Suomen itsenäisyyden juhlavuosi lähenee huipennusta. Ylen kanavilla on tarjolla juhlavuoden viimeisiin viikkoihin monipuolinen ohjelmisto Suomesta ja suomalaisuudesta. Tutustu tarjontaan ja juhlista 100-vuotiasta Suomea musiikin, elokuvien, dokumenttien tai suorien tapahtumalähetysten parissa! Osa ohjelmistosta on katsottavissa ja kuunneltavissa Yle Areenan kautta myös ulkomailla. Listaus ohjelmista löytyy artikkelin lopusta.
Itsenäisyyspäivän ohjelmisto alkaa tänä vuonna jo viikkoa ennen h-hetkeä talvisodan muistomerkin paljastamisella torstaina 30. marraskuuta. Klo 17 alkava tilaisuus Helsingin Kasarmitorilta nähdään suorana lähetyksenä Yle Areenassa.
Talvisodan muistomerkin paljastus 30.11. klo 17 Yle Areena
Lauantai 2.12.

Yle Radio 1 lähettää lauantaina 2.12. Tasavallan presidentin kyselytunnin. Presidentti Sauli Niinistö vastaa suorassa lähetyksessä kuuntelijoiden kysymyksiin. Kyselytunti radioidaan suorana lähetyksenä Oulusta.
Presidentin kyselytunti 2.12. klo 13 Yle Radio 1

Suomi 100 -juhlalähetys suorana Oulusta
Oulusta lähetetään myös Valtakunnallinen Suomi 100 -juhla, joka nähdään suorana Yle TV1:ssä klo 19 alkaen. Juhlaan on kutsuttu Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden tekijöitä eri puolilta Suomea. Luvassa on musiikin, tanssin, sirkuksen ja uuden teknologian siivittämä matka suomalaiseen luontoon, sukupolvien kohtaamiseen ja yhdessä tekemiseen. Illan kapellimestarina toimii Jaakko Kuusisto ja orkesterina Oulu Sinfonia ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Juhlassa on myös mukana koreografi ja tanssija Minna Tervamäki.
Valtakunnallinen Suomi 100 -juhla 2.12. klo 19 Yle TV1
Kotimaista uutta oopperaa radiossa ja Areenassa
Kylmän maan kuningatar on ainutlaatuinen radiota varten tehty ooppera. Riikka Talvitien ja Tommi Kinnusen teos on lajissaan ensimmäinen Suomessa lähes 70 vuoteen. Yle Areenassa on katsottavissa myös Kansallisoopperan ja –baletin yhteinen suursatsaus Kalevalanmaa, joka on järkälemäinen teos Suomen historiasta - ja tulevaisuudesta. Teos on myös Kansallisbaletin taiteellisen johtajan Kenneth Greven kymmenvuotisen johtajakauden viimeinen kantaesitysteos.
Kylmän maan kuningatar 2.12. klo 19 Yle Radio 1
Kalevalanmaa katsottavissa Yle Areenassa 17.5.2018 asti
Sunnuntai 3.12.
Radio Suomen sunnuntaiaamussa 3.12. klo 10 Jake Nyman ja Pekka Laine nostavat yhdessä silmilleen sinivalkoiset silmälasit ja tarjoavat parituntisen musiikillisia maisemakuvia Suomesta. Ja samana iltana klo 18 kohtaavat amerikansuomalaiset ja musiikki, kun Tuuli Saksalan ja Esa Kuloniemen kolmituntisessa kuljetaan Aavan meren tuolla puolen.
Maisemakuvia Suomesta - Jaken ja Pekan sinivalkoiset silmälasit 3.12. Yle Radio Suomi klo 10
Aavan meren tuolla puolen: amerikansuomalaiset ja musiikki 3.12. Yle Radio Suomi klo 18

Kaksi tarinaa itsenäistymisestä vuodelta 1917
Dokumentaarinen draama Seitsemäntoista nivoo yhteen kaksi tarinaa vuodelta 1917. Samalla kun 17-vuotiaat Olivia ja Iita kipuilevat kohti itsenäisyyttä, yrittää Suomi sosialistipääministeri Oskari Tokoin johdolla irtautua Venäjän vallasta. Kumpikin tarina johtaa luottamuksen särkymiseen ja tarpeettomaan verenvuodatukseen. Miten itsenäistyminen tapahtuu, kuka sitä johtaa ja mikä sen hinta lopulta on henkilökohtaisella ja kansallisella tasolla? Seitsemäntoista-sarjan päähenkilöiden Olivian ja Iitan tarina syvenee verkossa. Tyttöjen tarinaan keskittyvä peli on pelattavissa osoitteessa yle.fi/olivia17.
Seitsemäntoista 3.-5.12. Yle TV1 klo 19

Veteraanit muistelevat sota-aikaa Aira Samulinin kanssa

Itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi 90-vuotias Aira Samulin raottaa kotiarkistonsa haastatteluja ohjelmassa Aira ja viimeiset veteraanit. Dokumentissa puhuvat Kaunialan sairaalan sotaveteraanit. Yhteiset muistelotuokiot ja yhdessä laulaminen kuuluvat sotaveteraanien päivärutiineihin. Arkeen kuuluu myös paljon naurua, iloisia ilmeitä ja poikamaista flirttiäkin. ”Nämä kovia kokeneet ihmiset ovat tyytyväisiä oloihinsa. Hyväntuuliset, jopa humoristiset Kaunialan asukkaat ovat oikeita taistelijoita”, Aira sanoo.
Aira ja viimeiset veteraanit 3.12. Yle TV1 klo 20
Kotikatsomon Linnan juhlissa matkataan halki Suomen ja suomalaisuuden
Tapio Piiraisen ohjaama Suomen juhlavuoden tv-elokuva Linnan juhlat on kertomus siitä, miten nuori julkkisfilosofi yrittää ehtiä Kilpisjärveltä linnan juhliin. Hän matkaa halki sen Suomen, josta pitäisi puhua kun maa täyttää 100 vuotta. Taksikuskina nähdään maiseman karaisema Lapin mies Jallu (Kai Lehtinen) ja matkustajana hallituksen palkkaama filosofian tohtori Bruno (Ville Myllyrinne), joka yrittää kartoittaa valtiolle Suomen seuraavat 100 vuotta.
Kotikatsomo: Linnan juhlat 3.12. Yle TV1 klo 21.05
Maanantai 4.12.
Iltapäivän kotimaiset elokuvat itsenäisyyspäiväviikolla
Itsenäisyyspäiväviikolla Yle TV1:n iltapäivän kotimaisella elokuvapaikalla nähdään teoksia Suomen historian kohtalonhetkistä. Viikon ensimmäinen elokuva on Suomi-Filmi Oy:n ja Puolustusvoimain arkistoista koottu dokumenttielokuva marsalkka Carl Gustaf Mannerheimistä. Muut viikon elokuvat kertovat Suomesta taistelemassa tsaarinvaltaa vastaan kohti itsenäisyyttä ja vuoden 1918 sisällissodan herättämistä ristiriidoista.
Mannerheim - Suomen marsalkka (1968) 4.12. Yle TV1 klo 13.30
Aktivistit (1939) 5.12. Yle TV1 klo 13.10
Varastettu kuolema (1938) 7.12. Yle TV1 klo 13.35
1918 - mies ja hänen omatuntonsa (1957) 8.12. Yle TV1 klo 13.20
Myös Yle Areenassa on tarjolla kattava kokonaisuus draamaa ja asiaa Suomen historian käänteistä.
Toivotut: Sodan ja rauhan vuodet katsottavissa Yle Areenassa
Perkele! - Kuvia Suomesta osat 1 ja 2
Kannataako Suomessa asua, elää, naida, kuolla? Jörn Donnerin alkuperäinen, vuonna 1971 valmistunut dokumenttielokuva Perkele oli läpileikkaus sen hetken Suomesta. Nyt Perkele palaa tänä vuonna ensi-iltansa saaneella jatko-osalla ja päivittää Suomi-kuvan. Yhteiskuntamme näyttää ainakin päällisin puolin toisenlaiselta; autot, mediat, hypermarketit, kaukomatkat. Osittain on kuitenkin kyse samasta Suomesta, hyveineen ja paheineen. Yle esittää molemmat versiot viikon sisällä.
Kino Suomi: Perkele - Kuvia Suomesta 28.11. Yle Teema klo 21.55
Dokumenttiprojekti: Perkele 2 - Kuvia Suomesta 4.12. Yle TV1 klo 21.30
Tiistai 5.12.
Eduskunta kokoontuu itsenäisyyspäivän aattona juhlaistuntoon, joka nähdään suorana lähetyksenä Yle TV1:ssä.
Eduskunnan juhlaistunto 5.12. Yle TV1 klo 12
Itsenäisyyspäivän virallisia avajaisia vietetään aattona 5. joulukuuta Helsingin Kauppatorilla. Tässä tilaisuudessa lapset nostavat sinivalkoiset liput salkoihin juhlavin menoin ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö julistaa itsenäisyyspäiväjuhlallisuudet alkaneeksi. Yle välittää tilaisuuden suorana lähetyksenä Yle Areenassa klo 17.45 alkaen.
Virallinen itsenäisyyspäivän avaus 5.12. Yle Areena klo 17.45

Luvassa vuosisadan etkot
Myös television puolella itsenäisyyspäivän juhliminen aloitetaan tänä vuonna jo aattona Vuosisadan etkoilla. Presidentinlinnan edessä olevassa studiossa 100-vuotisjuhlan fiilis saa lentävän lähdön, kun luvassa on musiikkia, urheilua, juhlapukuja, valotaidetta ja tietenkin keskustelua itse juhlakalusta. Lähetyksessä nähdään kuinka Suomen karaokebaareissa tempaistaan itsenäisyyden kunniaksi, kun suomalaiset karaokefanit laulavat kautta maan samanaikaisesti rakkaita suomalaisia lauluja. Urheilua lähetykseen saadaan Helsingin Kaisaniemestä, jossa pelataan SM-liigan Suomi 100 -juhlaottelua HIFK-Kärpät ulkoilmastadionilla. Ohjelmassa päästään seuraamaan myös viime hetken juhlavalmisteluja, kun vaatesuunnittelija ja linnaan lähtevä vieras sovittavat juhlapukua muutama päivä ennen juhlahetkeä. Suoraa lähetystä juontavat Heikki Ali-Hokka, Sanna Savikko ja Riikka Porttila. Vieraina nähdään mm. Juha Tapio ja Jörn Donner.
Vuosisadan etkot 5.12. Yle TV1 klo 21

Suomi eurooppalaisin silmin
”Pieni pohjoinen demokratia Euroopan äärimmäisellä laidalla vaikuttaa elävän omaan verkkaiseen tahtiinsa, kaukana kavalasta maailmasta. Mutta mitä oikeasti tiedämme Suomesta ja sen historiasta itsenäisenä kansakuntana?” kysyy ranskalainen dokumenttiohjaaja Olivier Horn. Jotta voisi ymmärtää Suomen erityistä asemaa Euroopassa sekä kehitystä köyhästä syrjäseudusta demokratian mallimaaksi, täytyy perehtyä maan itsenäisyyden taustoihin ja kansallisen identiteetin syntyhistoriaan. Olivier Horn tapaa matkallaan lukuisia suomalaisia, tutkijoita ja taiteilijoita kuten kirjailija Kjell Westön ja Sirpa Kähkösen, historioitsija Henrik Meinanderin, toimittaja Roman Schatzin ja presidentti Tarja Halosen. Matkan aikana Hornille syntyy kuva hyvin pragmaattisesta ja päättäväisellä otteella omista asioistaan huolehtivasta kansasta, joka vaalii kalliisti hankittua itsenäisyyttään.
Suomen tarina ranskalaisittain 5.12. Yle Teema klo 20
Tuntematon sotilas sekä Laineen että Mollbergin versiona
Samoista lähtökohdista voi syntyä useita hyvin erilaisia, ansiokkaita teoksia. Tuntemattoman sotilaan ensimmäinen ja toinen elokuvaversio nähdään peräkkäisinä päivinä Yle Teemalla. Edvin Laineen ohjaama ensimmäinen elokuvasovitus Väinö Linnan ikonisesta kirjasta sai ensi-iltansa joulun alla 1955, ja sen jälkeen 2 800 000 suomalaista on nähnyt sen elokuvateatterissa. Jo heti ensi-illan jälkeen oli selvää, että Laineen nuorista sotilaista oli tullut suomalaisten uusia ”ikuisia matkatovereita”, niin kuin Hufvudstadsbladetin kriitikko sen sanoi. Rauni Mollbergin 30 vuotta myöhemmin valmistunut filmi ei ollut vain vanhan Tuntemattoman uusintaversio, vaan herätti paljon keskustelua. Häpäiseekö entistä sodanvastaisempi tulkinta kansallisen puolustustaistelun monumentin; heiluuko käsivarakamera liikaa? Oliko väriversio verinen ja väkivaltainen?
Laineen Tuntemattomasta nähdään uusi Kavin tekemä HD-tallenne ja Mollbergin elokuvasta esitetään ohjaajan televisiolle leikkaama, teatteriversiota pidempi elokuva, sekin nyt uutena HD-remasterointina.
Eikä kahta ilman kolmatta: uusin Tuntematon, Aku Louhimiehen tänä syksynä valmistunut versio esitetään Ylellä talvella 2018-2019 5-osaisena sarjana.
Kino Suomi: Tuntematon sotilas (1985) 5.12. Yle Teema klo 20.55
Tuntematon sotilas (1955) 6.12. Yle Teema klo 12
Sodan sukupolven nimet vaikuttavana valoteoksena itsenäisyyspäivän vastaisena yönä
Helsingin Töölönlahden puistossa avautuu 5. joulukuuta Ylen ja Helsingin kaupungin yhteistyössä toteuttama Sukupolvi.Nyt. -valoteos, joka on kävely läpi yhden sukupolven, toisessa maailmansodassa olleiden, sieltä selvinneiden ja siellä menehtyneiden. Tunnelimaisen valoteoksen mustia seiniä pitkin vyöryvät hiljaisella voimalla vastaan tuhansien ja tuhansien nimet. Heitä oli satojatuhansia, nuoria miehiä ja naisia, iältään pääosin pari-kolmikymppisiä. Sukupolvi, jonka nuoruus meni sodassa ja tulevaisuus sen kovia muistoja kantaen. Sukupolvi. Nyt. nähdään myös televisiossa itsenäisyyspäivän vastaisena yönä, jolloin sodan sukupolven mittainen nimilista vyöryy yöllä yli viiden tunnin ajan hitaasti tv-ruudun läpi.
Sukupolvi. Nyt. itsenäisyyspäivän vastaisena yönä Yle TV1 ja Yle Areenassa 5.12. klo 16.00
Keskiviikko 6.12.
Varsinaisena itsenäisyyspäivänä juhlinta alkaa Ylen kanavilla jo aamusta. Yle välittää herkistäviä tunnelmia sankarihaudoilta, ekumeenisen juhlajumalanpalveluksen Helsingin tuomiokirkosta sekä tunnelmia Kuopiosta, jossa itsenäisyyspäivän paraati järjestetään. Karjalan lennoston järjestämää paraatia seurataan klo 11.50 ja 13.10 alkaen suorina lähetyksinä Yle Areenassa ja Yle Radio Suomessa. Koostelähetys paraatista nähdään Yle TV1:ssä klo 17.08 alkaen. Dokumentti Pitkä taival kotiin seuraa sankarivainajan matkaa Karjalan kannakselta kotimaan multiin. Ohjelmassa kerrotaan myös talvisodassa kaatuneiden viimeiseksi leposijaksi perustetuista kenttähautausmaista.
Pitkä taival kotiin 6.12. Yle TV1 klo 11
Itsenäisyyspäivän paraati: Paraatikatselmus 6.12. Yle Areenassa ja Yle Radio Suomessa suorana klo 11.50 ja 13.10
Jumalanpalvelus 6.12. Yle TV1 klo 11.55
Yle Radio Suomi välittää kuulijoiden juhlatunnelmat ympäri maan
Radio Suomi juhlii koko vuorokauden. Juhlapäivä alkaa keskiyön uutisten jälkeen Finlandialla ja se päättyy radioperinteitä kunnioittaen Maamme lauluun juuri ennen keskiyön aikamerkkiä. Radio Suomi - Sata juhlaa ohjelmassa aamukahdeksan jälkeen kurkistetaan koko päivän ajan itsenäisyyspäivän juhlintaan ja kuullaan suomalaista tai Suomesta kertovaa musiikkia. Juhlivat suomalaiset päivää sitten muistohetkien, saunailtojen, gaalojen, pyjamabileiden tai kynttiläillallisten merkeissä joko Suomessa tai maailmalla, Radio Suomi välittää ainutlaatuiset juhlatunnelmat lähetyksessään. Juontajina ovat Maija Salminen, Olga Ketonen ja Anna Keränen. Klo 19.08 siirrytään Presidentinlinnaan itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle.
Yle Radio Suomi 6.12. koko päivän
Sinivalkoisia urheiluhetkiä Kakkosella, Puheella ja Teemalla
Itsenäisyyspäivää voi viettää myös uppoutumalla ikimuistoisimpiin urheiluhetkiin. Kakkosella pyörähtää käyntiin yli kuusituntinen sinivalkoinen urheiludokkariputki klo 10 alkaen. Kokonaisuuteen kuuluu tuore dokumentti Lasse Virénistä. Mitä Virén pohtii 70-vuotispäivänsä kynnyksellä urasta ja elämästään? Sen perään muistellaan legendaarisia vuoden 1995 jääkiekon MM-kisoja. Kuningas Litmanen -elokuvassa käydään läpi suuren jalkapalloilijan elämän vaiheiden lisäksi myös hänen pelitovereidensa ja kannattajiensa ajatuksia Jari Litmasesta, jalkapallosta ja elämästä itsessään. Dokumenttiputkessa koetaan uudelleen myös Sotshin olympialaisten suomalaiset juhlahetket. Dokkariputken päätteeksi seurataan koripallolupaus Lauri Markkasen tietä Jyväskylästä legendaarisen Chicago Bullsin organisaatioon. Dokumentin lisäksi kuullaan Markkasen tuoreita kuulumisia ja tutustutaan hänen itsenäisyyspäivän viettoonsa Chicagossa.
Lasse Virén - Jälkikaikuja 6.12. Yle TV2 klo 10
MM jääkiekko 1995: Vielä kerran 6.12. Yle TV2 klo 11.05
Kuningas Litmanen 6.12. Yle TV2 klo 12.25
Sotshin suomalaiset juhlahetket 6.12. Yle TV2 klo 14.10
Matkalla supertähdeksi - Lauri Markkanen + Lauri Markkanen Special 6.12. Yle TV2 klo 15.10
Yle Puheella kuullaan itsenäisyyspäivän aamuna klo 10 suorana kolmituntinen Sen selostuksen haluaisin kuulla -urheiluselostusten toivekonsertti. Vaikka selostustoiveita on kuultu aiemmin jo seitsemässä lähetyksessä, niin mm. suomalaisesta olympiahistoriasta löytyy yhä läpikäymättömiä kohokohtia ihan viime vuosiltakin. Ja tuttuun tapaan äänessä ovat niin toivojat kuin urheilun sankaritkin.
Sen selostuksen haluaisin kuulla 6.12. Yle Puhe klo 10
Myös Yle Teema tarjoaa syväluotauksen suomalaiseen urheilusankariuuteen. Urheilu-Suomi-sarjan neljäs jakso kertoo siitä, kuinka myytti sankaruudesta on kulkenut läpi suomalaisen urheilun vaiheiden. Sankari nousee kohtalonsa herraksi, ylittää itsensä ja voittaa ratkaisevan kamppailun- ei vain itsensä, vaan meidän kaikkien puolesta. Onnistumisten hetkellä sankarit ovat esikuvia, joilla perustellaan huippu-urheilun kansakuntaa kasvattava rooli. Sankarin korokkeelta pääsee nopeasti myös alas. Urheilumaailma ei anna anteeksi liikoja harha-askeleita, inhimillisiä heikkouksia tai vääriä valintoja.
Urheilu-Suomi 6.12. Yle Teema klo 21
RSO:n juhlakonsertti suorana Musiikkitalosta
100-vuotiasta Suomea ja 90-vuotiasta RSO:a juhlitaan Lindbergin ja Wennäkosken uutuuksilla. Wennäkosken mieskuorolle ja orkesterille säveltämät laulut helkkyvät suomeksi, ruotsiksi ja pohjoissaameksi. Lindbergin orkesteriteos verestää tuntumaa Kraftin ja Kineticsin karkeaan äänimaailmaan. Sibeliuksen Kullervossa soi kyykytetyn kauna ja sisu aina Lallista Lehtoon ja Jobista Medeaan.
RSO Musiikkitalossa: Itsenäisyyspäivän konsertti 6.12. Yle Teema klo 15
Kaikki Linnan juhlista
Yle TV1:n kuusituntinen Kohti Linnan juhlia -lähetys on jälleen katsojien ohjelmaopas ja tunnelman nostattaja. Klo 13 alkavassa suorassa lähetyksessä välitetään tunnelmia eri puolilta maata 100-vuotisjuhlapäivänä. Lähetystä juontavat Heikki Ali-Hokka, Sanna Savikko ja Riikka Porttila, ja vieraiksi saapuu ajankohtaisia ja juhlapäivän henkeen kuuluvia vieraita.
Kohti Linnan juhlia 6.12. Yle TV1 klo 13
Itsenäisyyspäivän odotettu kohokohta on tietenkin satavuotiaan Suomen Linnan juhlat. Suoraa lähetystä Presidentinlinnasta juontavat tuttuun tapaan Piia Pasanen ja Jussi-Pekka Rantanen, pukuloistoa kommentoi Jaakko Selin. Tänä vuonna Linnan juhlista tehdään yksi kaksikielinen lähetys Yle TV1:lle. Suomen- tai ruotsinkielisen selostuskielen voi kukin valita omasta vastaanottimestaan, ja ohjelmassa nähdään haastatteluja molemmilla kielillä. Lue lisää itsenäisyyspäivän suorista tapahtumalähetyksistä suomeksi ja ruotsiksi tästä linkistä.
Linnan juhlat 6.12. Yle TV1 ja erikoislähetyksiä Yle Areenassa klo 18.55 alkaen
Linnan juhlista siirrytään tuttuun tapaan suoraan Linnan jatkoille, jossa maan eturivin artistit pitävät tunnelman korkealla aina puoleen yöhön saakka. Lähetystä juontavat Salla Paajanen ja Riku Riihilahti. Illan artisteina toimivat Remu Aaltonen, Paula Vesala, Kaija Koo, Pate Mustajärvi & Costello Hautamäki Duo, Semmarit sekä Suomen euroviisuedustaja Saara Aalto. Huumorista vastaa Alivaltiosihteerit.
Linnan jatkot 6.12. Yle TV1 klo 22.20
Torstai 7.12.
Jotta juhlavuoden odotetuimmista juhlista ei yksikään kohokohta lipsahtaisi ohi, seuraavana päivänä tuleva Paluu Linnan juhliin -ohjelma kertaa napakasti juhlapäivän parhaat palat. Lähetystä juontavat Kristiina Kekäläinen ja Mikko "Peltsi" Peltola, ja Linnan juhlien säväyttävimpiä asuja analysoi Sami Sykkö. Yhdessä studiovieraiden kanssa tehdään katsaus edellisen illan juhliin, mutta keskustellaan myös laajemmin suomalaisuudesta ruoan, musiikin, muodin ja tulevaisuuden kautta.
Paluu Linnan juhliin 7.12. Yle TV1 klo 19
Perjantai 8.12.
Jean Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivää vietetään 8. joulukuuta ja nettiradio Yle Klassinen tarjoaa tauotta 24 tuntia suomalaista klassista musiikkia.
yle.fi/klassinen 8.12. klo 0.00 alkaen
Sunnuntai 10.12.

Katja Ketun romaaniin perustuva elokuva tv-ensi-illassa
Lapin sodan aikana Vikasilmäksi haukuttu kätilö Helena (Krista Kosonen) rakastuu saksalais-suomalaiseen SS-upseeriin Johannekseen (Lauri Tilkanen). Helena seuraa suurta rakkauttaan Titovkan vankileirille uhmaamalla niin omatuntoaan kuin yleistä moraalia. Rakastamalla vahvasti he eivät kuitenkaan voi poistaa menneisyyttään eivätkä muuttaa tulevaa. Lue lisää.
Kotikatsomo: Kätilö 10.12. Yle TV1 klo 21.05
Tiistai 12.12.
Juhlavuoden alussa käynnistetty Oi maamme! -projekti on innoittanut suomalaisia leikkaamaan satoja uusia videoteoksia arkistomateriaaleista. Yle Teeman 6-osaisessa sarjassa nähdään sadon parhaita paloja vieraiden kanssa. Sarjan neljännessä osassa toimittaja Mirja Pyykkö katsoo Minna Joenniemen vieraana sikermän kantaaottavia videoteoksia, jotka on tehty hänen nuoruutensa aikaisista arkistofilmeistä. Sarjan aikaisemmat osat ovat katsottavissa Yle Areenassa.
Oi maamme! Puolesta ja vastaan 12.12. Yle Teema klo 20
Kolme tulkintaa Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogiasta 19.12. alkaen
Väinö Linnan 1950-60-lukujen taitteessa ilmestynyt romaanitrilogia Täällä Pohjantähden alla kertoo yhden suvun historian Suomen yhteiskunnallisissa kuohuissa 1880-luvulta 1950-luvulle. Edvin Laineen värielokuvat Täällä Pohjantähden alla (1968) ja sen jatko-osa Akseli ja Elina (1970) ovat kaikkien tuntema osa kotimaisen elokuvan historiaa. Nyt ne hehkuvat entistä komeampina uusina HD-kopioina, jotka esitetään peräkkäisillä viikoilla Teemalla
Kino Suomi: Täällä Pohjantähden alla 19.12. Yle Teema klo 21.55
Kino Suomi: Akseli ja Elina 26.12. Yle Teema klo 22.05
Jouluaattona nähdään puolestaan ensimmäinen osa Timo Koivusalon kaksiosaisesta tv-elokuvasta Täällä Pohjantähden alla. Vuonna 2008 valmistunut versio on realistinen ja syvästi humaani tarina niistä suunnattomista ja epäinhimillisistä uhrauksista joita pienet ihmiset ja tavalliset perheet joutuvat tekemään, hiekanmurusina historian rattaissa.
Kotikatsomo: Täällä Pohjantähden alla 24.12. ja 31.12. Yle TV1 klo 20.45
Maanantai 25.12.
Tarinoiden Suomi -dokumenttielokuva kertoo suomalaisten henkilökohtaisten tarinoiden kautta sen, mikä on meille tärkeintä ja miten meistä on tullut sitä, mitä olemme ja millaista muutosta käymme lävitse siirtyessämme kansainvälistyvään 100-vuotista itsenäisyyttä juhlivaan Suomeen.
Dokumenttiprojekti: Tarinoiden Suomi 25.12. Yle TV1 klo 21.05
Tiistai 26.12.
Tuntien lento Suomen yllä
Ainutlaatuinen ohjelmasarja Meidän maamme on ihastuttanut juhlavuoden aikana yleisön esittelemällä koko Suomen ja sen upean luonnon ilmasta käsin. Sarja on kunnioitus suomalaiselle maisemalle, upealle ja monimuotoiselle luonnolle, mutta myös rakennetulle ympäristölle. Tapaninpäivänä nähdään huikea nelituntinen erikoisjakso, jossa kuljetaan ilmateitse läpi Suomen vaihtuvine vuodenaikoineen. Mukana Lapin sykähdyttävät maisemat, saariston kauneus ja kaupunkien syke. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa jo 30.11.2017.
Nelituntisen ohjelman perään nähdään myös Maamme - sinfonia Suomelle -lisäjakso, jonka musiikin on säveltänyt Uljas Pulkkis ja sen esittää Radion sinfoniaorkesteri.

Kekkonen valtiomiehenä ja ihmisenä Jari Tervon kertomana
Suomen itsenäisyyden ajan keskeisimmän valtiomiehen koko elämäntarinaa ei ole aiemmin kerrottu populaarissa muodossa sen enempää kirjana kuin tv-sarjana. Kekkonen on dokumentaarinen asiaohjelmasarja joka täyttää tämän aukon. Katsojan oppaana matkalla Kekkosen aikaan toimii Jari Tervo. Kahdeksasta puolituntisesta osasta koostuva tv-sarja kattaa UKK:n koko elämän, edeten kronologisesti syntymästä kuolemaan ja sen ohitsekin: sarjan viimeisessä osassa käsitellään Kekkosen ”perintöä”. Kekkonen-sarjan rungon muodostavat arkistomateriaali ja haastattelut UKK:n kanssa tekemisissä olleiden, historiantutkijoiden sekä muiden asiantuntijoiden kanssa. Sarjassa on mukana paljon ennennäkemätöntä ja -kuulematonta aineistoa. TV-sarjan ohella Kekkonen levittäytyy verkkoon ja myös ”Kekkonen ei kuole koskaan” -radiosarjaksi.
Kekkonen 26.12. alkaen Yle TV1:ssä klo 20
Torstai 28.12.

Uskomaton tarina suomalaisten evakuoinnista Amerikkaan
Entä jos suomalaiset olisivatkin nyt amerikkalaisia? Operaatio Alaskan inspiraationa on erikoinen ja vähän tunnettu fakta toisen maailmansodan ajalta yhdysvaltalaisten tekemästä evakuointiehdotuksesta suomalaisten pelastamiseksi. Operaatio Alaska on kuvitteellinen dokumentti ja verkkokokonaisuus, joka vie unohdetun suunnitelman loppuun. Kuinka kaikki onnistuttiin toteuttamaan? Millaisena jatkui suomalaisten elämä uudella mantereella? Ja mikä oli lopulta suomalaisten kohtalo Alaskassa - ja koko operaation tausta?
Operaatio Alaska 28.12. Yle TV1 klo 21.05
Yle Areenan kautta ulkomailla katsottavat ja kuunneltavat ohjelmat
30.11. Talvisodan muistomerkin paljastus
2.12. Tasavallan Presidentin kyselytunti
2.12. Valtakunnallinen Suomi 100 -juhla
2.12. Kylmän maan kuningatar
Areenassa Kalevalanmaa
3.12. Maisemakuvia Suomesta - Jaken ja Pekan sinivalkoiset silmälasit
3.12. Aavan meren tuolla puolen: amerikansuomalaiset ja musiikki
3.12. Aira ja viimeiset veteraanit
3.12. Kotikatsomo: Linnan juhlat
5.12. Eduskunnan juhlaistunto
5.12. Virallinen itsenäisyyspäivän avaus
5.12. Vuosisadan etkot
6.12. Pitkä taival kotiin
6.12. Itsenäisyyspäivän paraati
6.12. Jumalanpalvelus
6.12. Radio Suomi - Sata juhlaa
6.12. Kohti Linnan juhlia
6.12. Linnan juhlat
6.12. Linnan jatkot
6.12. RSO Musiikkitalossa: Itsenäisyyspäivän konsertti
6.12. Sen selostuksen haluaisin kuulla
7.12. Paluu Linnan juhliin
Areenassa Meidän maamme - Vårt land
Areenassa Maamme - sinfonia Suomelle
26.12. Kekkonen
28.12. Operaatio Alaska