Hyppää pääsisältöön

Helvetin homo on käytetty haukkumasana sekä Yle Areenassa olevan sarjan nimi – ja sitä kannattaa katsoa, onpa homo tai ei

Skam-sarjassa käsiteltiin fiksusti homoseksuaalisuutta. Niin tässäkin sarjassa.

Mistä homoseksuaalisuuteen liittyvä ahdistus syntyy? Miksi niin moni homo tekee itsemurhan? Mitä on olla homo tai onko sillä edes merkitystä? Pidetäänkö ihmistä erilaisena sen vuoksi, että hän on homo?

Nämä ovat kysymyksiä, joihin etsitään vastauksia norjalaisessa viisiosaisessa Helvetin homo -sarjassa, joka ilmestyi Yle Areenaan tänään 27. marraskuuta. Katsoimme dokumentaarisen sarjan kaksi ensimmäistä jaksoa – ja suosittelemme siihen tutustumista.

Sarjaa juontaa Norjan Yleisradion eli NRK:n toimittaja, 26-vuotias Gisle Agledahl, joka on homoseksuaali. Hän on seksuaalisen suuntautumisensa kanssa melko sinut – tuskin hän muuten juontaisi ohjelmaa. Siitä huolimatta hän sanoo tuntevansa möykyn mahassaan, kun kävelee kadulla ja pitää kädestä miesystäväänsä. Lisäksi hän kokee homoseksuaaleille suunnatuissa yökerhoissa käymisen kiusallisena, sillä Gislestä tuntuu, että hänet leimataan homoksi, kun hän on sellaisessa paikassa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyy stereotypioita, joita vahvistetaan esimerkiksi monissa suosituissa tv-sarjoissa. Gisle antaa esimerkkejä: Girls-sarjan Eljah pitää orgioista ja kokaiinista, Unbreakable Kimmy Schmidtin Titus rakastaa musikaaleja ja paljetteja. Gislen mukaan myös Skamissa kliseet olivat yhä enemmistönä.

Ensimmäisessä jaksossa Gisle tekee mielenkiintoisen testin, joka liittyy seksuaaliseen suuntautumiseen liittyviin ennakko-oletuksiin. Hän menee istumaan Oslon keskustaan näyteikkunan taakse ja antaa ihmisten kirjoittaa ikkunaan omia ajatuksia siitä, millainen ihminen Gisle on: mitä hän harrastaa, montako seksikumppania hänellä on ollut, mikä on hänen lempiruokansa ynnä muuta.

"On selvää, että minut nähdään erilaisena seurustelukumppanini perusteella."― Gisle Agledahl

Tämän jälkeen Gisle tekee saman testin uudelleen, mutta nyt ikkunassa on teksti, jossa lukee, että Gislen kumppanin nimi on Kenneth.

Ihmisten ennakkokäsitykset Gislestä muuttuvat täysin.

Hän ei enää olekaan jalkapalloa seuraava ja pizzasta pitävä mies, vaan kulttuuria seuraava kasvissyöjä, joka on kiinnostunut muodista.

- On selvää, että minut nähdään erilaisena seurustelukumppanini perusteella, Gisle sanoo.

Gisle käy muoti-illassa – johon osallistuu näemmä myös Skam-sarjan William – jonka jälkeen hänestä tuntuu, että se oli ensimmäinen paikka, jossa oli hienoa olla homo. Jalkapallotreeneissä meininki on toinen: kaikille haastatelluille pelaajille on ok, jos joukkueessa on homoseksuaali pelaaja, mutta ainakin yksi pelaajista ei lähtökohtaisesti hyväksy homoja.

- Tuntuu oudolta, kun joku sanoo suoraan, ettei hyväksy minua, Gisle kertoo.

Toisessa jaksossa Gisle käy läpi urheilulajeja ja -seuroja ja etsii niistä miespuolista pelaajaa tai urheilijaa, joka olisi avoimesti homo. Hän löytää vain yhden, Vikingsin käsipallojoukkueen maalivahti Ole Andrén. Jaksossa käy ilmi, että Andrén homoseksuaalisuus ei ole ollut ongelma kenellekään joukkueen pelaajalle.

Suomesta olisi tuskin löytynyt enempää avoimesti homoseksuaaleja miesurheilijoita, sillä urheilu ja etenkin joukkueita pidetään maskuliinisuuden linnakkeina, joissa kaapista ulos tuleminen on ilmeisen haastavaa. Suomalaisista miespuolisista aktiiviurheilijoista ainoa homoudestaan kertonut henkilö on uimari Ari-Pekka Liukkonen, joka on kertonut kokevansa olonsa helpottuneeksi ulostulonsa jälkeen.

Toisessa jaksossa Gisle myös osallistuu valokuvaussessioon, jossa hänet kuvataan mahdollisimman feminiinisti. Toinen sessioon osallistuva kuvausmalli on Skam-sarjan Ruby, joka taas kuvataan mahdollisimman maskuliinisesti. Kuvausten järjestämisen syynä on tarkastella erityisesti miesten feminiinisyyttä ja siihen liittyviä oletuksia. Gislen mukaan miesten feministisyys koetaan negatiiviseksi. Se korostuu kuvausten jälkeen, sillä Gislen on vaikeaa katsoa erittäin naisellista kuvaa itsestään.

Kahden ensimmäisen jakson perusteella sarja on toimiva. Gisle on juontajana mainio, sillä hän laittaa itsensä likoon ja käyttää itseään esimerkkinä ja kokijana. Tällöin samaistuminen aiheeseen on paljon helpompaa kuin jos ohjelmaa juontaisi vaikkapa heteromies, joka esittelee aihetta esimerkkien kautta.

Helvetin homo on sarja, johon kannattaa tutustua. Se on Yle Areenassa kuukauden ajan eli 26. joulukuuta saakka.

Lue myös:

Skam-sarjan jaksot Yle Areenassa vielä vuoden ajan – näistä syistä se on yksi kaikkien aikojen nuortensarjoista

Skamin Josefine Pettersen YleX:n haastattelussa – onko tässä tulevaisuuden supertähti?