Hyppää pääsisältöön

Kotimaisen elokuvan naiset ovat täyttymättömien unelmien vankeja

Kevään 2018 Kino Suomen artikelikuva1.
Kevään 2018 Kino Suomen artikelikuva1. Kuva: YLE/Harto Hänninen naiskuva,kevät,Miriam Makeba,2018,kino suomi

Teeman Kino Suomen kevätkausi 2018 rakentuu vahvojen naisroolien ympärille. Elokuvien naiskuvat ovat rikkaita ja moninaisia, vaikka yllättävän usein aiheena onkin naisen pettymys tai uhrius.

Ennen kuin uppoudutaan naiskuviin, vietetään tammikuu Aki Kaurismäen hervottomien Leningrad Cowboys -ohjausten parissa. Leningrad Cowboys go America (1989) ja Leningrad Cowboys meet Moses (1994) tuovat raikkaanrennon tuulahduksen crazykomiikkaa Kaurismäen hillittyyn filmografiaan. I Hired a Contract Killer (1990) täydentää kaurismäkeläistä vieraantuneisuuden maailmaa.

Kaurismäen Pidä huivista kiinni Tatjana (1994) pohjustaa jo kevään naiskuvien sarjaa. Tosin sen sulottaret, virolainen Tatjana ja venäläinen Klavdia, edustavat ehkä enemmän kadonnut neuvostokulttuuria kuin sukupuoltaan.

Lauri Törhösen elokuvat Riisuminen (1984) ja Insiders (1989) vievät katsojan keskelle kuohuvaa 1980-lukua. Niistä ensimmäisen väkevässä naisroolissa Tarjana nähdään Eeva Eloranta; Tarjan poliittiset unelmat ovat romahtaneet ja hän käy ankaran poliittisen tilityksen entisen heilansa kanssa. Jälkimmäisen jupittarina hehkuvat Niina Nurminen ja Katja Kiuru, eikä heidänkään varakkailla roolihahmoillaan ole asiat niin kuin unelmoitiin.

Mika Kaurismäen dokumenttielokuva Mama Africa (2011) kertoo eteläafrikkalaisesta voimanaisesta Miriam Makebasta, josta tuli musiikkinsa avulla sorretun kansan puolesta kampanjoiva poliittinen maailmantähti. Positiivinen ja väkevä naiskuva toiselta puolen maapalloa!

Kotimaisten naiselokuvien päähenkilöt ovat tavalla tai toisella hukassa oman itsensä kanssa. Kaivon (1992) Anna-Maija (Merja Larivaara) on uupunut maatalon emäntä, joka mielenhäiriössä hukuttaa lapsensa. Neitoperhon (1994) Eevi (Leea Klemola) on monella tapaa tunnevammainen ja väkivaltainen nuori nainen. He molemmat tavoittelevat poispääsyä tukahduttavasta umpikujasta, johon yksinäisyys ja kontaktikyvyttömyys on heidät teljennyt.

Rikosten maailma ei ole tuntematon myöskään Kissan kuolemassa (1994) alaikäiselle Nitalle (Marja Pyykkö). Hän joutuu rimpuilemaan aikuisuuteen koulukodin ankarassa ilmapiirissä, jota kiristää seksuaalinen hyväksikäyttö. Miespääosassa nähdään Don Huonojen laulusolisti Kalle Ahola.

Sen jälkeen maaliskuu jatkuu Kissan kuoleman aloittamalla nuorten tyttöjen kasvukertomusten polulla. Selma Vilhusen käsikirjoittama komedia Espoon viimeinen neitsyt (2003) kertoo 16-vuotiaasta Minnasta (Henriikka Laaksola), joka pakottaa ystävänsä Emman (Saila Laakkonen) kanssaan villille liftireissulle.

Kaija Juurikkalan lyhytelokuvassa Rosa was here (1994) aikuiset ovat kadonneet, joten 13-vuotias Rosa (Sanna Liljander) päättää myös tehdä jotain villiä ja rajat ylittävää. Lyhytelokuvan parina nähdään Vesa Kantolan Punainen huone (1991), jossa nuori maalaistyttö Kukka-Maaria (Heli Sutela) tulee kaupunkiin siivoojaksi ja joutuu hyväksikäytön kohteeksi. Hyväksikäyttäjän roolissa nähdään Jussi Parviainen.

Jaakko Pyhälän Ursula (1986) on rikkonainen tarina rikkonaisesta tytöstä, joka on vielä koululainen mutta kuitenkin jo paljon nähnyt huumediileri. Ursulaa esittää Heidi Kilpeläinen, joka nykyisin tekee uraa Lontoossa taiteilijana ja muusikkona nimellä HK119.

Naiskuvan muutos näkyy voimakkaimmin perinteisen studioelokuvan jälkeisellä kaudella, jolloin elokuvasta tuli selkeämmin nuorison ajanvietettä. Vihreän lesken (1968) nukkumalähiöön eristetty "rouva 21" on tuulahdus toisenlaisesta naiskuvasta, mutta omassa epävarmuudessaan hän on yhtä vietävissä kuin Kreivin (1971) lukuisat morsiamet. Tavallaan he kaikki ovat "täyttymättömien unelmien uutteria vankeja" kuten Marja pieni! (1972) -elokuvan päähenkilöä luonnehditaan.

Samaa täyttymätöntä kaipuuta ja siitä kumpuavaa pettymystä voi aistia Annan (1970) päähenkilöstä ja Mustaa valkoisella (1968) -elokuvan petetystä Anjasta.

1960-luvun roolimalleja vastaan kipunoivat nuoremman sukupolven naisnäyttelijät rooleissa, jotka kuvastavat uudenlaista ihmiskäsitystä. Kristiina Halkola elokuvissa Punahilkka (1968), Lapaualaismorsian (1967) ja Käpy selän alla (1966) näyttäytyy todellisena uuden ajattelun airuena, tyttönä jolla on ristiriitainen mieli ja tahto. Samanlaista nuoren naisen kuvaa viestittävät samoissa elokuvissa myös Petra Frey, Kirsti Wallasvaara ja Aulikki Oksanen, sekä Marja Packalén Annan nuorena kotiapulaisena.

 • 2.1. Aki Kaurismäki: Leningrad Cowboys go America (1989) N: Matti Pellonpää, Kari Väänänen, Sakke Järvenpää, Mato Valtonen, Sakari Kuosmanen.
 • 9.1. Aki Kaurismäki: Leningrad Cowboys meet Moses (1994) N: Matti Pellonpää, Kari Väänänen, André Wilms, Sakke Järvenpää, Twist-Twist Erkinharju.
 • 16.1. Aki Kaurismäki: Pidä huivista kiinni Tatjana (1994) N: Kati Outinen, Matti Pellonpää, Kirsi Tykkyläinen, Mato Valtonen.
 • + Total Balalaika Show (1994) E: Leningrad Cowboys
 • 23.1. Aki Kaurismäki: I Hired a Contract Killer (1990) N: Jean-Pierre Léaud, Margi Clarke, Kenneth Colley, Serge Raggiani.
 • 30.1. Lauri Törhönen: Riisuminen (1986) N: Eeva Eloranta, Esa Saarinen.
 • 6.2. Lauri Törhönen: Insiders (1989) N: Mikko Reitala, Ilkka Heiskanen, Niina Nurminen, Katja Kiuru.
 • 13.2. Mika Kaurismäki: Mama Africa (2011) N: Miriam Makeba.
 • 20.2. Auli Mantila: Neitoperho (1997) N: Leea Klemola, Elina Hurme, Robin Svartström, Rea Mauranen.
 • 27.2. Pekka Lehto: Kaivo (1992) N: Merja Larivaara, Liisamaija Laaksonen, Auvo Vihro, Martti Suosao, Katariina Kaitue.
 • 6.3. Raimo O. Niemi: Kissan kuolema (1997) N: Marja Pyykkö, Kalle Ahola, Kaija Kangas, Eero Saarinen, Rea Mauranen.
 • 13.3. Hanna Maylett: Espoon viimeinen neitsyt (2003) N: Henriikka Laaksola, Saila Laakkonen, Lauri Kontula.
 • 27.3. Kaija Juurikkala: Rosa was here (1994) N: Sanna Liljander, Oula Kitti, Soili Niemi, Eero Milonoff, Petteri Jamalainen
 • + Vesa Kantola: Punainen huone (1991) N: Heli Sutela, Jussi Parviainen, Elina Hurme, Timo Toikka, Tom Wentzel.
 • 3.4. Jaakko Pyhälä: Ursula (1986) N: Heidi Kilpeläinen, Ville Virtanen, Petri Aalto, Cris af Enehjelm, Tomi Salmela, Reiska Nordin.
 • 10.4. Jaakko Pakkasvirta: Vihreä leski (1968) N: Eija Pokkinen, Matti Siitonen, Risto Aaltonen.
 • 17.4. Peter von Bagh: Kreivi (1971) N: Pertti Ylermi Lindgren, Irma Martinkauppi, Elina Salo,Titta Karakorpi.
 • 24.4. Timo Bergholm: Punahilkka (1968) N: Kristiina Halkola, Lasse Pöysti, Petra Frey, Hannu Kahakorpi.
 • 1.5. Mikko Niskanen: Lapualaismorsian (1967) N: Kirsti Wallasvaara, Kristiina Halkola, Aulikki Oksanen, Pekka Laiho, Heikki Kinnunen.
 • 8.5. Eija-Elina Bergholm: Marja pieni! (1972) N: Liisamaija Laaksonen, Hannu Lauri, Elvi Saarnio, Irma Martinkauppi.
 • 15.5. Jörn Donner: Mustaa valkoisella (1968) N: Kristiina Halkola, Jörn Donner, Liisamaija Laaksonen, Jukka Virtanen.
 • 22.5. Jörn Donner: Anna (1970) N: Harriet Andersson, Pertti Melasniemi, Marja Packalén, Tapio Rautavaara.
 • 29.5. Mikko Niskanen: Käpy selän alla (1966) N: Kristiina Halkola, Kirsti Wallasvaara, Eero Melasniemi, Pekka Autiovuori.
 • Kirjailija Kjell Westö vuoden 1918 tapahtumista: "Järkyttävintä oli sisällissodan jälkeinen julma kosto"

  Kjell Westö puhuu sisällissodan jälkeisistä tapahtumista.

  Suomen sisällissota alkoi tammikuun lopulla 100 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään aiheesta kolme romaania kirjoittaneen Kjell Westön tuore haastattelu sekä kaksi dokumenttia 1960- ja -80-luvuilta. Niissä ääneen pääsevät myös sisällissodan kokeneet ihmiset. Ohjelmat televisiossa: Yle Teema torstaina 18.1. klo 22.45, perjantaina 19.1. klo 14.55 ja maanantaina 22.1.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään upea dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983).

 • Teeman alkukevään 2018 elokuvat

  Elokuvia viitenä päivänä viikossa

  Teema esittää keväällä 2018 elokuvia viitenä päivänä viikossa. Teeman elokuvafestivaalin ajankohta on 20.–24.3.

Yle Teema

 • Sound Trackerin uusi kausi alkaa lauantaina

  Sami Yaffa - Sound Tracker: kausi kolme nähtävissä 20.1.

  Sami Yaffa vaihtaa keikkalavat kulkurin buutseihin ja matkaa muusikkoystäviensä kanssa ihmisyyteen. Sound Trackerin kolmas kausi alkaa Teemalla ja Areenassa lauantaina 20.1. kello 20. #soundtracker

 • Teeman alkukevään elokuvat

  Elokuvia viitenä päivänä viikossa

  Teema esittää keväällä 2018 elokuvia viitenä päivänä viikossa. Teeman elokuvafestivaalin ajankohta on 20.–24.3.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!