Hyppää pääsisältöön

Neuvostoliittoon voi palata vain muistoissaan – sukkahousunsa myynyt suomalainen tunsi olevansa rikas

Neuvostoliitto-aiheisia postikortteja
Neuvostoliitto-aiheisia postikortteja Kuva: Yle / Iina Jussila postikortit,Neuvostoliitto,Neuvostoliitto -ilta

Mitä muistat Neuvostoliitosta –ohjelmaan saapui reilut 200 korttia. Ihmisiä pyydettiin kertomaan milloin ja missä he olivat Neuvostoliitossa käyneet. Kaukaisin kortti tuli Arizonasta, Yhdysvalloista. Suuret kiitokset kaikille osallistuneille!

Matkamuistoissa korostuivat kulutustavaroiden ja elintarvikkeiden niukkuus Neuvostoliitossa, sekä sosialistisen järjestelmän kaikkialle ulottuva valtion kontrolli. Parhaiksi muistoiksi nousivat sosialismin kummallisuudet ja länsivaluutan suomalaisille tuoma etuoikeutettu asema.

Ohjelmassa julkistetun postikorttiarvonnan onnettarena toimi Yleisradion entinen Moskovan kirjeenvaihtaja Jyrki Saarikoski. Venäläiset suklaarasiat menivät Tampereelle ja Nurmekseen. Pääpalkinto, Leo Tolstoin Anna Karenina –romaani ja suklaarasia, matkaa Kalajoelle. Onnea voittajille!

Korteissa mainitut varhaisimmat matkat Neuvostoliittoon oli tehty 1960-luvun alkupuolella. Matkakohteina olivat mm. Leningrad, Moskova, Taškent, Samargand, Irkutsk, Buhara, Omsk, Jalta, Krim, Baku ja Tbilisi.

Jyrki Saarikoski nostaa arvonnan voittajakortin karvahatusta
Jyrki Saarikoski nostaa arvonnan voittajakortin karvahatusta Kuva: Yle / Raili Tuikka Jyrki Saarikoski,arvonta

Jyrki Saarikoski muisteli arvonnan yhteydessä myös omia matkojaan Neuvostoliittoon

Ensimmäisen kerran Jyrki Saarikoski matkusti Neuvostoliittoon alle kymmenvuotiaana jo 1960-luvun lopulla.

– Äidin ja pikkuveljen kanssa kävimme turistimatkalla. Silloin mentiin aika erikoista reittiä neuvostoliittolaisella matkustaja-aluksella. Laiva lähti Kotkasta Leningradiin. Siitä reitti vei sitten Viipurin kautta Lappeenrantaan.

– Silloisesta neuvostoliitosta tutuksi ja vähän ihmetyksenkin aiheeksi tuli Leningrad. Parhaiten ovat mieleen jääneet näkömuistikuvat ja hajut. Erityinen kummastuksen aihe oli kuitenkin se, että silloin oli kaduilla leningradilaisia koulupoikia, jotka kyselivät meiltä ja muiltakin turisteilta purkkaa. He olisivat myös halunneet ostaa meiltä vaatteita. Tämä oli pikkupojastakin outoa.

– Moskovaan kirjeenvaihtajan töihin lähdin ensimmäisen kerran vuonna 1985. Kyseessä oli reilun kuukauden mittainen kesätuuraajan paikka. Pienten mukaan lähtevien tyttärien vuoksi Helsingistä lähtevään yöjunaan pakattiin valtava määrä vaippoja, koska tiesimme ettei niitä Neuvostoliitosta niin vain saakaan. Toimittajat Reijo Nikkilä ja Yrjö Länsipuro pitivät sitten vuoron perään lomaa ja opastivat uutta tulokasta ansiokkaasti Moskovassa maan tavoille.

Mitä sinä muistat Neuvostoliitosta? Lisää omat muistosi kommenttikenttään.

Kommentit
 • Emme ymmärrä eläinten kieltä

  Eläimet ovat älykkäämpiä kuin olemme aiemmin uskoneet

  Käsitys ihmisen ylivertaisuudesta muuhun luomakuntaan nähden murenee sitä mukaa, kun tutkimus osoittaa eläinten ajattelun ja tunne-elämän paljon monipuolisemmaksi kuin olemme aiemmin uskoneet. Aivojen koko tai kädellisyys eivät korreloikaan älykkyyttä. Tai ainakin se riippuu siitä miten älykkyys määritellään. Monet eläimet ovat taitavia ongelmanratkaisijoita.

 • Avaruusromua: Kadonneen masternauhan arvoitus

  Sen piti olla selvä juttu: levy äänitetään ja julkaistaan.

  Sen piti olla ihan selvä juttu. Ensin levy äänitetään ja sitten se julkaistaan. Oli vuosi 1978. Oltiin Frankfurtissa Saksassa, kuuluisassa Panne-Paulsen -studiossa, jossa Robert Schroeder oli äänittämässä ensimmäistä levyään. Tuottajan pallilla istui itse Klaus Schulze, jonka uudella levymerkillä albumi oli tarkoitus julkaista. Kaikki näytti hyvältä, mutta albumi Harmonic Decadence julkaistiin vasta 40 vuotta myöhemmin. Mitä tapahtui? Toimittajana Jukka Mikkola

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Suomen kansallisklassikko Tuntematon sotilas kasvaa näyttäväksi tv-sarjaksi Ylen kanavilla

  Viisiosainen sarja sisältää uutta materiaalia.

  Yle julkaisee ensimmäisenä TV1:ssä ja Yle Areenassa viisiosaisen Tuntematon sotilas -sarjan. Väinö Linnan kansallisklassikoksi muodostuneesta teoksesta kuvattu sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin kello 21.05. Kaikki viisi osaa julkaistaan kerralla katalogina Yle Areenassa 30.12. Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa.

 • Lista asioista, joita vihaan nykyajassa

  Asioita, joita vihaan nykyajassa

  Joulun alla ihmiset ovat pahalla päällä. Tähän syynä on koko vuoden patoutunut vitutus. Jos haluat helpottaa oloasi ennen jouluaattoa, laadi lista, johon keräät vihaamiasi asioita. Sen tarkoitus ei ole olla ratkaisukeskeinen. Listan ainoa tehtävä on saada olla vihainen. KulttuuriCocktailin Tuomas Karemo laati malliksi oman listansa.

 • Näkymättömästä säestäjästä tuli arvostettu pianopedagogi ja rakastettu musiikkijulkkis

  Meri Louhos kertoo elämästään laajassa artikkelisarjassa.

  Nuoruudessaan Meri Louhos, 91, oli näkymätön pianisti, säestäjä ja improvisoija, jonka nimeä ei aina edes mainittu. Meristä tuli sekä pianotaiteilija, arvostettu pianopedagogi että rakastettu radioääni ja tv-juontaja. Laajassa artikkelisarjassa Meri muistelee pitkää elämäänsä, josta ei seikkailuja puutu.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri