Hyppää pääsisältöön

Suomi 100 -juhlavuosi villitsi käsityökansan – neulomuksiin käytetty lanka ulottuisi Suomesta Papua-Uusi-Guineaan

Juhlavuosi innosti käsitöihin
Juhlavuosi innosti käsitöihin Kuva: Suomi 100/Suvi-Tuuli Kankaanpää Suomi 100

Vauvanpeittoja, sukkia, tuolien verhoamista, räsymaton raitaa...Suomen 100-vuotisjuhla on innostanut kädentaitajia laidasta laitaan. Äänestä mielestäsi hauskinta tuotetta Puoli seitsemän äänestyksessä!

Pirkanmaalla, Valkeakosken Pellavapäässä, on paukkunut, kun kudonta-aseman naiset ovat taiteilleet kangaspuilla vaununpeitot kaikille tänä vuonna Valkeakoskella syntyville vauvoille

vaununpeittoja narulla roikkumassa
vaununpeittoja narulla roikkumassa Kuva: Pellavapää, Valkeakoski Suomi 100

Villasukkia on tehtailtu ympäri Suomen melkein 80 000 paria. Niitä on kudottu niin vastasyntyneille vauvoille, sotaveteraaneille kuin itsenäisen Suomi-neidon ikätovereillekin, tänä vuonna 100 vuotta täyttäville suomalaisille. Tässä sukkia Neulomuksia sydämestä-ryhmältä.

harmaita villasukkia
harmaita villasukkia Kuva: FB-ryhmä Neulomuksia sydämestä Suomi 100
sinivalkoisia vauvansukkia
sinivalkoisia vauvansukkia Kuva: FB-ryhmä Neulomuksia sydämestä Suomi 100

Uusien suomalaisten lämpöhuollosta kannettiin huolta myös Kainuussa, jossa tehtiin kaikille vuoden kainuulaisvauvoille juhlapeitto. Peittoja neulottiin kerran kuussa kirjastossa novelleja kuunnellen Novellikoukku –kokoontumisessa.

Viime vuonna idea levisi kaikkiin Kainuun kirjastoihin. Samoin kuin Valkeakoskella, peittojen jakajana toimii synnyttäneen äidin neuvola.

sinivalkoisia vauvanpeittoja
sinivalkoisia vauvanpeittoja Kuva: Novellikoukku Suomi 100

Matonkudonta ja räsymatot ovat kuuluneet suomalaiseen käsityöperinteeseen halki aikojen. Hausjärvellä kaikki halukkaat pääsivät kutomaan raitansa pitkään mattoon.

Lopuksi kierrätysmateriaaleista valmistettu matto pätkittiin paloiksi, jotka arvottiin osallistujille.

räsymattoa kangaspuissa
räsymattoa kangaspuissa Kuva: Kutomo Rasinmäki Suomi 100

Vaatepuu-hanke haastoi kaikki perusopetuksen ikäluokat ideoimaan ja suunnittelemaan vaatepuun tai henkarin. Tällaisen Sienipuun loihti kuudesluokkalainen Jenna Salojärvi Sääksjärven koulusta, Lempäälästä.

peruskoululaisen suunnitelema vaatepuu
peruskoululaisen suunnitelema vaatepuu Kuva: Design-museo ja Jenna Salojärvi 6. lk. Sääksjärven koulu, Lempäälä Suomi 100

Suomen Verhoilijamestarien Liitto jäsenineen juhlisti Suomea verhoilemalla 100 tuolia ja esitteli ne Habitare-messuilla.

Tempauksella nostettiin esille suomalaista käsityöperinnettä ja muistutettiin suomalaisen työn tukemisesta ja siitä, että vanhojakin kalusteita voi säilyttää tuleville sukupolville.

Liitto huutokauppasi tuolit messujen jälkeen ja lahjoitti tuoton, 9000 euroa, Suomen luonnonsuojeluliitolle.

tuoli laiturilla
tuoli laiturilla Kuva: (c) Verhoomo Pii-Kettilä Suomi 100

Jos yksinomaan kaikki sukkiin ja vauvanpeittoihin käytetty lanka venytettäisiin suoraksi, tulisi sille mittaa melkein 13 000 kilometriä. Lanka luikertelisi Suomesta maapallon toiselle puolelle, Papua-Uusi-Guineaan.

Naiset kutovat Novellikoukku-tapaamisessa
Naiset kutovat Novellikoukku-tapaamisessa Kuva: Suomi 100/Antti Vanninen Suomi 100

Äänestä hauskinta Suomi 100 -tuotetta!

Puoli seitsemän on kerännyt kansalaisten kuvia hauskimmista Suomi 100 -tuotteista. Maanantaina 27.11. klo 18:30 alkaa äänestys, jossa voi äänestää kaikkein hauskinta tai erikoisinta tuotetta.

Äänestystä varten tarvitset yle.fi -sovelluksen, jonka voi ladata ilmaiseksi sovelluskaupasta. Ohjeet löydät myös osoitteesta yle.fi .

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän