Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Sadan vuoden talo pääkuva

On mies ja unelma sata vuotta kestävästä talosta. Unelmaa on toteuttamassa joukko rakentamisen ammattilaisia. Sitten alkavat vaikeudet, joille ei näy loppua.
Lue Sadan vuoden talo -blogia ja katso kaikki sarjan jaksot Yle Areenassa.

Sadan vuoden talo -blogi: 7. Sirpaleet tuovat onnea mutta rajansa silläkin

Huolestunut mies lähikuvassa
Huolestunut mies lähikuvassa rakennustyömaat

Sanotaan, että virtaavaa vettä, tulta ja nukkuvaa lasta voi katsella loputtomiin. Nykyisin myös ikkunaa. Ainakin meidän talossamme, jossa ikkunoista tuli aiottua merkittävämmät ja tavallista kalliimmat yksityiskohdat.

Juuri sen vuoksi erityisesti olohuoneen erkkeri-ikkunasta on tullut minulle hiljentymisen alttari. Jos asiat menevät pahasti pieleen, kuten tuntuu usein käyvän, istun hiljaa tuijottamassa sitä.

Se jotenkin helpottaa, kun voin itselleni todeta, että tästäkin lopulta selvittiin, vaikka sitä tehtiin kuin Iisakin kirkkoa. Ja kalliiksi tuli.

Ja kalliiksi tuli
Mies esittelee piirrustuksia kahdelle muulle
Vastaava timpuri Esa Dahl esittelee lasiasentajille ikkunoiden mittoja. Mies esittelee piirrustuksia kahdelle muulle rakennustyömaat

Valoisa talo vaati paljon eri kokoisia ja näköisiä ikkunoita

Lasit eivät nostaneet ikkunoiden hintaa lähes pilviin. Ne olivat yllättävän pieni menoerä rakennuksen kokonaiskuluissa. Ikkunoista tuli kalliit niiden muodon, lasien runkorakenteeseen sijoittamisen tavan ja asentamisen vaikeuden takia.

Ei siis sen takia, että isot energiaa säästävät eristyslasit olivat paksut, lähes viiden senttimetrin vahvuiset ja kovapinnotteiset.

Kattoikkunan asennusta rakennustyömaalla
Kattoikkunan asennusta Kattoikkunan asennusta rakennustyömaalla rakennustyömaat
Kattoikkunan asennusta rakennustyömaalla
Kattoikkunan asennusta rakennustyömaalla rakennustyömaat

Halusimme talostamme valoisan, joten arkkitehti suunnitteli sellaisen. Meillä on lukuisia eri kokoisia ja näköisiä ikkunoita ovisilmästä aurinkopuutarhan kattoikkunoihin ja olo- ja makuuhuoneen erkkeristä kasvihuoneen lasiseinään.

Ne muodostavat mielestäni kiinnostavan kokonaisuuden, jonka luomiseksi arkkitehti omien sanojensa mukaan leikitteli. Hänen mukaansa se ei ole virhe. Ei minunkaan mielestäni.

Ikkunoiden mittausta rakennustyömaalla
Ikkunoiden millintarkkaa mittaustyötä. Ikkunoiden mittausta rakennustyömaalla rakennustyömaat
Mies mittaa ikkunan karmeja
Mies mittaa ikkunan karmeja rakennustyömaat

Ikkunoiden asennustapa nosti kustannukset pilviin

Mahdollinen virhe on se, että hyväksyin mittatilaustyönä tehtyjen ikkunoiden asennustavan:
Ne upotettiin arkkitehtuurisista syistä poikkeuksellisen vahvan rungon ulkoreunaan ja ne kiinnitettiin rakenteeseen ilman karmeja.

Lisäksi ikkunapenkkeihin asennettiin sähkövastukset. Niiden antaman lämmön pitäisi taata, että eristepinnan ulkoreunassa olevat ikkunat eivät huurru kovallakaan pakkasella. Lämmittämisen sähkönkulutus on lähes mitätön, mutta oma askartelunsa vastusten asentamisessa toki oli.

Mies lähikuvassa rakennuksen edessä
Dale myhäilee tyytyväisenä, ja taustalla lasiasentajat valmistautuvat suureen urakkaan. Mies lähikuvassa rakennuksen edessä rakennustyömaat

Ikkunoiden rakennuskustannuksiin merkittävästi enemmän vaikuttanut asia on kuitenkin niiden asennustyö. Erityisesti mittaaminen. Joidenkin lasien koko ja malli aiheuttivat sen, että ikkuna-aukkoja tehtiin pitkään ja hartaasti. Erityisesti olohuoneen erkkeriä.

Joidenkin lasien koko ja malli aiheuttivat sen, että ikkuna-aukkoja tehtiin pitkään ja hartaasti.

Millintarkkaa työtä tehnyt lasitehdas tarvitsi tietysti täsmälliset mitat, jotka he olisivat mielellään ottaneet piirustusten kanssa. Sellaisia ei koskaan saatu, joten Dale otti lankkukynän ja paperia sekä mittaamisen avuksi laserin.

Siitä huolimatta tai siitä johtuen tuli mittausvirheitä. Ikkuna-asennusfirman asentajat puolestaan luottivat Dalelta saamiensa lukemien tarkistusmittauksessa vain silmiinsä ja perinteiseen mittaan. Onneksi.

Isoa ikkunaa asennetaan
Olohuoneen ison kulmaikkunan asennus. Isoa ikkunaa asennetaan rakennustyömaat

Vihdoin saimme oikeat mitat, mutta niilläkään lukemilla ei vielä uskallettu tilata laseja.

Lopulta Dale teki varmuuden vuoksi vanerista ikkunalasien kokoiset sabluunat, jotka vein ikkunatehtaalle malliksi. Niiden mukaan tehtynä sekin ikkuna saatiin aukkoon sopivaksi.

Iso ikkuna rakennustyömaalla
Ikkunat paikoilleen asennettuna. Iso ikkuna rakennustyömaalla rakennustyömaat
Kattoikkunat
Kattoikkunat rakennustyömaat

Säheltäminen sinetöi hintalapun

Mutta ei tässä vielä kaikki. Isoimmat vastoinkäymiset järjestimme rakennusporukalla ihan itse. Ja mikä tuskallisinta, sen jälkeen kun kaikki ikkunat olivat jo paikoillaan asennettuina.

Työporukan säheltämiset aiheuttivat kaikkiaan kolmen erikoislasin hajoamisen. Sen takia talossamme on nyt usea minulle tärkeä hiljentymisen alttari.

Mies esittelee ikkunoita rakennustyömaalla
Juha-Pekka katsastaa laseilla varustettua taloa. Mies esittelee ikkunoita rakennustyömaalla rakennustyömaat
Hajonnut ikkuna
Hajonnut ikkuna Hajonnut ikkuna rakennustyömaat

Teksti: Juha-Pekka Ristmeri

Kommentit

Sadan vuoden talo

  • Sadan vuoden talo -blogi: 3. Pää oli räjähtää - 170 000 euroa likosi sateessa

    Välinpitämättömyyden asennevamma on ongelma rakentamisessa

    Seisoin sateesta märkänä työmaalla todistamassa pahimman pelkoni toteutumista. Olin peittelemässä asentajien pystyttämiä seiniä, jotka olivat vielä edellispäivänä olleet kuivia. Nyt piiskaava sadevesi valui niitä pitkin, kun tuuli riepotteli pressuja ja muovisia peitteitä. Suojaus oli jätetty puolitiehen, vaikka saderintaman tiedettiin saapuvan.

  • Sadan vuoden talo -blogi: 4. Olkoon vaikeaa - haluan pienen hiilijalanjäljen

    Luontoystävällisyys oli armoton haaste urakassa

    Kyllä, tavoitteeni on saada sadaksi vuodeksi maamerkki Porin Pietniemeen. Sen sijaan toisenlaisesta jäljestä en niin piittaisi. Hiilijalanjäljestä. En ole juurikaan ennen tätä taloprojektia vaivannut itseäni tällä murheella, mutta talon suunnittelun aikaan huoli luontoäidistä ja vastuu tuleville sukupolville puski ajatuksiini.