Hyppää pääsisältöön

Neuvostoliittoon voi palata vain muistoissaan – sukkahousunsa myynyt suomalainen tunsi olevansa rikas

Neuvostoliitto-aiheisia postikortteja
Neuvostoliitto-aiheisia postikortteja Kuva: Yle / Iina Jussila postikortit,Neuvostoliitto,Neuvostoliitto -ilta

Mitä muistat Neuvostoliitosta –ohjelmaan saapui reilut 200 korttia. Ihmisiä pyydettiin kertomaan milloin ja missä he olivat Neuvostoliitossa käyneet. Kaukaisin kortti tuli Arizonasta, Yhdysvalloista. Suuret kiitokset kaikille osallistuneille!

Matkamuistoissa korostuivat kulutustavaroiden ja elintarvikkeiden niukkuus Neuvostoliitossa, sekä sosialistisen järjestelmän kaikkialle ulottuva valtion kontrolli. Parhaiksi muistoiksi nousivat sosialismin kummallisuudet ja länsivaluutan suomalaisille tuoma etuoikeutettu asema.

Ohjelmassa julkistetun postikorttiarvonnan onnettarena toimi Yleisradion entinen Moskovan kirjeenvaihtaja Jyrki Saarikoski. Venäläiset suklaarasiat menivät Tampereelle ja Nurmekseen. Pääpalkinto, Leo Tolstoin Anna Karenina –romaani ja suklaarasia, matkaa Kalajoelle. Onnea voittajille!

Korteissa mainitut varhaisimmat matkat Neuvostoliittoon oli tehty 1960-luvun alkupuolella. Matkakohteina olivat mm. Leningrad, Moskova, Taškent, Samargand, Irkutsk, Buhara, Omsk, Jalta, Krim, Baku ja Tbilisi.

Jyrki Saarikoski nostaa arvonnan voittajakortin karvahatusta
Jyrki Saarikoski nostaa arvonnan voittajakortin karvahatusta Kuva: Yle / Raili Tuikka Jyrki Saarikoski,arvonta

Jyrki Saarikoski muisteli arvonnan yhteydessä myös omia matkojaan Neuvostoliittoon

Ensimmäisen kerran Jyrki Saarikoski matkusti Neuvostoliittoon alle kymmenvuotiaana jo 1960-luvun lopulla.

– Äidin ja pikkuveljen kanssa kävimme turistimatkalla. Silloin mentiin aika erikoista reittiä neuvostoliittolaisella matkustaja-aluksella. Laiva lähti Kotkasta Leningradiin. Siitä reitti vei sitten Viipurin kautta Lappeenrantaan.

– Silloisesta neuvostoliitosta tutuksi ja vähän ihmetyksenkin aiheeksi tuli Leningrad. Parhaiten ovat mieleen jääneet näkömuistikuvat ja hajut. Erityinen kummastuksen aihe oli kuitenkin se, että silloin oli kaduilla leningradilaisia koulupoikia, jotka kyselivät meiltä ja muiltakin turisteilta purkkaa. He olisivat myös halunneet ostaa meiltä vaatteita. Tämä oli pikkupojastakin outoa.

– Moskovaan kirjeenvaihtajan töihin lähdin ensimmäisen kerran vuonna 1985. Kyseessä oli reilun kuukauden mittainen kesätuuraajan paikka. Pienten mukaan lähtevien tyttärien vuoksi Helsingistä lähtevään yöjunaan pakattiin valtava määrä vaippoja, koska tiesimme ettei niitä Neuvostoliitosta niin vain saakaan. Toimittajat Reijo Nikkilä ja Yrjö Länsipuro pitivät sitten vuoron perään lomaa ja opastivat uutta tulokasta ansiokkaasti Moskovassa maan tavoille.

Mitä sinä muistat Neuvostoliitosta? Lisää omat muistosi kommenttikenttään.

 • Suomen kielen virstanpylväät

  Suomen kieli elää ja voi hyvin vastakin

  Pelottaako suomen kielen puolesta? Nuoriso puhuu mitä sattuu, uusia sanoja tulee sellaista vauhtia, ettei perässä pysy ja kielioppisääntöjäkin muutetaan vähän väliä.

 • Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju harrastaa scifiä

  Taina Myllyharjua on kiinnostanut aina kuvataide.

  Taina Myllyharjulla on monipuolinen kokemus monenlaisesta työstä. Häntä ei hirvitä tarttua reippaasti uusiin asioihin. Uransa aikana hän on ollut perustamassa ja kehittämässä eri puolilla Suomea useita taidemuseoita. Hän on pitänyt kaikesta scifiin liittyvästä nuoresta lähtien ja on edelleen myös suuri Star Trek -fani.

 • Valitut sanat tuo kirjallisuuden tähdet Teemalle

  Valituissa sanoissa viime kevään Helsinki Lit -keskusteluja.

  Valitut sanat näyttää kuinka maailmankirjallisuus tuli hetkeksi Helsinkiin ja osoittaa, että samat aiheet ja asiat koskettavat ihmisiä ympäri maailmaa. Millaista on istanbulilaisen katukauppiaan elämä? Miten neurokirurgi selviää vaativasta työstään? Miten lahjakkaan kirjailijamiehen kanssa onnistuu perheen äidin roolin ja oman kirjoitustyön yhdistäminen?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Synkin hetki kuvaa Britannian kohtalonhetkiä – Yksi kohtaus melkein pilaa Churchill-elokuvan

  Synkin hetki (Darkest Hour) luottaa populismiin

  Dunkirkin evakuointioperaatio Dynamo on Britannialle samaa kuin meille talvisota, häviön partaalta koko valtakunnan pelastanut onnistunut myyttinen sotaoperaatio, josta tehdään yhä uudestaan elokuva. Juuri nyt Brexitin ollessa kuuma neuvottelukysymys yleisöjä lämmittelee Synkin hetki (Darkest Hour), jossa Winston Churchill pelastaa Britannian. Mutta antaako elokuva Churchillista oikean kuvan?

 • Minne suunnata kaukosäädin vuonna 2018 – suuri tv-sarjaopas

  Laadukasta tv-draamaa on tarjolla enemmän kuin ehdit katsoa.

  Laadukasta tv-draamaa on tänä vuonna tarjolla enemmän kuin ehdit katsoa. Pidit sitten scifistä tai historiasta, tämä opas auttaa löytämään satojen uusien kausien joukosta juuri ne oikeat. Hullummaksi sen ei pitänyt mennä. Käsikirjoitettuja tv-sarjoja tuotettiin vuonna 2017 yli 500 kautta, mikä on enemmän kuin koskaan ennen. Tänä vuonna määrä ei ainakaan vähene.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään upea dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983).

 • Suomen kielen virstanpylväät

  Suomen kieli elää ja voi hyvin vastakin

  Pelottaako suomen kielen puolesta? Nuoriso puhuu mitä sattuu, uusia sanoja tulee sellaista vauhtia, ettei perässä pysy ja kielioppisääntöjäkin muutetaan vähän väliä.

 • Erilaisia outoja ja keinotekoisia kaikuja… Avaruusromua 14.1.2018

  Katsaus vuoden 2017 ulkomaiseen avaruusromu-tarjontaan.

  Jotkut kaiut voimistavat ääntä suuresti, jotkut tekevät siitä korkeamman, jotkut matalamman, kuvaili Francis Bacon liki 400 vuotta sitten kirjassaan Uusi Atlantis. Avaruusromussa ihmetellään äänien, musiikin ja tekniikan maailmaa, ja tehdään katsaus menneen vuoden ulkomaiseen tarjontaan. Ei palkintojenjakotilaisuus, eikä vuoden parhaat ulkomaiset -katsaus, vaan hyvin subjektiivinen näkemys siitä, millaista monitahoista musiikkia maailmalla jälleen viime vuonna tehtiin. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Teeman alkukevään 2018 elokuvat

  Elokuvia viitenä päivänä viikossa

  Teema esittää keväällä 2018 elokuvia viitenä päivänä viikossa. Teeman elokuvafestivaalin ajankohta on 20.–24.3.

 • Tuomas Nevanlinna: Koirapuisto on konservatiivin keidas

  Koira on ihmiselle peto, joka pitää alistaa.

  Filosofi Tuomas Nevanlinna kirjoittaa esseessään siitä, miten politiikka ja ideologia vaikuttavat ihmisen ja koiran suhteeseen. Jos koira ei olekaan vallanhaluinen alfapeto, joka pitää alistaa, miksi niin kuitenkin yhä mielellään uskotaan? Koirapuistossa jopa edistyksellisin viherpiipertäjä toimii kuin Trumpin taantumuksellisin kannattaja – sukupuolirooleja ja ankaran auktoriteetin tärkeyttä korostaen.

 • Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju harrastaa scifiä

  Taina Myllyharjua on kiinnostanut aina kuvataide.

  Taina Myllyharjulla on monipuolinen kokemus monenlaisesta työstä. Häntä ei hirvitä tarttua reippaasti uusiin asioihin. Uransa aikana hän on ollut perustamassa ja kehittämässä eri puolilla Suomea useita taidemuseoita. Hän on pitänyt kaikesta scifiin liittyvästä nuoresta lähtien ja on edelleen myös suuri Star Trek -fani.

 • Hyväksyn käyttöehdot! Välähdyksiä tietosuojan oudosta maailmasta

  Tiedätkö kuka tietää sinusta kaiken?

  Kuka voi lukea minun sähköpostini? Kuinka paljon yksityisiä asioitani muiden on mahdollista saada selville? Uskallanko puhua kännykkääni? Internet on täynnä erilaisia huijausyrityksiä, roskapostia, identiteettivarkauksia, piratismia, tietokoneviruksia ja henkilökohtaisen yksityisyyden loukkauksia. Moni meistä pelkää henkilökohtaisten tietojensa puolesta. Eikä turhaan.