Hyppää pääsisältöön

Ovatko artistit ottaneet opikseen ja puhuvat nykyään totta biiseillään vai huijataanko meitä yhä? Testasimme jälleen kappaleiden väitteitä

Vuonna 2015 moni suomenkielinen pop-biisi sisälsi väittämiä, jotka eivät kestäneet lähdekritiikkiä. Selvitimme, mikä on tilanne vuonna 2017.

Ellinooran ja Antti Tuiskun kuvat: YleX, Robinin kuva: Yle / Jukka Lintinen

Teimme pari vuotta sitten elintärkeän Myytinmurtajat-henkisen testin.

Testi koski suosittujen kappaleiden lyriikoiden totuuspohjaa, koska mihin tässä maailmassa voi enää uskoa, jos ei edes pop-biiseihin.

Monien hittibiisien lyriikoissa tuntuu ensikuulemalta olevan suuria oivalluksia, mutta tarkemmassa tutkiskelussa voi käydä ilmi, että sanoma tai kappaleen yksittäinen kohta ei kestä pienintäkään lähdekritiikkiä, vaan on täyttä puutaheinää eli pötyä.

Hyvänä esimerkkinä käy Cheekin Timantit on ikuisia -kappale, jossa räppäri väittää kivenkovaa timanttien olevan ikuisia. Ehei Jare, myös timantit haihtuvat joskus – tosin siihen voi kestää miljoonia vuosia. Lisäksi timantin voi hajottaa esimerkiksi iskemällä siihen vasaralla tarpeeksi lujaa.

Kaksi vuotta sitten peräti seitsemän yhdestätoista YleX:n tarkastelemasta kappaleesta osoittautui sisällöltään valheelliseksi. Suomenkielisiä biisejä luupin alla oli seitsemän, joista puhtaat paperit sai laskentatavasta riippuen ainoastaan kaksi tai kolme kappaletta.

Katsotaan, onko tilanne parin vuoden jälkeen muuttunut. Otamme tarkasteluun vain syksyn 2015 jälkeen julkaistuja kappaleita.

Ruger Hauer – Koomaan Ruger Hauer – Koomaan

Vuonna 2016 lopettanut Pyhimyksen, Paperi T:n ja Tommishockin muodostama Ruger Hauer otti YleX:n aiemmasta totuuspohja-arviosta ansiokkaasti kopin ja ansaitsee isot kehut: hyvä, Ruger Hauer!

Ruger Hauerin vuonna 2010 julkaistussa Täällä-biisissä Paperi T räppää näin:

Mitä sopulit tekee
Ne juoksee mereen

Kuten pari vuotta sitten jo kerroimme, kyseessä on harhaluulo ja myytti vuonna 1958 julkaistusta Wilderness-elokuvasta. Siinä kuvausryhmä heitteli sopuleita alas kalliolta, koska dokumentin kummallinen tarkoitus oli kertoa sopuleiden populaatioräjähdyksestä ja siihen liittyvästä jyrsijöiden joukkoitsemurhasta.

Ruger Hauer on melkeinpä varmasti lukenut YleX:n jutun ja ottanut siitä opikseen, sillä yhtyeen viimeisellä Koomaan-biisillä Paperi T, tuo sopuliketku, räppää näin:

Mut mitä räppäri tekee
Ku sopulit ei oikeesti juoksekaan mereen
OIKEIN

Mahtavaa, että totuus saatiin lopulta rutistettua irti paatuneesta räppäristä.

Pete Parkkonen – Kohta sataa Pete Parkkonen – Kohta sataa

Kohta sataa
Kohta sataa
Kohta sataa
Sataa…
AIKA VARMASTI OIKEIN

Pete Parkkonen on ollut ajan hermoilla Kohta sataa -biisinsä kanssa. Vaikka eräs maailman vaikutusvaltaisimmista ihmisistä ei siihen usko, niin ilmastonmuutos on käynnissä ja sen seurauksena Suomessa tulee satamaan enenevissä määrin. Kaikkia ilmastonmuutoksen seurauksia ei vielä tiedetä, joten jos jonain vuonna onkin vähemmän sateita kuin edellisenä, niin Peteä ei kannata kuitenkaan leimata huijariksi. Kyse on pitkästä juoksusta.

Yksi tapa estää ilmastonmuutosta on elää säästeliäämmin eikä roiskutella vettä ympäriinsä samaan tapaan kuin Pete musavideollaan.

Antti Tuisku – Rahan takii Antti Tuisku – Rahan takii

On saatava lapsille gore-texii
Sillä kadut on märkii ja sohojosii
VÄÄRIN

Mainonta ja markkinointi on jättänyt jälkensä Antti Tuiskun tuotantoon. Kun puhutaan vedenpitävästä materiaalista, niin Antin ohella monilla muillakin tulee taatusti kumisaappaiden ja sadetakin ohella ensimmäisenä mieleen Gore-Tex.

Gote-Tex on mikrohuokoinen kalvo, joka on vedenpitävä tiettyyn rajaan asti – mutta samankaltaisia kalvoja tekevät monet muutkin! Oletko Anatude kuullut muun muassa sellaisista kuin eVent tai Preter Shield+? Niinpä! Tärkeintä on pitää lapset kuivina, mutta siihen on vaihtoehtoja. Älä ole noin ehdoton, Antti.

Robin – Me tehtiin tää Robin – Me tehtiin tää

Ne sano, et upottais, mut pysyttiin pinnal
Saatiin mitä haluttiin, mut kovalla hinnalla
Tänhän piti olla mahdotonta
VÄÄRIN

Menestyskö muka mahdotonta! Höpö höpö. Robin hei, et suinkaan ole ensimmäinen artisti, joka menestyy Suomessa. Mietippä nyt vähän.

Esimerkiksi ylimääräisen jalan kasvattaminen on mahdotonta. Poptähteys ei. Se on haastavaa, muttei mahdotonta.

Ellinoora – Leijonakuningas Ellinoora – Leijonakuningas

Tutkin kämmenen viivoja
Ja ne kertoi ei musta mitään tuu
VÄÄRIN, TOSIN EI KAIKKIEN MIELESTÄ

Ai että kämmenen viivoja katsomalla voisi ennustaa tai päätellä jotain omasta tulevaisuudesta? Tuskinpa – ennemmin kannattaa tarkastella vanhempien työtilannetta, syksyllä julkaistun tutkimuksen mukaan työttömyys periytyy varsin helposti kouluttautumisesta huolimatta.

Toisaalta kirologi eli kädestälukija pystyy omasta mielestään tulkitsemaan kämmenestä ihmisen luonnetta. Luonne voi vaikuttaa siihen, millainen oma tulevaisuus tulee olemaan.

YleX:n mielestä jokaisen kämmen on täydellinen juuri sellaisena kuin on.

JVG – Älä jätä roikkuu JVG – Älä jätä roikkuu

Älä näytä sitä vaik sua ei viel kiinnosta
Beibi emmä hiillosta
Ei Roomakaa rakennettu viikossa (nou)
OIKEIN

JVG:n jätkät ovat olleet hereillä yläkoulun hissantunnilla! Italian pääkaupunki Rooman ympärille rakennettiin imperiumi Rooman valtakunta, joka oli voimissaan vuosina 753 eaa.–1453 eli yli 2 200 vuotta.

On toki mahdotonta sanoa, kauanko Rooman rakentamisessa on mennyt ja mitä tällä edes käytännössä tarkoitetaan, mutta esimerkiksi keisari Claudius vei ajanlaskun alun ensimmäisinä vuosikymmeninä Ostian sataman rakennustyöt loppuun. Tuolloin Rooman valtakunta oli jo yli 800 vuoden ikäinen, joten tämä todistaa sen, että ainakaan kaikkea ei saatu rakennettua yhden viikon aikana. Faktat ovat kohdillaan!

Cheek – Enkelit Cheek – Enkelit

Halaan sua, kivusta tekis mieli huutaa
Aina ennen on jatkettu samaan suuntaan
OIKEIN JA VÄÄRIN

Huutaminen on hyvin tavallinen tapa reagoida kipuun. Joitakin se voi helpottaa – ilmeisesti myös Cheekiä. Aah!

Huutaminen ei kuitenkaan ole asiantuntijan mukaan paras fyysinen reaktio kipuun. Brittitutkijoiden mukaan kiroilu voi sen sijaan auttaa kipuun. Olikohan Cheekillä kipuja Jare vs. Cheek -elokuvan kuvaamisen aikana – räppäri kun laskujen mukaan kiroili elokuvassa 78 kertaa?

Suomalaisasiantuntijan mukaan huutaminen kuitenkin auttaa hermostumiseen, jos kunhan huutaa harkiten. Cheekin biisissä kuvailema kipu on todennäköisesti henkistä ja siihen liittynee lopettamisen tuskan synnyttämää hermostumista. Tässä mielessä huutaminen voi kannattaa, jos siltä kerran tuntuu.

Pesso – Tiistai Pesso – Tiistai

Tiistaina kaikki oli paremmin
kaikki oli paremmin
Niin, niin paljon paremmin
TODELLA VÄÄRIN

Mikäli Pesson biisin sanoma tuodaan yleiselle tasolle, se on täyttä potaskaa ja puppua. Vuonna 2015 julkaistun brittitutkimuksen mukaan viikon kurjin päivä on Pesson hehkuttama tiistai – joten sitä ei kannattaisi ylistää, jos haluaa olla millään tasolla uskottava räppäri.

Kenties biisistä julkaistaan remix-versio, jossa tiistai on muuttunut lauantaiksi, sillä se on suomalaisten mielestä viikon paras päivä. Silloin kaikki on oikeasti paremmin.

Kuten tutkimuksesta näemme, suomalaismuusikoilla on vielä opittavaa. Kahdeksasta tarkastellusta biisistä noin puolet sisältävät disinformaatiota. Suunta on kuitenkin oikea. Toivottavasti Ruger Hauer tulee vielä takaisin, sillä se toimisi kaikille esimerkkinä yhtyeestä, joka korjaa erheensä rohkeasti ja peittelemättä.

Lue myös:

Onko popbiiseissä totuus vai huijataanko meitä? YleX testasi 11 kappaleen väitteet