Hyppää pääsisältöön

Jo muinaiset kreikkalaiset

Hollantilainen, suomalaistunut kitaristi Rody van Gemert on innoittunut antiikin Kreikasta. Kukapa ei olisi, mutta van Gemertin innoitus on kanavoitunut levyksi, jolla antiikin alkuperäiset melodiafragmentit ja viritysjärjestelmät yhdistyvät impressionismin aikaiseen eksotismiin, nykymusiikkiin ja vieläpä Assi Karttusen cembaloon. Moniaalle kurkottavaa kokonaisuutta pitävät kasassa paitsi van Gemertin taiteellinen näkemys myös antiikin perinnön laajuus ja voima.

Rody van Gemert / Ancient Greece
Rody van Gemert / Ancient Greece Uudet levyt

Punaisena lankana levyllä on brittisäveltäjä Graham Lynch, jonka neljä sointuisaa teosta kuulostavat yleis-arkaaisilta enemmän kuin antiikin kreikkalaisilta. Lynch on myös sovittanut kitaralle ja cembalolle Ravelin Viisi kreikkalaista laulua, joiden viettelevä eksotiikka suuntaa kuulijan mielikuvituksen välimerelliseen lintukotoon etenkin tällä kokoonpanolla. Sointuisasti toden ja kuvitelman rajalla liikkuvaa eksotiikkaa levyllä edustaa Matthew Whittallin teos.

van Gemert on taidolla punonut mukaan aitoja melodiafragmentteja antiikista sekä näytteitä eri viritysjärjestelmistä. Kovin pitkään ne eivät itsenäisesti kantaisi, mutta välipaloina terävöittävät ihmeesti levyn hempeää yleistunnelmaa. Levyteksteissä van Gemert painottaa intonaatiokokeiluja, mutta ne kyllä rajoittuvat näihin pikku välipaloihin.

van Gemert soittaa tarkasti ja turhia konstailematta, ja työstää fraasit pitkälinjaisesti, mikä onkin hyvä, koska viipyilevä tunnelmointi pysäyttäisi näin hempeän kokonaisuuden tykkänään. Duokappaleissa balanssi cembalon kanssa on hyvä, ja yhteissointi sekoittaa arkaaisuutta, ajattomuutta ja moderniutta juuri kuten levy muutenkin. Harry Partchin rytmisesti hakkaavassa teoksessa van Gemert ja Karttunen eivät tosin millään löydä kunnon svengiä.

"Ancient Greece - Musical inspirations". Graham Lynch: Sing, Memory; Three Aegean Pieces; Apollo, Toccate; Daphne Prelude. Harry Partch: Two Studies on Ancient Greek Scales. Maurice Ravel: Five Greek Songs. Matthew Whittall: The Wine-dark sea IV. Sävelmiä antiikin Kreikasta.0 - Rody van Gemert, kitara, ja Assi Karttunen, cembalo. (Pilfink, JJVCD-182)

Kuuntele Uudet levyt 1.12.2017, toimittajana Kare Eskola.

 • Kantapöydän opiskelijatreffeillä Duo Uimonen/Lorenzen

  Tutusti Emmi Uimoseen ja Troels Lorenzeniin!

  Piano-harmonikkaduo Emmi Uimonen ja Troels Lorenzen syntyi Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosastolla. Savonlinnasta kotosin oleva Emmi ja Suomeen opiskelijavaihtoon tullut Troels havaitsivat omaavansa saman suhtautumisen musiikkiin. Duon ensimmäinen levy on jo ilmestynyt.

 • Sopraano Minna-Leena Lahti: "Lukiossa teimme retken Kansallisoopperaan. Silloin ajattelin että tuonne on pakko päästä!"

  Tutustu Sibelius-Akatemian oopperaluokan opiskelijaan.

  Jos kaikki menee hyvin, on Minna-Leena Lahdella kahden vuoden kuluttua kädessään paperi, jota hän on aina halunnut. Hän valmistuu oopperalaulajaksi! Takanaan Minna-Leenalla on laaja kirjo harrastuksia ja opintoja, löytyy kirjoittamista, soittamista, balettia ja laulamista. Mutta oikea intohimo on kuitenkin ooppera. Kuka? Olen Minna-Leena Lahti, Erkkilä omaa sukua.

 • Päävierailijakapellimestariksi 21-vuotiaana

  Oopperan lapsikuoro antoi kimmokkeen kapellimestarin uralle

  Kapellimestari Klaus Mäkelä on juuri allekirjoittanut päävierailijasopimuksen Ruotsin radion sinfoniaorkesterin kanssa. Kiireinen kapellimestari törmäsi musiikin voimaan jo lapsena.

 • Sotilasmusiikkimme ei ole siipirikkoista

  Levyarvostelu

  Puolustusvoimain sotilasmusiikkialaa on kohdannut suuri onni aivan viime vuosina. Toiminnan julkisivu tuntuu kiitettävän eloisalta juuri parahiksi, kun soittokuntien määrä vasta kaventui tämän vuosikymmenen rajussa uudistuksessa.