Hyppää pääsisältöön

Operaatio Alaskan tekijät loivat Suomelle uuden sodanjälkeisen historian

Kaksi naista ja pieni lapsi Alaskassa arviolta 50-luvulla.
Kaksi naista ja pieni lapsi Alaskassa arviolta 50-luvulla. Kuva: Pros Ganty perhealbumi Alaska,operaatio alaska

TV1 lauantaina 5.1.2019 klo 6.50 - 7.55, Areenassa

Kuvitteellisen Operaatio Alaska -dokumentin tarinan taustalta löytyy vuosikymmeniä piilossa pysynyt suunnitelma suomalaisten evakuoinnista Yhdysvaltoihin, Alaskaan.

Operaatio Alaskan inspiraationa on erikoinen ja vähän tunnettu fakta toisen maailmansodan ajalta yhdysvaltalaisten tekemästä evakuointiehdotuksesta suomalaisten pelastamiseksi. Toteutustapoja tutkimustiedosta kertomiseen olisi ollut lukuisia, mutta tekijät halusivat perinteisen historiadokumentin sijaan kertoa, mitä Suomelle olisi suunnitelman toteutuessa voinut tapahtua.

"Historiallinen fakta tämän ohjelman taustalla on kerrassaan älytön ja loppuu kesken niin kutkuttavalla tavalla, että se pakotti jatkamaan tarinan loppuun", kertoo Operaatio Alaskan toinen käsikirjoittaja ja ohjaaja sekä alkuperäisidean luonut Tommi Hakko.

Operaatio Alaskan työryhmää Alaskassa kuvausmatkalla talvisessa maisemassa.
Operaatio Alaskan työryhmää Alaskassa Operaatio Alaskan työryhmää Alaskassa kuvausmatkalla talvisessa maisemassa. Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu Alaska,operaatio alaska

Ohjelman suunnittelussa käytettiin eri alojen asiantuntijoita

Suomen uusi kohtalo ei ole pelkästään tekijöiden mielikuvituksen tuotetta. Ohjelmaa varten on haastateltu pariakymmentä eri alan asiantuntijaa siitä, mitä suomalaisille olisi evakuointiehdotuksen toteutuessa voinut tapahtua, mihin suuntaan historia olisi mahdollisesti kulkenut ja mitä meistä olisi nyt jäljellä.

"Ohjelman idea on tehdä suuri ajatusleikki, ikään kuin aikuisten satu. Oli hienoa nähdä, miten avoimin mielin asiantuntijat lähtivät leikkiin mukaan. Historia on täynnä sattumia, tekoja ja yksittäisten ihmisten tekemiä ratkaisuja. Oli mielenkiintoista valita sieltä ne hetket, jotka veivät maamme tarinan tälle täysin toisenlaiselle polulle."

Vanha nainen keittiönpöydän ääressä.
Vanha nainen keittiönpöydän ääressä. Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu Alaska,operaatio alaska

Aitoa arkistomateriaalia yhdistettin uuteen asiayhteyteen

Ohjelmassa ei ole käytetty näyttelijöitä - operaatiohuoneessa nähdään oikeita asiantuntijoita ja Alaskassa haastatellut ihmiset ovat kaikki suomalaisten jälkeläisiä. Myös arkistokuvat ovat valtaosaltaan aitoja Ylen arkistonauhoja, vaikkakin hyvin erilaisista asiayhteyksistä tähän tarinaan liitettyjä.

"Alussa kuvittelimme, että olisi ollut paljon vaikeampaa saada arkistokuvat täsmäämään tähän tarinaan, mutta se olikin lopulta pienin ongelma. On jopa hieman pelottavaa, miten helppoa oli kuvamateriaalin avulla luoda tarkoituksenhakuisesti täysin uusi historia kokonaiselle kansakunnalle", Hakko pohtii.

Mustavalkokuva ihmisiä Alaskassa arviolta 40-luvulla.
Mustavalkokuva ihmisiä Alaskassa arviolta 40-luvulla. Kuva: DeArmond perhealbumi Alaska,operaatio alaska
Mustavalkokuva miehestä rakentamassa hirsitaloa Alaskassa
Mustavalkokuva miehestä rakentamassa hirsitaloa Alaskassa Kuva: DeArmond perhealbumi Alaska,operaatio alaska

Suomalaisten kohtalo amerikkalaisten kertomana

Koska alkuperäinen evakuointi-idea oli nimenomaan amerikkalaisten luoma, tutkitaan Suomen kohtaloa myös Operaatio Alaskassa amerikkalaisesta näkökulmasta. Ohjelman kieli on englanti ja kertojaäänenä kuullaan Yhdysvaltain entinen Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck.

Kuvitteellisen dokumentin lisäksi Operaatio Alaskan ympärille on rakennettu kattava verkkokokonaisuus, joka syventää tarinaa ja tarjoaa kokemuksellisuutta. Nettisivuilla voi muun muassa tutustua evakuointisuunnitelman ydinkeskukseen operaatiohuoneeseen, testata oma kohtalonsa pelaamalla Eero Ahon lukemaa pakopeliä sekä sukeltamalla finalaskalaiseen Pelicanin kalastajakylään.

Mies kotisohvallaan, sylissä karhunpää, seinällä Kyösti Kallion kuva.
Mies kotisohvallaan, sylissä karhunpää, seinällä Kyösti Kallion kuva. Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu Alaska,operaatio alaska
Tatuoitu mies taustalla Amerikan lippu
Tatuoitu mies taustalla Amerikan lippu Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu Alaska,operaatio alaska
Nuori naisjääkiekkoilija jäähallissa Alaskassa.
Nuori naisjääkiekkoilija jäähallissa Alaskassa. Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu Alaska,operaatio alaska
Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.