Hyppää pääsisältöön

Sinfonista herkkua – kuin kesäistä letunpaistoa

Myöhäisromanttisen orkesterimusiikin rakastajalle Franz Schmidtin Toinen sinfonia on kuin letunpaistoa mökkirannassa lämpimänä kesäiltana. On aivan samantekevää kuinka syvällisenä sitä pitää – ja minä pidän – mutta varmasti se on ainakin mukavaa, ellei suorastaan ihanaista. Wienin filharmonikoille Ensimmäisen maailmansodan alla sävelletty teos sopii orkesterilleen kuin hansikas käteen, ja Semyon Bychkovin johtamana uutena levytyksenä se myös soi varsin mukavasti.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Wienin filharmonikkojen sellistinä uransa aloittanut Schmidt oli sinfoniansa säveltämisen aikoihin siirtynyt opetustyöhön Wienin konservatorioon, jossa hänen vastuullaan oli niin sellon, pianon kuin kontrapunktin ja säveltämisenkin opetus. Hän siis paitsi soitti orkesterissa myös koulutti useat sen muusikot. Myöhempi aika näki Schmidtin tyhjänä kuorena – taitavana mutta merkityksettömänä. Mutta minä pidän Schmidtin kuuntelemisesta vähintään yhtä paljon kuin letunpaistosta.

Filharmonikkojen itsensä tuottama levy on Sonyn julkaisema ja soinniltaan sinänsä kelvollinen – mutta juuri Schmidtin syvän, lavean ja värikkään orkestroinnin soisi päätyvän mieluummin modernille monikanavatalleenteelle. Näinkin teos saa harvinaisen hyvän tulkinnan – ja sitä paitsi Wienin filharmonikot eivät ole pikaisen tutkailun perusteella levyttäneet Schmidtin sinfonioita sitten vuoden 1958, joten jo oli aikakin.

Sankarilliseen Es-duuriin kirjoitettu sinfonia sisältää kolme laajamittaista osaa: ensimmäinen on oma pieni orkestraalinen maailmankaikkeutensa, keskiosa on taidokkaan muunnelmamuotoinen – myöhäisromanttisen sinfonian väliosien erilaisine karaktereineen – ja lavean, syvässä Ges-duurissa alkavan finaalin kääntyminen teoksen pääsävellajiin Es-duuriin on harras hetki. Kauneus, soinnikkuus, vaativat orkesteritekstuurit, jotka wieniläiset rakkaudella puhaltavat henkiin – kaikki tämä leudon kesäisessä tunnelmassa. Ja kirsikkana kakussa levyn täydentää Schmidtin sinfonisen hengenheimolaisen, Richard Straussin Unelmointia takkatulen äärellä oopperasta Intermezzo. Miksipä ei!

Franz Schmidt: Sinfonia nro 2 Es-duuri. Richard Strauss: Träumerei am Kamin. - Wienin filharmonikot, joht. Semyon Bychkov. (Sony Classical, 88985355522)

Kuuntele Uudet levyt 24.11.2017, toimittajana Ville Komppa.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.