Hyppää pääsisältöön

Mokasiko media? – Kokeile, osaatko Journalistin ohjeet

Mokasiko media -otsikko keltaisella pohjalla
Mokasiko media -otsikko keltaisella pohjalla Julkisen sanan neuvosto,media,journalismi

Saako terrorismin uhrien kuvia käyttää uutisessa? Voiko alaikäistä haastatella ilman vanhempien lupaa? Missä menee hyvän maun ja osuvien musiikkivalintojen raja? Julkisen sanan neuvosto (JSN) ratkoo mediaa koskevia kanteluita. Nyt voit pohtia, miten itse ratkaisisit kahdeksan esimerkkitapausta.

Mikä on Julkisen sanan neuvosto?

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on Suomessa toimiva tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. Neuvosto on perustettu vuonna 1968.

JSN ei ole virallinen tuomioistuin, mutta sen päätöksiä seurataan silti tarkoin. Monissa muissakin maissa JSN:oa muistuttavia lehdistöneuvostoja. JSN:ssä on 13 jäsentä ja puheenjohtaja.

JSN:lle voi tehdä kantelun kuka tahansa, jonka mielestä mediassa on loukattu hyvää journalistista tapaa. Jos tiedotusväline neuvoston mielestä on rikkonut hyvää journalistista tapaa, sille annetaan huomautus, joka on julkaistava määräajassa.

Sekä kantelut että niiden käsittely JSN:ssa perustuu Journalistin ohjeisiin, joita JSN:n perussopimuksen allekirjoittaneet mediat ovat sitoutuneet noudattamaan. Sopimuksen piiriin kuuluu suurin osa suomalaisista tiedotusvälineistä. JSN voi myös omasta aloitteestaan käsitellä tärkeänä pitämiään asioita.

Nyt sinulla on tilaisuus istua Julkisen sanan neuvostossa ja pohtia ratkaisuja aitoihin esimerkkitapauksiin.

Videoissa esitellään kahdeksan JSN:lle tehtyä kantelua: mistä jutusta kantelija on suivaantunut, miten media on ratkaisujaan puolustanut ja mihin Journalistin ohjeiden kotiin tapaus liittyy. Tietojen pohjalta voit miettiä, antaisitko ratkaisussasi langettavan vai vapauttavan päätöksen medialle.

Päätettyäsi oman "tuomiosi" voit katsoa, mihin lopputulokseen JSN päätyi.

Tapauksia voi pohtia erikseen tai ryhmätyönä. JSN:n ratkaisut ovat äänestystuloksia - eli neuvoston jäsenet eivät välttämättä ole aina olleet yksimielisiä.

Kahdeksan kantelua ja niiden ratkaisut

 1. Syyllistyikö Aku Ankka piilomainontaan?
 2. Pettikö YleX:n lähdekritiikki yksisarvishoitouutisessa?
 3. Loukkasi Helsingin Sanomat terrorismin uhrin yksityisyyttä valokuvan julkaisussa?
 4. Oliko Radio Suomipopin pakolaisiin kohdistuva huumori ihmisarvoa alentavaa?
 5. Syyllistyikö Länsiväylä klikkiotsikointiin?
 6. Olisiko Helsingin Sanomien pitänyt suojella alaikäistä haastateltavaansa?
 7. Menettikö Radio Aalto journalistisen riippumattomuutensa levy-yhtiölle?
 8. Oliko Youtubessa julkaistu pelivideo mainos?
Infografiikka, jossa kerrotaan kantelun eteneminen Julkisen sanan neuvostossa.
Infografiikka, jossa kerrotaan kantelun eteneminen Julkisen sanan neuvostossa. Kuva: Yle / Miro Johansson Julkisen sanan neuvosto

Jutut on tehty yhteistyössä Julkisen sanan neuvoston kanssa.
Edit 6.2.2018 Lisätty linkki ruotsinkielisiin tapauksiin.

Mediataidot

Kommentit
 • Mokasiko media: Luovuttiko Radio Aalto itsensä mainostajalle?

  Valjastettiinko koko radiokanava mainoskanavaksi?

  Radio Aalto muutti lokakuussa 2013 nimensä yhden päivän ajaksi Radio Terraksi. "Terra" oli artisti Jenni Vartiaisen seuraavana päivänä julkaistavan levyn nimi. Valjastettiinko koko radiokanava mainoskanavaksi? Katso lyhyt video tapauksesta ja päätä itse, mokasiko media.

 • Mokasiko media: Loukkasiko Radio Suomipopin musiikkivalinta ihmisarvoa?

  Loukattiinko huumorilla pakolaisten ihmisarvoa?

  Kesällä 2016 Radio Suomipopin Aamulypsy-ohjelman uutislähetyksissä kerrottiin Välimereltä pelastetuista pakolaisista. Juontajat lisäsivät uutisen taustalle Mikki Hiiri merihädässä -kappaleen. Pilkattiinko huumorilla hädänalaisia? Katso lyhyt esittely tapauksesta ja päätä itse, mokasiko media.

 • Mokasiko media: Pitikö Helsingin Sanomien suojella nuorta haastateltavaa?

  Onko alaikäisellä oikeus puhua julkisuudessa?

  Helsingin Sanomat julkaisi elokuussa 2012 jutun otsikolla Frans kokeili zombien elämää. Artikkelissa 17-vuotias poika kertoo haaveilleensa koko kasvot peittävästä zombie-tatuoinnista. Jutussa pojalle tehdään kasvoihin zombie-maski, jolla kokeillaan ihmisten reaktioita kaupungilla. Saako alaikäinen päättää haastattelun antamisesta?

 • Mokasiko media: Oliko Youtuben pelivideo piilomainos?

  Eikö yhteistyömerkintä riitä pelivideoissa?

  Laeppavika-nimimerkin Youtube -kanava julkaisi syyskuussa 2015 videon "Minun Kohtaloni", jossa tubettaja esitteli ja pelasi Destiny-peliä. Riittikö yhteistyömerkintä, jotta katsoja ymmärsi katsovansa maksettua sisältöä? Katso lyhyt video tapauksesta ja päätä itse, mokasiko media.