Hyppää pääsisältöön

Biisiesittelyssä Kaadutaan: Nikke Ankara teki parisuhdebiisin tympeästä tilanteesta, johon on helppo samaistua – kappaleella mukana Vain elämää -kumppani Irina

Kaadutaan on Vain elämää -biisejä lukuun ottamatta Nikke Ankaran ensimmäinen kappale yli vuoteen.

Nikke Ankara. // Kuva: Promokuva

Nikke Ankara on selvästi aikeissa laajentaa fanikuntaansa: räppäri nähtiin keväällä Vain elämää -ohjelmassa, kesällä hän fiittasi poppia ja iskelmaa tekevän Jannan biisillä ja julkaisi nyt Kaadutaan-nimisen kappaleen, jossa on mukana pitkän linjan iskelmäpop-artisti Irina. Irina oli Nikke Ankaran kanssa samalla Vain elämää -kaudella.

Kaadutaan on Nikke Ankaran ensimmäinen oma sinkku sitten marraskuussa 2016 ilmestyneen Pisamat-kappaleen, mikäli Vain elämää -biisejä ei oteta lukuun. Fanit ovat siis joutuneet odottamaan uutta Nikkeä jo yli vuoden päivät.

Kaadutaan on hyvin tasapainoinen biisi, eikä siinä ole suuria nousuja tai laskuja. Ankaran flow on hyvä, ja ennen kertosäettä hän yhdistelee laulua sekä räppiä onnistuneesti. Näin artisti on tehnyt myös aiemmilla kappaleillaan, mutta nyt laulumaiset osuudet kuulostavat entistä paremmilta. Artisti lauloi muutamalla Vain elämää -coverillaan – eikä olisi huono juttu, jos hän laulaisi jatkossa enemmän myös omilla biiseillään.

Kaadutaan kertoo huonosti menevästä parisuhteesta, josta on vaikeaa päästää irti. Moni voi taatusti samaistua biisin sanomaan: siihen, että tekisi mieli lähteä pois suhteesta, mutta että se on samalla äärimmäisen hirveä ajatus.

Venaan tilaisuutta et mä pääsen pois
Mut en kestä sitä jos sä tääl et ois

Musiikillisesti biisin parasta antia on toisen säkeistön alku, jossa Ankara räppäilee raappanamaisella reggae-aksentilla näin:

Alust asti juttu oli perkeleen hempeet
Mut nyt tää koko homma maistuu verelle melkee
Silti me tehää edellee lempee
Sen jälkee parvekkeella mä vetelen henkee

Irina vetää kertosäkeen niin komeasti kuin Pokka- ja Juulian totuudet -kappaleista tutulta artistilta voi odottaa. Etenkin woo-oo-oo-kohta voi nostaa ihokarvat pystyyn.

Periaatteessa kappaleen kaikki elementit ovat kunnossa. Biisin taustat ovat tyylikkäät ja sekä Ankara että Irina hoitavat tonttinsa.

Kappaleen ongelma on kuitenkin se, että tämänkaltaisia parisuhdebiisejä, joissa mies räppää ja nainen laulaa kertsin, on tehty samalla kaavalla vuosikausia. Tästä joukosta Kaadutaan ei pomppaa näkyvästi esille. Se on hyvä biisi tähän genreen, mutta ei mitenkään ihmeellinen.

Kaadutaan istuu kuitenkin hyvin Nikke Ankaran profiiliin ja on letkeän biitin ja Irinan mukanaolon vuoksi biisi, johon voivat tarttua niin Nikke Ankaran fanit kuin Vain elämää -ohjelman kautta tutustuneet artistiin. Kun biisiä verrataan Nikke Ankaran aiempaan tuotantoon, niin se on paljon helpommin lähestyttävä kuin valtaosa räppärin biiseistä, esimerkiksi vuonna 2016 Julma H:n kanssa tehty Pahoi poikii, joka on huomattavasti aggressiivisempaa Nikkeä.

Mikäli räppärin tarkoitus on haaliaa entistä laajempi kuulijajoukko, biisi on hyvin mahdollisesti onnistunut. Jos tämä ei ole tarkoitus, niin olisi ollut kiva, jos kappale olisi ollut hivenen rohkeampi.

Kaadutaan soi YleX:n päivän biisinä tänään 29. marraskuuta.