Hyppää pääsisältöön

Eikö radiosta tule mieleistäsi musiikkia? – Perusta oma radioasema, se on helpompaa kuin uskotkaan

Keksityn radioaseman, Radio Cockin, mainos, kuvassa kukko ja tekstiä.
Jos haluat kuulla eläinten ääniä 24/7 etkä viihdy navetassa, perusta oma radiokanava. Keksityn radioaseman, Radio Cockin, mainos, kuvassa kukko ja tekstiä. Kuva: Sampo Soveri Puoli seitsemän,radioasema

Oman radioaseman perustaminen on tosi helppoa: hakemus hyvissä ajoin Viestintävirastolle ja pari kymppiä pöytään hakemuksen käsittelykuluihin. Mutta mitä muuta tarvitaan?

Vakituisen radioaseman perustaminen ei käy käden käänteessä, mutta lyhytaikaisen, korkeintaan kolme kuukautta kestävän radioaseman avaamiseen ei paljoa tarvita: Viestintäviraston lupa, tekniset vimpaimet ja jonkun verran rahaa.

Pitääkö FM-aalloilla toimivalle radioasemalle olla lupa?

Pitää. Myös lyhytaikaiselle, enintään kolme kuukautta äänessä olevalle radioasemalle pitää olla lupa, jonka myöntää Viestintävirasto.

Kuka voi hakea radiolupaa omalle radioasemalle?

Jos radioaseman tekniset edellytykset täyttyvät ja taajuuksia on saatavilla, luvan voi periaatteessa saada kuka tahansa. Lupaa myöntävällä Viestintävirastolla ei ole mitään vaatimuksia radioaseman sisällön suhteen. Radioaseman perustamista ei siis tarvitse perustella vaikkapa kansansivistyksellisillä syillä.

Milloin lupia haetaan?

Lupaa voi hakea pitkin vuotta, mutta hakemus otetaan käsittelyyn aikaisintaan puoli vuotta ennen lähetysten aloittamista. Lupahakemuksia käsitellään sitä mukaa kun niitä Viestintävirastoon tulee.

Mitä radiolupa maksaa?

Radioluvan hintaan vaikuttaa kuuluvuusalueen koko. Alin maksu on 18 euroa, joka riittää useimpiin haettaviin lupiin. Hinta voi kohota korkeintaan 50 euron tietämille esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, jossa kuuluvuusalueen asukasmäärä on suuri.

Mitä radiolähetyksen tarvitsemat tekniset laitteet maksavat?

Hinta riippuu siitä, millä maksimiteholla lähetin toimii. Lähettimien hinnat ovat pudonneet viime vuosina, ja toimivia lähettimiä voi saada myös käytettynä. Lähettimen lisäksi tarvitaan tietokone ja muut laitteet (esimerkiksi CD- ja vinyylisoitin), ja teknisten vimpainten kokonaishinta pyörii jossain 10 000 euron paikkeilla.

Kuinka paljon säveltäjille ja sanoittajille maksettavat Teosto-korvaukset vievät budjetista?

Pienillä radioasemilla Teosto-korvaukset ovat 50 euron ja 750 euron välillä kuukaudessa. Isommilla radioasemilla Teosto-korvaukset lasketaan liikevaihdon mukaan.

Entä soittajille ja levyjen tuottajille maksettavat Gramex-korvaukset: minkälaisiin summiin kannattaa varautua?

Gramex-korvausten määrä riippuu siitä, miten pitkään radioasema on äänessä. Alle kahden viikon ajan äänessä olevan radioaseman musiikeista maksetaan reilut 42 euroa päivässä. Jos asema on äänessä pidempään kuin kaksi viikkoa, maksu puolittuu reiluun pariin kymppiin päivässä. Jos radiolähetys on kuultavissa myös internetissä, hinta on korkeampi.

Ari Rajalan luotsaama Roll FM on parin viime vuoden aikana ollut äänessä jo useamman kerran.

Lisätietoja

Mediamonitori: lyhytaikaiset radioasemat
Viestintävirasto
Teosto
Gramex

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän