Hyppää pääsisältöön

Mokasiko media: Oliko Youtuben pelivideo piilomainos?

Laeppavika-nimimerkin Youtube -kanava julkaisi syyskuussa 2015 videon Minun Kohtaloni, jossa tubettaja esitteli ja pelasi Destiny-peliä.

Katsojan mukaan kyseessä oli mainos, mutta videosta asia ei käy ilmi tarpeeksi selvästi.

Pelin ja tubettajan yhteistyötä järjestäneen yhtiön mukaan Youtube-video on merkitty alalla vallitsevan tavan mukaisesti selkeällä merkinnällä, jossa yhteistyöstä kerrotaan.

Tutustu Journalistin ohjeisiin, katso video ja äänestä: Mokasi vai ei mokannut?

Youtube-kanava: Mokasi vai ei?

Youtube – Päätös

Tämä kysymys oli kompa!

Youtube ei ole suomalaisten medioiden tapaan Julkisen sanan neuvoston jäsen. Siksi vloggaajien sisältöihin liittyviä tapauksia ei käsitellä JSN:ssä.

Sitävastoin Keskuskauppakamarin yhteydessä toimiva Mainonnan eettinen neuvosto (MEN) antaa lausuntoja siitä, onko markkinointi hyvän tavan mukaista.

Ratkaisu:
Mainonnan eettinen neuvosto katsoi, että kyseinen mainos on hyvän tavan vastainen.

Neuvosto viittaa erityisesti Kansainvälisen kauppakamarin (ICC:n) markkinointisääntöjen 9 artiklaan (markkinoinnin tunnistettavuus) ja korostaa, että mainos tulee voida tunnistaa mainokseksi.

Mainonnan tunnistettavuuden vaatimus korostuu mainonnan uusia muotoja, kuten sosiaalista mediaa, käytettäessä. Lisäksi tässä tapauksessa huomioon tulee ottaa sekin, että video on suunnattu ennen kaikkea lapsille ja nuorille.

Tubettajan, peliyhtiö Activisionin ja välittäjäyhtiö United Screenin lausumat neuvostolle tukevat käsitystä siitä, että video on laadittu nimenomaan mainostarkoituksessa. Myös videon otsikko on mainostettavan pelin nimi suomeksi ja englanniksi: ”MINUN KOHTALONI (Destiny The Taken King)”.

Videon mainosmaisuutta tukee myös se, että tubettaja viittaa puheessaan peliin erityisesti ja mainosluonteisesti.

Mainos ei kuitenkaan ole selkeästi tunnistettavissa mainokseksi, vaan siinä on ollut merkintä sponsoroinnista. Sponsoroidussa ohjelmassa ei saa rohkaista ostamaan sponsorin tuotetta viittaamalla siihen erityisesti ja mainosluonteisesti.

Mainoksessa käytetään myös alatyylisiä ilmaisuja (”fuck you albino”, ”kusipää", jne.). Tällainen kielenkäyttö alaikäisiä kiinnostavan tuotteen mainonnassa on katsottu hyvän tavan vastaiseksi. Mainonnan eettinen neuvosto korostaa, että mainostajan on otettava huomioon sen yhteiskunnallinen ja ammatillinen vastuu.

Edellä mainituilla perusteilla mainonnan eettinen neuvosto katsoo, että mainos on ICC:n markkinoinnin perussääntöjen 1, 2, 9 ja 16 artiklojen vastainen. Siksi mainos on hyvän tavan vastainen.

Lue koko Mainonnan eettisen neuvoston päätös.

Lue lisää:

Mokasiko media? – Kokeile, osaatko Journalistin ohjeet

Saako terrorismin uhrien kuvia käyttää uutisessa? Voiko alaikäistä haastatella ilman vanhempien lupaa? Missä menee klikkiotsikon raja? Julkisen sanan neuvosto (JSN) ratkoo mediaa koskevia kanteluita. Kahdeksan todellisen esimerkin avulla voit pohtia, mitä mieltä itse olet: mokasiko media vai ei?

 • Mokasiko media: Luovuttiko Radio Aalto itsensä mainostajalle?

  Valjastettiinko koko radiokanava mainoskanavaksi?

  Radio Aalto muutti lokakuussa 2013 nimensä yhden päivän ajaksi Radio Terraksi. "Terra" oli artisti Jenni Vartiaisen seuraavana päivänä julkaistavan levyn nimi. Valjastettiinko koko radiokanava mainoskanavaksi? Katso lyhyt video tapauksesta ja päätä itse, mokasiko media.

 • Mokasiko media: Loukkasiko Radio Suomipopin musiikkivalinta ihmisarvoa?

  Loukattiinko huumorilla pakolaisten ihmisarvoa?

  Kesällä 2016 Radio Suomipopin Aamulypsy-ohjelman uutislähetyksissä kerrottiin Välimereltä pelastetuista pakolaisista. Juontajat lisäsivät uutisen taustalle Mikki Hiiri merihädässä -kappaleen. Pilkattiinko huumorilla hädänalaisia? Katso lyhyt esittely tapauksesta ja päätä itse, mokasiko media.

 • Mokasiko media: Pitikö Helsingin Sanomien suojella nuorta haastateltavaa?

  Onko alaikäisellä oikeus puhua julkisuudessa?

  Helsingin Sanomat julkaisi elokuussa 2012 jutun otsikolla Frans kokeili zombien elämää. Artikkelissa 17-vuotias poika kertoo haaveilleensa koko kasvot peittävästä zombie-tatuoinnista. Jutussa pojalle tehdään kasvoihin zombie-maski, jolla kokeillaan ihmisten reaktioita kaupungilla. Saako alaikäinen päättää haastattelun antamisesta?

 • Mokasiko media: Oliko Youtuben pelivideo piilomainos?

  Eikö yhteistyömerkintä riitä pelivideoissa?

  Laeppavika-nimimerkin Youtube -kanava julkaisi syyskuussa 2015 videon "Minun Kohtaloni", jossa tubettaja esitteli ja pelasi Destiny-peliä. Riittikö yhteistyömerkintä, jotta katsoja ymmärsi katsovansa maksettua sisältöä? Katso lyhyt video tapauksesta ja päätä itse, mokasiko media.