Hyppää pääsisältöön

Martti Suosalo: Rautaa tankoon, tempausvalatreeni ja taas jaksaa esiintyä

Näyttelijä Martti Suosalo Puoli seitsemän studiossa juontajien Mikko Kekäläisen ja Susanna Laineen kanssa
Martti Suosalo on tuttu näky teatterilavalla. Ensi huhtikuussa hän nousee ensimmäistä kertaa painonnostolavalle. Ikämiehien 77-kiloisten tulostaso on niin kova, että Suosalo saattaa sovinnolla nostaa 83-kiloisten sarjassa. Näyttelijä Martti Suosalo Puoli seitsemän studiossa juontajien Mikko Kekäläisen ja Susanna Laineen kanssa Kuva: Matti Toivonen/YLE Martti Suosalo,näyttelijät

Näyttelijä Martti Suosalo on syyskuusta alkaen harjoitellut painonnostoa, jotta selkä ja olkapäät pysyisivät kunnossa.
– Nostotreeneistä saa lisäksi sellaisen testosteronipaukun, että kolme päivää jaksaa esiintyä ja harjoitella.

Huhtikuussa hän aikoo osallistua ikämiesten Suomen mestaruuskisoihin Kalajoella.

– Nostan 55-65-vuotiaissa, joko 77-kiloisten sarjassa tai 83-kiloisissa. Näyttelijäkavereita on käynyt kisoissa, ja he varoittavat, että näyttämölle meno on helppoa nostopaikalle kipuamiseen verrattuna.

Myös Puoli seiskan juontaja Mikko Kekäläinen on haastettu mukaan samoihin kisoihin. Mikon valmentautumista seurataan talven aikana ohjelmassa.

Näytelmä kansalaissodan jälkipyykistä

Näyttelijä Martti Suosalon tuorein teatterirooli on näyttelijä.

Suomen hauskin mies -näytelmässä Suosalo tulkitsee kuolemaantuomitun teatterinjohtajan Toivo Parikan hetkiä vankileiriksi muutetulla saarella kansalaissodan jälkeen. Siellä nälkäkuoleman partaalla viruva teatteriväki joutuu hauskuuttamaan arvovieraita henkensä edestä.

Suosalolla on läheinen sukuside näyttelemäänsä "Suomen hauskimpaan mieheen", jonka hahmossa yhdistyy kaksi historiallista teatterimiestä, Jalmari Parikka ja Aarne Orjatsalo.

– Isoisäni Martti oppi tuntemaan Jalmari Parikan 1920-luvulla, kun hän veti Vaasassa teatterikerhoa punaorvoille.

Suosalon isoisän nuoruuden kovimpia paikkoja oli maaliskuun alku 1918, kun 17-vuotias Martti joutui Tyyne-siskonsa kanssa hakemaan isä-Kallen Pietarsaaren työväentalon portaiden viereen raahatusta ruumiskasasta.

Leipuri ja SDP:n kansanedustaja Kalle Suosalo oli yksi kuudesta työväenliikkeen aktivistista, jotka humalainen jääkärijoukko päätti teloittaa maanpetoksesta ja vehkeilystä venäläisten kanssa.

Joukon jatkoksi pantiin myös seitsemäs mies, lääninsihteeri Johannes Jääskeläinen, joka arvosteli oikeudenkäyntiä laittomaksi ja paheksui oikeuden jakajien juopumusta.

– Tämän Pietarsaaren tapaukseen liittyvän sukutarinan takia näytelmä kiinnosti minua kovasti. Ohjaaja Heikki Kujanpää ei tosin tiennyt yhteydestäni sadan vuoden takaisiin kohtaloihin, kun hän pyysi minua rooliin.

Mikko Reitalan ja Heikki Kujanpään kirjoittaman näytelmän pohjalta on kuvattu myös elokuva, jossa Martti Suosalo näyttelee pääosan.

Joulumaassa Suosalo on Suosalo

Joulumaa-elokuva kertoo eronneiden ihmisten joulunvietosta vaihtoehtopariskunnan pyörittämällä maatilalla. Siinä kansakunnan suurmiesten näköispatsaita valkokankaalle luonut Suosalo saa - tai joutuu - näyttelemään lähinnä omaa itseään.

– Joulumaan nuori ohjaaja Inari Niemi kannusti minua olemaan oma itseni. Kuvauksissa oli hyvä ilmapiiri: naisohjaaja, naiskuvaaja, naisassari, hyvää naisenergiaa.

Tunnelma olikin hyvin erilainen kuin tavallisesti elokuvan kuvauksissa. Suosalo pystyi rentoutumaan, jopa seksikohtauksia kuvattaessa.

– Ei sänkykohtauksien tekeminen niin ihmeellistä ole, sinne mennään vaan.

Suosalo tunnustaa jopa pitäneensä näkemästään, vaikka yleensä oman roolin katsominen valkokankaalta on vaikeaa.

Martti Suosalon vierailu Puoli seiskassa kokonaisuudessaan tässä:

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän