Hyppää pääsisältöön

Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg: Tunnista nälkäsignaalit – ja niiden edessä olevat haitalliset ajatusmallit

Patrikin tehtävä: Syöminen
Patrikin tehtävä: Syöminen Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen tehtävät,Patrik Borg,vaakakapina

Kehon nälkäsignaalien kuulemisen esteenä saattaa olla syvä epäluottamus omaa kehoa kohtaan ja joukko haitallisia ajatusmalleja. Sekä nälän tuntemuksia että omia ajatusmalleja voi harjoitella tunnistamaan, jolloin luottamus palautuu.

Olen käsitellyt Vaakakapinan tehtävissäni nälän kuuntelua ja kehon kylläisyysviestejä aiemminkin, lisäksi on puhuttu ateriarytmistä (artikkelit Ateriarytmi sekä Ateriarytmin tarkistuslista). Loppujen lopuksi hyvin syömisessä on aina lopulta kyse näistä samoista asioista. Siksi Vaakakapinan viimeinen syömiseen liittyvä tehtäväni koskee juuri nälkä- ja kylläisyysviestien tunnistamisen opettelua.

Kehon kuuntelu ja nälän tunteiden tunnistaminen ovat keskeinen osa hyvää syömistä, terveyttä ja painonhallintaa. Moni syömisen kanssa kamppaileva kokee syvää epäluottamusta omiin nälkätuntemuksiinsa, jonka vuoksi niitä ei uskalleta kuunnella. Ja jos nälkätuntemuksia ei kuunnella, ne eivät voi toimia.

Nälän tunteen tarkkuuteen vaikuttavat lukuisat elintapatekijät ja taustatekijät, joita on mahdollista muuttaa. Tärkein lähtökohta on, että nälkää edes yritetään kuunnella.

Jos ateriarytmi ei ole kunnossa ja nälkä-kylläisyyssignaalit ovat sekaisin, on ensimmäinen opeteltava asia ateriarytmin muodostaminen arkeen. Tähän sopii esimerkiksi aamiaisen syömisen opettelu. Sitten, kun ateriarytmi on muodostunut, voidaan alkaa opetella syömään nälän ja kylläisyyden mukaan.

Ensimmäinen ja tärkein vaihe tässä on omien ajatusmallien tunnistaminen. Monesti syömisen ajatuksiin ja käytäntöihin pesiytyy vaivihkaisia ajatusmalleja, jotka estävät kehon kuuntelua.

Seuraavan harjoituksen tarkoitus on auttaa sinua hahmottamaan, minkälaiset ajatukset tulevat sinun ja nälkää kuuntelevan syömisen väliin.

TEHTÄVÄ

Kiinnitä seuraavan kuukauden aikana erityishuomiota seuraaviin kysymyksiin, ja havainnoi omia ajatuksiasi erityisesti syömisen aikana:

 • Luotatko nälkääsi? Yleinen ongelma on ajatus: ”Nälkäni on peruuttamattomasti sekaisin ja sitä ei voi kuunnella.”
 • Annatko itsesi pääsääntöisesti syödä nälän mukaan ja kylläisyyden mukaan? Yleisenä ongelmana on ajatus ”Pelkään lihomista ja siksi hiukan nipistän ruokamääriä varmuuden vuoksi.”
 • Kuinka muut ihmiset vaikuttavat uskallukseesi syödä nälän ja kylläisyyden mukaan? Tyypillisenä ongelmana on ajatus ”Mitä nuokin ajattelee jos syön noin paljon?”
 • Onko sinulla sellaisia ajatusmalleja suhteessa nälän ja kylläisyyden kokemuksiin, jotka johtavat jatkuvaan alisyömiseen (kuten ”Vain nälkäisenä voi laihtua.”) tai liikasyöntiin (kuten ”Lautanen pitää syödä tyhjäksi.”)?
 • Onko syömiseesi pesiytynyt tankkaavia ajatuksia? Kuten ”Pitää syödä paljon ettei vain tule kova nälkä.”
 • ... jokin muu ajatusmalli, jonka voi tiivistää siihen, että voisit syödä sen verran kuin sopivalta tuntuu, mutta jokin ajatus saa sinut syömään vähemmän tai enemmän?

Tarkoitus on siis alkaa tunnistaa sitä ajatusroinaa, joka estää sinua syömästä nälän ja kylläisyyden mukaan. Sitä mukaa kun tunnistat näitä ajatuksia, uskalla myös haastaa niitä.

Vaikket luottaisikaan nälkääsi, niin mitä jos kuitenkin söisit ruokaa sen verran kuin haluat? Jos muiden ihmisten läsnäolo vaikuttaa syömiseesi, niin mitä jos kuitenkin tekisit, kuten itse koet hyväksi? Jos et uskalla jättää ruokaa lautaselle, niin entäpä jos kuitenkin jättäisit?

Kun uskallat toimia sisäisten tuntemuksiesi mukaan, uskallus ja luottamus nälkä- ja kylläisyyssignaaleihin voi vähitellen rakentua takaisin.

Syöminen

 • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

  Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

  Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

 • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

  Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

  Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina