Kaamos. Pimeää ja hämärää yötä päivää. Kuinka siitä voi selvitä? Voiko kaamosmasennuksen jotenkin välttää?
Kaamos ei tarkoita täyttä pimeyttä
Kaamosaika alkaa Lapissa joulukuun alussa ja loppuu tammikuun lopulla. Tämä parin kuukauden jakso ei ole todellakaan pelkästään pimeää. Se on usein kauniin sinistä hämärää, kolme - neljä tuntia päivässä.
Lapissa on tuohon aikaan useimmiten lunta, joten täydellistä pimeyttä ei tule yölläkään. Usein Lapin kaamospäivät ovat valoisampia kuin päivät Etelä-Suomen lumettomuudessa ja loskassa.
Tee niitä hommia joita ei ehdi muulloin tehdä
Lappilainen ihminen on siirtänyt kaamoksen aikaan töitä, joita ei ehdi tai pysty muulloin tekemään. Käsityöläiset suorastaan nauttivat talven ajan paljoudesta - kerrankin on aikaa saattaa kaikki keskeneräiset työt loppuun.
Kaamosajan voi hyvällä omallatunnolla ottaa myös rennosti. Pakko ei ole tehdä koko ajan jotain. Levätäkin voi.
Älä jää sängyn pohjalle
Lappilaisen lapsiperheen eteisen naulakossa on kymmenen otsalamppua. Niiden kanssa ulkoleikkeihin saadaan uutta näkökulmaa, jännitystäkin.
Ulos kannattaa aikuistenkin lähteä. Siniset sävyt, raikas ilma, hyvät hiihtomaastot ja ulkoilureitit takaavat, että mieli lepää ja kunto kasvaa.
Huonoin vaihtoehto on jäädä sisälle harmittelemaan talven tuloa.
Jos jää vain sängyn pohjalle, niin kyllä ihminen masentuu kaikkina vuodenaikoina. Musiikki lohduttaa, eläinten hoito helpottaa, ulkoilu auttaa, liikunta pelastaa.
Lisää ohjelmasta


