Hyppää pääsisältöön

Mokasiko media: Loukkasiko Radio Suomipopin musiikkivalinta ihmisarvoa?

Kesällä 2016 Radio Suomipopin Aamulypsy-ohjelman uutislähetyksissä kerrottiin Välimereltä pelastetuista, yli tuhannesta pakolaisesta.

Aamulypsy-ohjelman juontajat lisäsivät uutisen taustalle Mikki Hiiri merihädässä -kappaleen.

Närkästyneen kuulijan mukaan meressä seilaavan lautan, jolla kuolee lapsia, rinnastaminen sarjakuvahahmon meriseikkailuun on pahasti todellisuudesta vieraantunutta. Hän valitti asiasta Julkisen sanan neuvostoon.

Radio Suomipopin ohjelmapäällikkö totesi Aamulypsyn olevan humoristinen ohjelma ja pahoitteli aiheutettua mielipahaa.

Tutustu Journalistin ohjeisiin, katso video ja äänestä: Mokasi vai ei mokannut?

Radio Suomipop: Mokasi vai ei?

Radio SuomiPop – JSN:n ratkaisu

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Radio Suomipop on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa sille vakavan huomautuksen.

Perustelut

Radio Suomipopin Aamulypsyn lähetyksessä loukattiin Eurooppaan pyrkijöiden ihmisarvoa.

Neuvosto pitää ihmisarvon loukkaamista vakavana, koska se tehtiin uutislähetyksessä. Se oli myös harkittua, sillä Mikki Hiiri -musiikki oli pitänyt erikseen lisätä uutiseen.

Lisäksi ihmisarvon loukkaaminen oli ollut toistuvaa. Kappaletta soitettiin ainakin kahdessa peräkkäisessä uutislähetyksessä, ja sama radio-ohjelma on saanut äskettäin langettavan päätöksen vastaavanlaisesta ihmisarvon loukkaamisesta.

”Vakava huomautus” on tavallista langettavaa päätöstä ankarampi huomautus. Neuvosto antaa niitä vain harvoin.

Lue koko päätös JSN:n sivuilta.

Lue lisää:

Mokasiko media? – Kokeile, osaatko Journalistin ohjeet

Saako terrorismin uhrien kuvia käyttää uutisessa? Voiko alaikäistä haastatella ilman vanhempien lupaa? Missä menee klikkiotsikon raja? Julkisen sanan neuvosto (JSN) ratkoo mediaa koskevia kanteluita. Kahdeksan todellisen esimerkin avulla voit pohtia, mitä mieltä itse olet: mokasiko media vai ei?

Kommentit
 • Mokasiko media: Luovuttiko Radio Aalto itsensä mainostajalle?

  Valjastettiinko koko radiokanava mainoskanavaksi?

  Radio Aalto muutti lokakuussa 2013 nimensä yhden päivän ajaksi Radio Terraksi. "Terra" oli artisti Jenni Vartiaisen seuraavana päivänä julkaistavan levyn nimi. Valjastettiinko koko radiokanava mainoskanavaksi? Katso lyhyt video tapauksesta ja päätä itse, mokasiko media.

 • Mokasiko media: Loukkasiko Radio Suomipopin musiikkivalinta ihmisarvoa?

  Loukattiinko huumorilla pakolaisten ihmisarvoa?

  Kesällä 2016 Radio Suomipopin Aamulypsy-ohjelman uutislähetyksissä kerrottiin Välimereltä pelastetuista pakolaisista. Juontajat lisäsivät uutisen taustalle Mikki Hiiri merihädässä -kappaleen. Pilkattiinko huumorilla hädänalaisia? Katso lyhyt esittely tapauksesta ja päätä itse, mokasiko media.

 • Mokasiko media: Pitikö Helsingin Sanomien suojella nuorta haastateltavaa?

  Onko alaikäisellä oikeus puhua julkisuudessa?

  Helsingin Sanomat julkaisi elokuussa 2012 jutun otsikolla Frans kokeili zombien elämää. Artikkelissa 17-vuotias poika kertoo haaveilleensa koko kasvot peittävästä zombie-tatuoinnista. Jutussa pojalle tehdään kasvoihin zombie-maski, jolla kokeillaan ihmisten reaktioita kaupungilla. Saako alaikäinen päättää haastattelun antamisesta?

 • Mokasiko media: Oliko Youtuben pelivideo piilomainos?

  Eikö yhteistyömerkintä riitä pelivideoissa?

  Laeppavika-nimimerkin Youtube -kanava julkaisi syyskuussa 2015 videon "Minun Kohtaloni", jossa tubettaja esitteli ja pelasi Destiny-peliä. Riittikö yhteistyömerkintä, jotta katsoja ymmärsi katsovansa maksettua sisältöä? Katso lyhyt video tapauksesta ja päätä itse, mokasiko media.