Hyppää pääsisältöön

Jo muinaiset kreikkalaiset

Hollantilainen, suomalaistunut kitaristi Rody van Gemert on innoittunut antiikin Kreikasta. Kukapa ei olisi, mutta van Gemertin innoitus on kanavoitunut levyksi, jolla antiikin alkuperäiset melodiafragmentit ja viritysjärjestelmät yhdistyvät impressionismin aikaiseen eksotismiin, nykymusiikkiin ja vieläpä Assi Karttusen cembaloon. Moniaalle kurkottavaa kokonaisuutta pitävät kasassa paitsi van Gemertin taiteellinen näkemys myös antiikin perinnön laajuus ja voima.

Rody van Gemert / Ancient Greece
Rody van Gemert / Ancient Greece Uudet levyt

Punaisena lankana levyllä on brittisäveltäjä Graham Lynch, jonka neljä sointuisaa teosta kuulostavat yleis-arkaaisilta enemmän kuin antiikin kreikkalaisilta. Lynch on myös sovittanut kitaralle ja cembalolle Ravelin Viisi kreikkalaista laulua, joiden viettelevä eksotiikka suuntaa kuulijan mielikuvituksen välimerelliseen lintukotoon etenkin tällä kokoonpanolla. Sointuisasti toden ja kuvitelman rajalla liikkuvaa eksotiikkaa levyllä edustaa Matthew Whittallin teos.

van Gemert on taidolla punonut mukaan aitoja melodiafragmentteja antiikista sekä näytteitä eri viritysjärjestelmistä. Kovin pitkään ne eivät itsenäisesti kantaisi, mutta välipaloina terävöittävät ihmeesti levyn hempeää yleistunnelmaa. Levyteksteissä van Gemert painottaa intonaatiokokeiluja, mutta ne kyllä rajoittuvat näihin pikku välipaloihin.

van Gemert soittaa tarkasti ja turhia konstailematta, ja työstää fraasit pitkälinjaisesti, mikä onkin hyvä, koska viipyilevä tunnelmointi pysäyttäisi näin hempeän kokonaisuuden tykkänään. Duokappaleissa balanssi cembalon kanssa on hyvä, ja yhteissointi sekoittaa arkaaisuutta, ajattomuutta ja moderniutta juuri kuten levy muutenkin. Harry Partchin rytmisesti hakkaavassa teoksessa van Gemert ja Karttunen eivät tosin millään löydä kunnon svengiä.

"Ancient Greece - Musical inspirations". Graham Lynch: Sing, Memory; Three Aegean Pieces; Apollo, Toccate; Daphne Prelude. Harry Partch: Two Studies on Ancient Greek Scales. Maurice Ravel: Five Greek Songs. Matthew Whittall: The Wine-dark sea IV. Sävelmiä antiikin Kreikasta.0 - Rody van Gemert, kitara, ja Assi Karttunen, cembalo. (Pilfink, JJVCD-182)

Kuuntele Uudet levyt 1.12.2017, toimittajana Kare Eskola.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.