Hyppää pääsisältöön

Sinfonista herkkua – kuin kesäistä letunpaistoa

Myöhäisromanttisen orkesterimusiikin rakastajalle Franz Schmidtin Toinen sinfonia on kuin letunpaistoa mökkirannassa lämpimänä kesäiltana. On aivan samantekevää kuinka syvällisenä sitä pitää – ja minä pidän – mutta varmasti se on ainakin mukavaa, ellei suorastaan ihanaista. Wienin filharmonikoille Ensimmäisen maailmansodan alla sävelletty teos sopii orkesterilleen kuin hansikas käteen, ja Semyon Bychkovin johtamana uutena levytyksenä se myös soi varsin mukavasti.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Wienin filharmonikkojen sellistinä uransa aloittanut Schmidt oli sinfoniansa säveltämisen aikoihin siirtynyt opetustyöhön Wienin konservatorioon, jossa hänen vastuullaan oli niin sellon, pianon kuin kontrapunktin ja säveltämisenkin opetus. Hän siis paitsi soitti orkesterissa myös koulutti useat sen muusikot. Myöhempi aika näki Schmidtin tyhjänä kuorena – taitavana mutta merkityksettömänä. Mutta minä pidän Schmidtin kuuntelemisesta vähintään yhtä paljon kuin letunpaistosta.

Filharmonikkojen itsensä tuottama levy on Sonyn julkaisema ja soinniltaan sinänsä kelvollinen – mutta juuri Schmidtin syvän, lavean ja värikkään orkestroinnin soisi päätyvän mieluummin modernille monikanavatalleenteelle. Näinkin teos saa harvinaisen hyvän tulkinnan – ja sitä paitsi Wienin filharmonikot eivät ole pikaisen tutkailun perusteella levyttäneet Schmidtin sinfonioita sitten vuoden 1958, joten jo oli aikakin.

Sankarilliseen Es-duuriin kirjoitettu sinfonia sisältää kolme laajamittaista osaa: ensimmäinen on oma pieni orkestraalinen maailmankaikkeutensa, keskiosa on taidokkaan muunnelmamuotoinen – myöhäisromanttisen sinfonian väliosien erilaisine karaktereineen – ja lavean, syvässä Ges-duurissa alkavan finaalin kääntyminen teoksen pääsävellajiin Es-duuriin on harras hetki. Kauneus, soinnikkuus, vaativat orkesteritekstuurit, jotka wieniläiset rakkaudella puhaltavat henkiin – kaikki tämä leudon kesäisessä tunnelmassa. Ja kirsikkana kakussa levyn täydentää Schmidtin sinfonisen hengenheimolaisen, Richard Straussin Unelmointia takkatulen äärellä oopperasta Intermezzo. Miksipä ei!

Franz Schmidt: Sinfonia nro 2 Es-duuri. Richard Strauss: Träumerei am Kamin. - Wienin filharmonikot, joht. Semyon Bychkov. (Sony Classical, 88985355522)

Kuuntele Uudet levyt 24.11.2017, toimittajana Ville Komppa.

 • Hyvä sirkus toimii aina, todistavat Eskelinen ja Gomyo

  Levyarvostelu

  Pohjimmiltaan Niccolo Paganini oli pahimman lajin kikkailija, mutta hänen huumorinsa on kestänyt aikaa. Sen todistavat viulisti Karen Gomyo ja kitaristi Ismo Eskelinen, joiden uutuuslevy sisältää Paganinin parhaita sketsejä ja linkittää hänet onnistuneesti Locatellin, Vivaldin ja Corellin viuluviikarijatkumoon.

 • Kokeellista kuoroilmaisu Haapasen malliin

  Levyarvostelu

  Yleensä moderni, avantgardistinen kuoromusiikki työlästä nauttia CD-levyn kokoisina annoksina. BIS-yhtiön julkaisu Perttu Haapasen kuoromusiikista on tässä suhteessa keskimääräistä helpompi. Laajasta tuotannosta valikoidut seitsemän teosta ilmentävät Haapasen leikkisää ja kokeilevaa asennetta sekä ihmisääneen että teksteihin, mutta seassa on sointuisuutta ja selviä rakenteita riittävästi, että kuulija kokee olevansa musiikin äärellä. Sitä paitsi Helsingin kamarikuoron kunnianhimo osuu juuri tällaiseen materiaaliin.

 • Turkulaisten jykevä Egmont hurmaisi - jos Hebon tulkintaa ei olisi

  Levyarvostelu

  Turun filharmoninen orkesteri on levyttänyt ahkerasti Naxokselle näytelmämusiikkia, ensin Sibeliukselta ja viimeksi Beethovenilta, ja ylikapellimestari Leif Segerstamin näyttämökokemus on yleensä liimannut musiikkisirpaleet hyvin yhteen. Orkesterin uusi levytys Beethovenin Egmont-melodraamasta hyödyntää kokemusta loistavasti, mutta kohtaa kovan kotimaisen kilpailijan.

 • Lempeää sinfoniarunoilua Virosta

  Levyarvostelu

  Arvo Pärt, Erkki-Sven Tüür ja monet muut ovat nostaneet kansainväliselle tasolle Viron nykymusiikin, mutta varhaisempikin perinne ansaitsisi huomiota. Sitä antaa levy-yhtiö Ondine, joka vuosi sitten julkaisi ensimmäisen levyn Heino Ellerin musiikkia. Nyt projekti jatkuu levyllisellä sinfonisia runoja.