Hyppää pääsisältöön

Niemisen kitarasävellysten värit erottuvat myöhäissyksyssä

Kai Nieminen on aikoja sitten karistanut yltään kitarasäveltäjän kyseenalaisen tittelin säveltämällä aivan riittävästi orkesterimusiikkia. Isoilla kokoonpanoilla Niemisen runollinen väri- ja tunnelmamusiikki on tosin joskus kuulostanut löyhärakenteiselta, kun konteksti etenkin täällä Suomessa on niin sinfoninen. Mutta kun Nieminen säveltää omalle soittimelleen kitaralle, kuulija lumoutuu, oli rakennetta tai ei. Niin myös uudella levyllä Rites & Shades, jolla Niemisen teoksia soittavat sekä suomalaiset että italialaiset kitaristit.

Rites & Shades / Kai Nieminen
Rites & Shades / Kai Nieminen Uudet levyt

Italiaa edustavat Marta Dolzadelli ja Marco Ramelli, molemmat erittäin päteviä kitaristeja, ja Suomen joukkueessa pelaavat Niemisen oma kitaraoppilas Marko Rutanen, joka nykyään vaikuttaa Jämsässä, sekä kitaristiemme kärkikaartiin kuuluva Patrik Kleemola.

Kaikki muusikot ymmärtävät Niemisen musiikkia ilmeisen hyvin. Dolzadelli antaa runsaasti aikaa Omaggio a Bruno Munari -teoksen sointimagialle, ja poimii huiluäänet hallitusti. Northern Spells -teoksessa Marko Rutanen ei alun tavanomaisissa tekstuureissa tavoita tarpeellista aineettomuutta, mutta loppupuolen pistemäiset soinnit ja melodiset fragmentit hän muotoilee sielukkaasti.

Marco Ramelli on saanut soitettavakseen Stonehenge-henkisen, ritualistisen teoksen Shades, ja tekee todella suuren vaikutuksen etenkin osissa Preludio rituale ja Ritmico e misterioso, yhdistämällä rytmien ja sointien lukemattomia kerrostumia eritellen mutta luontevasti. Patrik Kleemolan tulkinta laajemmasta kitarasonaatista on myös hallittu, mutta välillä Kleemola käyttää mielestäni liikaa voimaa, eikä teoskaan ole yhtä koherentti kuin toistuville eleille perustuva Shades.

Kolme eri äänittäjää on tehnyt levyn kolmessa eri tilassa, ja vaikka taltioinnit ovat laadukkaita, erot huomaa. Tällä levyllä tilkkutäkkimäisyydestä on vähemmän haittaa, koska Niemisen runoja kannattaa joka tapauksessa nauttia yksittäin. Itse asiassa levy on omiaan sysipimeässä myöhäissyksyssä kuunneltavaksi. Niemisen kitaramusiikki palauttaa mieleen, että on muitakin värejä kuin harmaus, ja ne värit erottuvat hämärässä sitä kirkkaammin.

"Rites & Shades", Kai Niemisen kitarateoksia. Omaggio a Bruno Munari; Northern Spells; Shades; Kitarasonaatti "A Walk to the Mysterious Woods. - Marta Dolzadelli, Marko Rutanen, Marco Ramelli ja Patrik Kleemola, kitara. (Pilfink, JJVCD-186)

Kuuntele Uudet levyt 1.12.2017, toimittajana Kare Eskola.

Kommentit
 • Nyt on Emilie Mayerin vuoro!

  Nyt on Emilie Mayerin vuoro!

  Säveltäjä Emilie Mayer (1812-̶1883) oli Fanny Mendelssohnin ja Clara Schumannin aikalainen, mutta on vielä saanut astella heidän varjoissaan musiikinhistorian sameiden kerrostumien vähitellen kirkastuessa.

 • Marianna Henrikssonin luonteikasta varhaisbarokkia

  Marianna Henrikssonin luonteikasta varhaisbarokkia

  Cembalisti Marianna Henriksson toimii laaja-alaisesti muusikkona vanhan musiikin alueella, mutta myös monitaiteellisten projektien parissa siltoja vanhan ja uuden musiikin välillä rakentaen.

 • Magnus Lindbergin hehkuvia orkesterisoivuuksia

  Magnus Lindbergin hehkuvia orkesterisoivuuksia

  Magnus Lindbergin (s. 1958) tuotanto on vuosituhannen vaihteesta lähtien ollut jatkuvassa pienessä muutosliikkeessä. Vähitellen tuo liike tuntuu saavuttaneen pysyvyyden asteen. Edelleen omaääniseen sävelistöön sekoittuu nyt vahvoja romanttis-impressionistisia vaikutteita, jonka johdosta ilmaisussa on lisää hengittävyyttä, hehkua ja näyttävyyttä.