Hyppää pääsisältöön

Family Files – palkittu dokumentti tv:ssä ensi kertaa

Perhe koossa talon edustalla. Kuva dokumenttielokuvasta Family Files - Perheeni tarina
Perhe koossa talon edustalla. Kuva dokumenttielokuvasta Family Files - Perheeni tarina dokumenttielokuvat,teeman dokumentit

Pieni ja yksityinen kasvaa suureksi tarinaksi Mari Soppelan palkitussa dokumenttielokuvassa, joka kertoo ohjaajan ja hänen isänsä pohjoissuomalaisesta suvusta neljässä sukupolvessa.
Teema tiistaina 28.11. klo 23.35. Areenassa 7 päivää

Ohjaaja Mari Soppelan dokumentti Family Files – Perheeni tarina nähtiin Tampereen elokuvajuhlilla vuonna 2002, ja se voitti kotimaisen sarjan ensimmäisen palkinnon. Televisiossa se saa kuitenkin ensiesityksensä vasta nyt 15 vuotta myöhemmin.

Elokuva käsittelee Soppelan oman suvun elämää ja sitä kohdanneita onnettomuuksia intiimisti ja vilpittömästi, mutta sen ensi-illan jälkeen osa sukulaisista vei ohjaajan käräjille. Vuosia myöhemmin Soppela tuomittiinkin maksamaan korvauksia ja elokuvasta oli poistettava muutama minuutti.

Elokuvaprojekti käynnistyi Soppelan sattumalta tekemästä löydöstä: hän löysi isoäitinsä Helvin kirjeenvaihtoa sodanjälkeisiltä vuosilta, ja samalla hänelle selvisi uusia asioita omasta taustasta. Isoäiti oli sota-aikana seurustellut saksalaisen (tai itävaltalaisen) sotilaan kanssa ja sodan loppuvaiheessa kadonnut jonnekin palatakseen takaisin Kemijärven rannalle kolme vuotta myöhemmin pienen lapsen, Mari Soppelan tulevan isän, kanssa. Näistä vaiheista ei kotona paljon puhuttu, mutta niiden vaikutus tuntui elämässä, kuten sodan vaikutus kaikkeen Lapissa yleensä.

Lapsena näki niin paljon onnettomia ihmisiä. Ja kuvitteli, ettei muunlaista elämää olekaan.― Irene

Myös muun lähisuvun keskuudessa elämä on mennyt melko synkkiä ratoja. Dokumentissa nähdään paljon kuvia ennen aikaansa kuolleiden ihmisten hautajaisista. Suvun elämän keskiössä oleva talo on nyt tyhjä asukkaista. Siellä ohjaaja keskustelee lopulta isänsä kanssa pitkään, niin ettei mitään jää enää sanomatta.

Elokuvan uusi versio nähtiin DocPoint-festivaalilla 2015 ja nähdään tv:ssä ensi kertaa Teemalla tiistaina 28.11.2017.

  • Family Files, Alankomaat/Suomi 2001. O: Mari Soppela
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa