätavanomaisen kauneuden tavoittelua ja totista leikkiä. Siitä on esimerkki Kasitonnin katselukimaran aloittava Tomi Knuutilan teos Romance-linja. Lapin yliopistossa lehtorina toimiva Knuutila on ottanut haasteeksi tehdä Suomen kunniaksi 100 videotaideteosta tänä vuonna. Oi maamme! -arkistofilmeistä hän on tehnyt Romance-linjan lisäksi seuraavat lyhärit:

Nuoret jatkavat kokeellisen elokuvan traditiota. Kirkkonummelaiset 15-vuotiaat Sami Raitola ja Eetu Paljakka ottivat materiaalikseen Kolin matkailua ylevästi mainostavan filmin vuodelta 1955 ja tekivät siitä säksättävän hullunkurisen musiikkivideon Suomen matka, jossa sanat Ukko-Koli, Akka-Koli ja Paha-Koli kolisevat epäpyhästi yhteen.

Mediataiteilija Katarina Karppinen eläytyy videossaan Hetkinen siihen, kuinka outo ja erikoinen keksintö televisio oli 1950-luvun lopulla. Hän muuttaa dadaksi Filmimiehen vuonna 1955 tuottaman katsauksen, jossa idyllinen perhe kerääntyy katsomaan uudesta ihmeellisestä laitteesta runonlausuntaa ja naisvoimistelua.

Myös kansainvälisesti palkittu mediataiteilija Mika Taanila innostui Oi maamme! -hankkeesta ja teki arkistofilmeistä peräti kolme videoteosta. Erityisesti Teräväreunaisten siirtymämerkkien surullista laulua on esitetty elokuvafestivaaleilla ja näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla mm. Lontoossa. Minna Joenniemi todisti Tampereen elokuvafestivaaleilla, kuinka osa yleisöstä koetti jopa suojautua Taanilan elokuvalta, jossa filmin tekniset merkit - spiraalit, salmiakkiruudut ja pallot - välkkyvät voimakkaasti isolla valkokankaalla. Tämä elokuva tuntuu katsojan kehossa.

Mitä taiteilija haluaa teoksellaan sanoa? Sen voit lukea Taanilan haastattelusta.

Taanilan 3D-efektillä leikkivät elokuvat Oksat ja Pelin viivyttäminen ovat parhaillaan esillä Jyväskylän taidemuseossa. Niistä Pelin viivyttäminen syntyi Taanilan kiinnostuksesta urheiluelokuvia kohtaan. Oksat puolestaan on kuin juoneton trilleri, jossa elämää tarkkaillaan oksien takaa.

Mika Taanilan perustelut 3D-kokeilulle löydät erillisestä haastattelusta.
Oi maamme! -tv-sarjassa Joenniemi testaa Kuopion taidemuseon Oi maamme! -näyttelyssä, miten nämä taide-elokuvat puhuttelevat kahta nuorta taideagenttia.

Camp-elementtejä omassa tuotannossaan viljelevää Anssi Kasitonnia hykerrytti erityisesti Pentti Hokkasen kaksiosainen supersankaritarina Outolintu - kaikkien kännyköiden kauhu. Viittasankarissa, joka puuttuu kännyköihin puhumiseen liikenteessä, on ehdottomasti aineksia kulttisuosikiksi.

Tässä alla muita ohjelmassa katsottuja taidevideoita. Niiden tekijät ovat kaikki kuvan ammattilaisia, ja se näkyy! Mitja Sirola on graafikko, Teijo Niemi leikkaaja, Krista Blomqvist opiskelee Aalto-yliopistossa ja Tuomo Kangasmaa on kuvataiteilija. Yksi videoista nousi Anssi Kasitonnin suosikiksi. Arvaatko mikä?

Oi maamme! on Ylen Suomi 100-hanke, jossa kuka tahansa on voinut leikata Ylen tarjoamista 1950- ja 60-lukujen arkistofilmeistä lyhytelokuvansa. Elokuvia julkaistaan koko vuoden ajan Yle Areenassa, ja materiaalit ovat tarjolla osoitteessa yle.fi/oimaamme.

Oi maamme! -videoista on laaja näyttely Jyväskylän taidemuseossa 3.12.2017 asti. Videoita on myös Kajaanin taidemuseon Minun Suomeni -näyttelyssä 26.11. asti.

Kommentit

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.11.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!