Hyppää pääsisältöön

Neuvostoliittoon voi palata vain muistoissaan – sukkahousunsa myynyt suomalainen tunsi olevansa rikas

Neuvostoliitto-aiheisia postikortteja
Neuvostoliitto-aiheisia postikortteja Kuva: Yle / Iina Jussila postikortit,Neuvostoliitto,Neuvostoliitto -ilta

Mitä muistat Neuvostoliitosta –ohjelmaan saapui reilut 200 korttia. Ihmisiä pyydettiin kertomaan milloin ja missä he olivat Neuvostoliitossa käyneet. Kaukaisin kortti tuli Arizonasta, Yhdysvalloista. Suuret kiitokset kaikille osallistuneille!

Matkamuistoissa korostuivat kulutustavaroiden ja elintarvikkeiden niukkuus Neuvostoliitossa, sekä sosialistisen järjestelmän kaikkialle ulottuva valtion kontrolli. Parhaiksi muistoiksi nousivat sosialismin kummallisuudet ja länsivaluutan suomalaisille tuoma etuoikeutettu asema.

Ohjelmassa julkistetun postikorttiarvonnan onnettarena toimi Yleisradion entinen Moskovan kirjeenvaihtaja Jyrki Saarikoski. Venäläiset suklaarasiat menivät Tampereelle ja Nurmekseen. Pääpalkinto, Leo Tolstoin Anna Karenina –romaani ja suklaarasia, matkaa Kalajoelle. Onnea voittajille!

Korteissa mainitut varhaisimmat matkat Neuvostoliittoon oli tehty 1960-luvun alkupuolella. Matkakohteina olivat mm. Leningrad, Moskova, Taškent, Samargand, Irkutsk, Buhara, Omsk, Jalta, Krim, Baku ja Tbilisi.

Jyrki Saarikoski nostaa arvonnan voittajakortin karvahatusta
Jyrki Saarikoski nostaa arvonnan voittajakortin karvahatusta Kuva: Yle / Raili Tuikka Jyrki Saarikoski,arvonta

Jyrki Saarikoski muisteli arvonnan yhteydessä myös omia matkojaan Neuvostoliittoon

Ensimmäisen kerran Jyrki Saarikoski matkusti Neuvostoliittoon alle kymmenvuotiaana jo 1960-luvun lopulla.

– Äidin ja pikkuveljen kanssa kävimme turistimatkalla. Silloin mentiin aika erikoista reittiä neuvostoliittolaisella matkustaja-aluksella. Laiva lähti Kotkasta Leningradiin. Siitä reitti vei sitten Viipurin kautta Lappeenrantaan.

– Silloisesta neuvostoliitosta tutuksi ja vähän ihmetyksenkin aiheeksi tuli Leningrad. Parhaiten ovat mieleen jääneet näkömuistikuvat ja hajut. Erityinen kummastuksen aihe oli kuitenkin se, että silloin oli kaduilla leningradilaisia koulupoikia, jotka kyselivät meiltä ja muiltakin turisteilta purkkaa. He olisivat myös halunneet ostaa meiltä vaatteita. Tämä oli pikkupojastakin outoa.

– Moskovaan kirjeenvaihtajan töihin lähdin ensimmäisen kerran vuonna 1985. Kyseessä oli reilun kuukauden mittainen kesätuuraajan paikka. Pienten mukaan lähtevien tyttärien vuoksi Helsingistä lähtevään yöjunaan pakattiin valtava määrä vaippoja, koska tiesimme ettei niitä Neuvostoliitosta niin vain saakaan. Toimittajat Reijo Nikkilä ja Yrjö Länsipuro pitivät sitten vuoron perään lomaa ja opastivat uutta tulokasta ansiokkaasti Moskovassa maan tavoille.

Mitä sinä muistat Neuvostoliitosta? Lisää omat muistosi kommenttikenttään.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri