Hyppää pääsisältöön

Timo Järvi: Nuntii Latini ja ohjelman päättymisen murhe

Yle Asian vastaava tuottaja Timo Järvi istuu tuolissa.
Yle Asian vastaava tuottaja Timo Järvi istuu tuolissa. Kuva: Yle Yle,timo järvi

Kerroimme eilen Ylen latinankielisen viikkokatsauksen Nuntii Latinin päättymisestä. Lähes 30 vuotta latinankielen harrastajia palvelleen ohjelman viimeinen lähetys kuullaan 29.12.2017. Latinankielinen uutisohjelma on ollut ainoa lajissaan ja maailmalla laajasti tunnettu.

Olemme saaneet palautetta Nuntii Latinin kuulijoilta, ja selvää on, että moni on murheissaan tai pettynyt ohjelman loppumisesta.

Nuntii Latinia kutsutaan ilmiöksi isolla I:llä, sivistyksen vilahdukseksi, Ylen joulupukkia vastaavaksi PR-kasvoksi, jota ei globaalin epävakauden aikoina ole varaa menettää. Yksi palautteenantaja kirjoittaa, että Suomi on ollut edelläkävijä Eurooppaa ja koko maailmaa yhdistävän latinan kielen levittämisessä ja ylläpitämisessä.

Toisaalta: jo nyt on heitetty myös ideoita joukkorahoituksella toteutettavista latinankielisistä uutisista.

Olemme Ylessä hyvin tietoisia Nuntii Latinin ainutlaatuisuudesta.

Hienojen ohjelmien päättyminen on aina surullista. Ohjelmat koetaan tärkeiksi, ne kuuluvat kuulijoiden ja katsojien arkeen ja sen rytmiin. Niistä luopuminen on vaikeaa.

Ohjelmistoa on kuitenkin uudistettava ja sitä tehdään koko ajan. Uutta ei voi tulla tilalle, jos mistään vanhasta ei koskaan luovuta. Kaikki ohjelmat eivät voi jatkua loputtomiin. Silti lähes 80 prosenttia Ylen ohjelmistosta on varsin pysyvää ja uudistamista on tehty vuosittain maltilla.

Uudistamisen palapelissä mietitään monia asioita, mm. erilaisten yleisöjen tarpeiden ja palvelun kohtaamista, sisältöjen tavoittavuutta ja perusteltua Yle-veron käyttöä. Päätökset eivät koskaan ole helppoja.

Tässä joitakin perusteluja päätöksen taustaksi.

Mediankäyttö muuttuu hurjaa vauhtia, ja Yle haluaa panostaa voimakkaasti uuteen. Tämä on yhtiön strateginen linjaus.

Nuntii Latinin tavoittavuus radio-ohjelmana on ollut melko marginaalinen. Kuuntelijoita on muutama kymmenentuhatta henkeä viikoittain. Myös kuuntelu Yle Areenan kautta on ollut varsin pientä, vain muutamia satoja kuunteluita viikossa. Toki ohjelmilla on ansioita ja arvoja, joita ei voi mitata kuuntelumäärillä.

Ylen oppimisen sisältöjä on viime aikoina suunnattu kieltenopetuksesta yleiseen oppimiseen. Latinistien palvelu säännöllisillä uutisilla on ollut poikkeuksellisen hieno oppimisen projekti. Nyt erilaisten kansalaistaitojen ja esimerkiksi digitaitoja kehittävien sisältöjen kysyntä on kovaa.

Myös verkossa on nykyään mahdollisuuksia harrastaa latinaa, tässä National Archivesin esimerkki yhdestä sellaisesta sivustosta. Vanhoista Nuntii Latini -ohjelmistakin on varmasti jatkossa hyötyä esimerkiksi latinan opiskelijoille, kun ohjelmat ja niihin liittyvä sanasto löytyvät edelleen Yle Areenasta.

Timo Järvi
Yle Asian vastaava tuottaja

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua