Hyppää pääsisältöön

Sinfonista herkkua – kuin kesäistä letunpaistoa

Myöhäisromanttisen orkesterimusiikin rakastajalle Franz Schmidtin Toinen sinfonia on kuin letunpaistoa mökkirannassa lämpimänä kesäiltana. On aivan samantekevää kuinka syvällisenä sitä pitää – ja minä pidän – mutta varmasti se on ainakin mukavaa, ellei suorastaan ihanaista. Wienin filharmonikoille Ensimmäisen maailmansodan alla sävelletty teos sopii orkesterilleen kuin hansikas käteen, ja Semyon Bychkovin johtamana uutena levytyksenä se myös soi varsin mukavasti.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Wienin filharmonikkojen sellistinä uransa aloittanut Schmidt oli sinfoniansa säveltämisen aikoihin siirtynyt opetustyöhön Wienin konservatorioon, jossa hänen vastuullaan oli niin sellon, pianon kuin kontrapunktin ja säveltämisenkin opetus. Hän siis paitsi soitti orkesterissa myös koulutti useat sen muusikot. Myöhempi aika näki Schmidtin tyhjänä kuorena – taitavana mutta merkityksettömänä. Mutta minä pidän Schmidtin kuuntelemisesta vähintään yhtä paljon kuin letunpaistosta.

Filharmonikkojen itsensä tuottama levy on Sonyn julkaisema ja soinniltaan sinänsä kelvollinen – mutta juuri Schmidtin syvän, lavean ja värikkään orkestroinnin soisi päätyvän mieluummin modernille monikanavatalleenteelle. Näinkin teos saa harvinaisen hyvän tulkinnan – ja sitä paitsi Wienin filharmonikot eivät ole pikaisen tutkailun perusteella levyttäneet Schmidtin sinfonioita sitten vuoden 1958, joten jo oli aikakin.

Sankarilliseen Es-duuriin kirjoitettu sinfonia sisältää kolme laajamittaista osaa: ensimmäinen on oma pieni orkestraalinen maailmankaikkeutensa, keskiosa on taidokkaan muunnelmamuotoinen – myöhäisromanttisen sinfonian väliosien erilaisine karaktereineen – ja lavean, syvässä Ges-duurissa alkavan finaalin kääntyminen teoksen pääsävellajiin Es-duuriin on harras hetki. Kauneus, soinnikkuus, vaativat orkesteritekstuurit, jotka wieniläiset rakkaudella puhaltavat henkiin – kaikki tämä leudon kesäisessä tunnelmassa. Ja kirsikkana kakussa levyn täydentää Schmidtin sinfonisen hengenheimolaisen, Richard Straussin Unelmointia takkatulen äärellä oopperasta Intermezzo. Miksipä ei!

Franz Schmidt: Sinfonia nro 2 Es-duuri. Richard Strauss: Träumerei am Kamin. - Wienin filharmonikot, joht. Semyon Bychkov. (Sony Classical, 88985355522)

Kuuntele Uudet levyt 24.11.2017, toimittajana Ville Komppa.

 • Kantapöydän opiskelijatreffeillä Duo Uimonen/Lorenzen

  Tutusti Emmi Uimoseen ja Troels Lorenzeniin!

  Piano-harmonikkaduo Emmi Uimonen ja Troels Lorenzen syntyi Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosastolla. Savonlinnasta kotosin oleva Emmi ja Suomeen opiskelijavaihtoon tullut Troels havaitsivat omaavansa saman suhtautumisen musiikkiin. Duon ensimmäinen levy on jo ilmestynyt.

 • Sopraano Minna-Leena Lahti: "Lukiossa teimme retken Kansallisoopperaan. Silloin ajattelin että tuonne on pakko päästä!"

  Tutustu Sibelius-Akatemian oopperaluokan opiskelijaan.

  Jos kaikki menee hyvin, on Minna-Leena Lahdella kahden vuoden kuluttua kädessään paperi, jota hän on aina halunnut. Hän valmistuu oopperalaulajaksi! Takanaan Minna-Leenalla on laaja kirjo harrastuksia ja opintoja, löytyy kirjoittamista, soittamista, balettia ja laulamista. Mutta oikea intohimo on kuitenkin ooppera. Kuka? Olen Minna-Leena Lahti, Erkkilä omaa sukua.

 • Päävierailijakapellimestariksi 21-vuotiaana

  Oopperan lapsikuoro antoi kimmokkeen kapellimestarin uralle

  Kapellimestari Klaus Mäkelä on juuri allekirjoittanut päävierailijasopimuksen Ruotsin radion sinfoniaorkesterin kanssa. Kiireinen kapellimestari törmäsi musiikin voimaan jo lapsena.

 • Sotilasmusiikkimme ei ole siipirikkoista

  Levyarvostelu

  Puolustusvoimain sotilasmusiikkialaa on kohdannut suuri onni aivan viime vuosina. Toiminnan julkisivu tuntuu kiitettävän eloisalta juuri parahiksi, kun soittokuntien määrä vasta kaventui tämän vuosikymmenen rajussa uudistuksessa.