Hyppää pääsisältöön

“Kukaan ei hyväksy sitä että mua voidaan taklata päähän” – eli kuinka jääkiekon on muututtava että se kelpaa yleisölle jatkossakin

Kim Hirschovits, Vilja Päätalo, Antti Pärnänen, Heikki Soini
Kim Hirschovits, Vilja Päätalo, Antti Pärnänen ja Heikki Soini keskustelivat jääkiekon tilasta Suomessa. Kim Hirschovits, Vilja Päätalo, Antti Pärnänen, Heikki Soini Kuva: Yle Urheilu-Suomi

Urheilu-Suomen lähetyksessä Yle Puheella juontaja Heikki Soini pohti vieraidensa kanssa miten jääkiekon lajina pitää muuttua yleisön mukana. Keskustelussa olivat mukana entinen SM-liigan viestintä- ja PR-päällikkö Antti Pärnänen, Pelaajayhdistyksen Kim Hirschovits sekä jääkiekkotoimittaja Vilja Päätalo.

Tänä vuonnakin on ollut useampia vakavia loukkaantumisia. Mitä ajattelette vaikutuksista lajille?

- Jokainen loukkaantuminen on valitettava, sellaista ei toivois. Mutta toivoisin että muistettais että huippu-urheilu on asia johon kenenkään ei ole pakko mennä. Jokainen on valinnut, että haluaa pelata jääkiekkoa – samalla hyväksyy ne lainalaisuudet jotka kaukalossa on kun pomppaa sinne. Huippu-urheilussa ihmisiä loukkaantuu, joka päivä, joka lajissa, Pärnänen sanoo.

- Aina kun mä hyppään kaukaloon, niin mä ymmärrän, että siellä voi loukkaantua, mutta en oo koskaan mennyt kentälle sillä lailla että ok että mua taklataan päähän tai taklataan selkään. Kukaan ei hyväksy sitä että mua voidaan taklata päähän, Kim sanoo.

- Eihän se ok ole, se täytyy ymmärtää että niin voi käydä, Pärnänen jatkaa.

Heikki Soini juontaa Urheilu-Suomen lähetystä Yle Puheella.
Heikki Soini juontaa Urheilu-Suomen lähetystä Yle Puheella. Kuva: Jussi Nahkuri / Yle Urheilu-Suomi,heikki soini

Heikki Soini nostaa lähetyksessä esiin Hirschovitsin oman mustan hetken.

- Nyt kun puhutaan rumista tempuista, niin kaikki lätkää seuraavat varmasti muistavat sen, että sä Kim löit 2008-kaudella kahdenkäden viikatteella Oskar Osalaa sormille, kun tämä oli viimeistelemässä maalia tyhjiin, Soini muistuttaa.

- Taustalla oli paljon kaikkea, omaa turhautumista, oli pitkään huonosti mennyt ja paineita suorittamisesta, kaukalon ulkopuolisiakin asioita. Ainoita asioita mitä tekisin toisin, haluaisin etten koskaan olis sitä tehnyt.

Kun Hirschovits kuuli, että Osala on lähistöllä kavereidensa kanssa syömässä, hän meni pyytämään kasvokkain anteeksi.

- Mentiin ravintolaan, kävin kättelemässä ja pyytämässä anteeksi, käytiin se asia läpi. Olen pahoillani että satutin toista, Kim sanoo.

- Kyllä laji muuttuu, ei kolmessa vuodessa, vaan 20 vuodessa. Säännöt muodostaa ytimen miten pelataan. Ylikovien taklausten ja niistä seuraavien loukkaantumisten takia keskiviivan paitsio palautetaan, Pärnänen ennustaa sääntömuutosten hidastavan vauhteja kaukalossa.

Kuuntele koko keskustelu Yle Areenasta.

Urheilu-Suomi Yle Puheella torstaisin klo 15.05. Ensi viikolla Heikki Soinin vieraana keihäänheittäjä Harri Haatainen.

OSALLISTU Suureen Urheiluvisaan.

KATSO Urheilu-Suomen toinen osa Lätkähullujen maa: