Hyppää pääsisältöön

Luokkakokous ja Napapiirin sankarit elokuvista tuttu näyttelijä Santtu Karvonen: Ulkonäköni ohjaa minut komediarooleihin

Näyttelijä Santtu Karvonen ja koiransa Bertta Puoli seitsemän studiossa
Santtu Karvonen kävi Puoli seitsemän vieraana koiransa Bertan kanssa. Näyttelijä Santtu Karvonen ja koiransa Bertta Puoli seitsemän studiossa Santtu Karvonen

Näyttelijä Santtu Karvonen pyydetään usein apuun silloin, kun rooliin tarvitaan komedian taitaja. Se ei miestä harmita.

Näyttelijä Santtu Karvonen myöntää, että ihmisten naurattaminen on viehättänyt häntä näyttelemisessä aina kaikkein eniten.

– Esimerkiksi Teatterikorkeakouluun mä menin komedianäyttelijänä, mutta tein mä siellä piinkovaa draamaakin. Ei siellä tietysti hirveästi edes tehty komediaa tai farssia, eikä niitä varmaan pidetty arvossakaan.

Karvonen epäilee, että komediaroolit sopivat hänelle jo ulkonäkönsäkin perusteella.

– Mä olen suurimman osan elämästäni ollut ylipainoinen, se vähän rajoittaa mun tekemisiä ja pistää mut näyttelemään tietynlaisia rooleja.

Vaikka näkyvimmät roolit ovatkin olleet komediallisia, Karvonen ei kaihda vakavampiakaan rooleja.

– Omasta mielestäni mä olen komedianäyttelijä, joka taipuu vähän vakavamielisempäänkin näyttelemiseen

Muodonmuutoksessa pieni ihminen joutuu koville

Tänä syksynä Santtu Karvonen nähdään Ryhmäteatterin Muodonmuutos näytelmässä, jota mainostetaan epiteetillä “selkärangaton komedia”. Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän käsikirjoittama näytelmä perustuu löyhästi Frans Kafkan samannimiseen novelliin. Ryhmäteatterin versiossa Gregor Samsa on muuttunut Vesa Vierikon näyttelemäksi Keijo Saastamoiseksi, joka huomaa eräänä aamuna muuttuneensa suunnattomaksi syöpäläiseksi.

– Näytelmässä työelämä on muuttunut aika hektiseksi, kaikkien pitää koko ajan tehdä tulosta ja myynnin pitää olla kovaa. Vesa Vierikon näyttelemä päähenkilö Keijo Saastamoinen on old school –jamppa, joka ei ole tottunut tähän. Kun Keijo ei tuota riittävästi tulosta, hänestä tulee tarpeeton nyky-yhteiskunnalle, Karvonen kertoo.

Muodonmuutos on myös Santtu Karvoselle yhtä muodonmuutosta, sillä hänet nähdään useassa roolissa, muun muassa Nordean ekonomisti Jan Stoltenhyggerinä, joka taloustilanteesta riippumatta esittää kansalle ohjeeksi vyön kiristystä.

Muodonmuutoksessa kaikki yksityistetään ja isot konsernit hallitsevat. Silti näytelmä on lopulta pienen ihmisen puolella.

– Näytelmä kertoo pienen ihmisen yrityksestä pärjätä hurjassa maailmassa, mutta kyllä sen loppu-statement on, että iskekää vaan, me ollaan niin sitkeitä paskiaisia, että kyllä me aina täältä tullaan takaisin.

Katso koko Santtu Karvosen haastattelu Puoli seitsemästä.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.