Hyppää pääsisältöön

Mokasiko media: Unohtiko YleX lähdekritiikin?

Radiokanava YleX:n nettisivulla julkaistiin tammikuussa 2015 juttu otsikolla Alle tonnilla yksisarvishoitajaksi - ilmoittautuminen on nyt käynnissä.

Kantelijan mukaan juttu oli puhdas piilomainos: siinä kerrottiin kritiikittömästi miten yksisarvishoito toimii ja kuinka hoitajaksi voi kouluttautua, haastateltavan yrityksessä.

Ylen julkaisujohtajan mukaan YleX nostaa esille nuorisoa kiinnostavia ilmiöitä, eikä artikkelissa oteta kantaa hoidon toimivuuteen.

Tutustu Journalistin ohjeisiin, katso video ja äänestä: Mokasi vai ei mokannut?

YleX: Mokasi vai ei?

YleX - JSN:n ratkaisu

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Yleisradio on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa sille huomautuksen.

Perustelut

JSN:n mielestä juttu uskomushoitokoulutuksesta oli piilomainontaa.

Jutun tekstiosuudessa yrittäjä sai kertoa uskomushoidosta ja maksullisesta koulutuksesta, johon hän haki osallistujia. Jutun kuva oli kurssin mainoksesta, yrityksen nettisivulta. Jutussa oli myös linkkejä, jotka veivät yrittäjän nettisivuille. Lisäksi jutun otsikko sisälsi kehotuksen hakea maksulliselle kurssille.

Vaikka toimitus muokkasikin juttua, se jäi edelleen mainosmaiseksi.

Jutun käsittely ja päätös kokonaisuudessan on luettavissa JSN:n sivuilta.

Lue lisää:

Mokasiko media? – Kokeile, osaatko Journalistin ohjeet

Saako terrorismin uhrien kuvia käyttää uutisessa? Voiko alaikäistä haastatella ilman vanhempien lupaa? Missä menee klikkiotsikon raja? Julkisen sanan neuvosto (JSN) ratkoo mediaa koskevia kanteluita. Kahdeksan todellisen esimerkin avulla voit pohtia, mitä mieltä itse olet: mokasiko media vai ei?

 • Mokasiko media: Luovuttiko Radio Aalto itsensä mainostajalle?

  Valjastettiinko koko radiokanava mainoskanavaksi?

  Radio Aalto muutti lokakuussa 2013 nimensä yhden päivän ajaksi Radio Terraksi. "Terra" oli artisti Jenni Vartiaisen seuraavana päivänä julkaistavan levyn nimi. Valjastettiinko koko radiokanava mainoskanavaksi? Katso lyhyt video tapauksesta ja päätä itse, mokasiko media.

 • Mokasiko media: Loukkasiko Radio Suomipopin musiikkivalinta ihmisarvoa?

  Loukattiinko huumorilla pakolaisten ihmisarvoa?

  Kesällä 2016 Radio Suomipopin Aamulypsy-ohjelman uutislähetyksissä kerrottiin Välimereltä pelastetuista pakolaisista. Juontajat lisäsivät uutisen taustalle Mikki Hiiri merihädässä -kappaleen. Pilkattiinko huumorilla hädänalaisia? Katso lyhyt esittely tapauksesta ja päätä itse, mokasiko media.

 • Mokasiko media: Pitikö Helsingin Sanomien suojella nuorta haastateltavaa?

  Onko alaikäisellä oikeus puhua julkisuudessa?

  Helsingin Sanomat julkaisi elokuussa 2012 jutun otsikolla Frans kokeili zombien elämää. Artikkelissa 17-vuotias poika kertoo haaveilleensa koko kasvot peittävästä zombie-tatuoinnista. Jutussa pojalle tehdään kasvoihin zombie-maski, jolla kokeillaan ihmisten reaktioita kaupungilla. Saako alaikäinen päättää haastattelun antamisesta?

 • Mokasiko media: Oliko Youtuben pelivideo piilomainos?

  Eikö yhteistyömerkintä riitä pelivideoissa?

  Laeppavika-nimimerkin Youtube -kanava julkaisi syyskuussa 2015 videon "Minun Kohtaloni", jossa tubettaja esitteli ja pelasi Destiny-peliä. Riittikö yhteistyömerkintä, jotta katsoja ymmärsi katsovansa maksettua sisältöä? Katso lyhyt video tapauksesta ja päätä itse, mokasiko media.