Hyppää pääsisältöön

Levylautakunta 300. kerran!

Markku Veijalainen, Laura Sippola ja Josper Knutas seisovat Radio Suomen tunnuksen edessä
Markku Veijalainen, Laura Sippola ja Josper Knutas seisovat Radio Suomen tunnuksen edessä Kuva: Yle/Tarja Närhi Markku Veijalainen,Levylautakunta,Laura Sippola

Levylautakunta on jo 300 kertaa kokoontunut arvioimaan levyuutuuksia. Juhlalähetyksessä vaativaan kriitikon tehtävään ryhtyvät Suomen ensimmäinen lauluntekemisen tohtori Laura Sippola, musiikitoimittajalegenda Markku Veijalainen ja musiikkitoimittaja Josper Knutas.

Tulos ja kommentteja

1. Iida Niini: Paikka pohjoistuulien 26 pistettä

(Iida Niini)

Laura: Ihana soundi laulajalla, hurmaava, tuossa lapsenomaisuudessa oli kuitenkin täysin oma persoonallinen soudi. Heti hyvin visuaalista musiikkia, hyvä teksti. Bändi oli tosi hieno, ihania osia kappaleessa. 9 p
Markku: Tämä olikin todella erilaista. Tekstistä poimin mielenkiintoisia asioita. On vaikea vanhemman kuuntelijan tajuta, onko tämä todella hyvää vai todella outoa. 9 p
Josper: Hienoa, että dub-musiikki soi vihdoin tässä ohjelmassa! Oli sosiaalipsykologinen tarina syrjäkyliltä. Söpöt ja hellyttävät intonaatiot vähän jo väsyttävät, mutta menköön tämä nyt. 8 p

2. Mikko Alatalo: Ikävä Jussia 23 pistettä

(Mikko Alatalo - Harri Rinne)

Laura: Raikkaalla yleissoudilla lähdettiin liikkeelle. Tarina oli kiinnostava ja siinä esiintyi paljon porukkaa. Kappale rullasi hyvin menemään ja tällaisella nostalgiabiisillä on aina paikkansa. 8 p
Markku: Mulla iski heti vahvasti kaikki samat muistot päälle manse-rockin alkuajoista, joista tämä kappale kertoi. Lauluntekijänä aikuinen kertoja, joka kaihoten katsoo nuoruuttaan. 8 p
Josper: Mikko Alatalo jos kuka on oikeutettu muistelemaan Juicea. Minulle tuli nyt ristiriita, kun on siis tämä kuulemamme laulu ja sitten se ilmiö, se kaikki mitä Mikon ja Juicen välillä tapahtui. Nuo asiat alkoivat häiritä mieltäni. 7 p

3. Charlotte Gainsbourg: Kate 18 pistettä

(Charlotte Gainsbourg - Sebastian Akchoté)

Laura: Alussa kesti kauan, ennenkuin tajusin mitä kieltä lauletaan. Tällaista tehdään vain ranskassa, kiinnostavaa, ihan omanlaistaan, kappaleen rakenteessa ei piitata konventioista. Laulu oli nyt maastoutunut ison tuotannon massan väleihin ja se jousisyntikka tuli liikaa naamalle. 9 p
Markku: Kun 50 vuotta sitten kuulin Jane Birkinin kuiskailevan levyllä, sen jälkeen mikään tällainen ei tunnu miltään. Oli niin valtavasti tuotettu, että laulajatar hukkui sinne, en saanut otetta. 5 p
Josper: Kaikki mitä ranskaksi sanotaan, kuulostaa rakkaudelta. Saattoi laulaa Marseillen jäteongelmista, mutta minusta kuulosti, kuin olisi kieriskelty silkkilakanoissa. 4 p

4. Eero Rannio: Alan sheikkaamaan 17 pistettä

(Eero Rannio)

Laura: Tämä artisti saattaa olla biisintekijänä vielä alkutekijöissä. Ehkä alkuidea oli hyvä, mutta sitten tämän teko on tainnut kääntyä studiossa väkinäiseksi. Parisuhteen ongelmista tuo miehen 'nopeus' ei välttämättä ole kovin kiinnostava laulunaihe. 5 p
Markku: Ei koskettanut, ei kovin aidolta kuulostanut. Tätä tyylilajia on tehty niin paljon paremmin. 4 p
Josper: Minusta tästä aihepiiristä ei ole tehty paljon lauluja, siitä saisi kyllä hyvänkin, mutta nyt teksti oli vähän kökkö. Sovitus sen sijaan valloitti, sensaatiomaisen nerokas, ihan eri maailmasta kuin sanoitus. 8 p

5. Luis Fonsi & Demi Lovato: Échame la culpa 16 pistettä

(Luis Fonsi - Andres Torres - Mauricio Rengifo - Alejandro Rengifo)

Laura: Biitti oli vanha tuttu, sointukierto oli tuttu, melodia tuttu. Laulun äänitys kovin teollista. Tää on tehty ihan 'baila baila' -meininkiin tilaustyönä, mutta tällainen rytmi ei saa minua tanssimaan. 4 p
Markku: Esimerkki positiivisella tavalla sekoitetusta monikulttuurisuudesta. Positiivista energiaa siitä lähti. Hyvä tunnelmanluoja ja mainio tanssittava, näen jo itseni tanssilattialla senjoritat pyörimässä ympärillä! 8 p
Josper: 70-luvun discotunnelma Espanjasta tuli mulle mieleen, kun en päässyt tanssimaan senjoritojen kanssa! Sitä vähemmän tällainen kappale innostaa, mitä vähemmän lanne ikääntyessä liikkuu. 4 p

6. Tammela 33100: Nuori ja nälkäinen 15 pistettä

(Jaani Haapasalo)

Laura: Tavallaan tässä oli paljon 'tortta på tortta' -tekstiä, paljon hienosti kirjoitettuja juttuja, mutta kierrettiin koko ajan samaa, sama asia eri lauseella. Lyriikkaan tässä kiinnityi huomio vahvasti. Löysin itseni, sen nuoruuden taidelukiolaisen kappaleesta, ja ymmärsin tämän nuoren oikeuden olla julkea ja itsevarma. 5 p
Markku: Lähestyn tätä laulajan näkökulmasta, samalla ajatuksella tehty mm. Rolling Stonesin Lady Jane ja moni muu klassikko. Tässä samanlainen ajatus, mutta teksti ei vielä tarpeeksi terävä. 6 p
Josper: Tämän bändin on pakko olla eteläpohjanmaalta - siinä oli uhoa ihan Kolmannen naisen tyyliin. Laulajaa selvästi ärsytti joku nuori, itsevarma ja kritiikitön nainen. 4 p