Hyppää pääsisältöön

Sellisti Ella Kiiski: "Tosi siistiä että saan opiskella juuri sitä alaa, josta olen aina haaveillut."

"En halua soittaa viulua, koska se sattuu leukaan ja korviin", oli pikku Ella ilmoittanut muskarin soitinesittelyssä. Siispä soittimeksi valikoitui sello ja nyt soittamisesta on tulossa hänelle ammatti. Yhtenä alalle innoittajista Ella Kiiskillä on ollut nuorison sinfoniaorkesteri Vivo.

Kuka?
Olen Ella Kiiski, s. 25.01.1996 Helsingissä.

Onko perheessäsi muusikoita tai musiikin harrastajia?
Äitini on viulunsoitonopettaja Länsi-Helsingin musiikkiopistossa ja isäni on harrastelijamuusikko: hän soittaa saksofonia, pianoa ja kitaraa.

Missä olet viettänyt tähänastisen elämäsi?
Muutimme Halikkoon Saloon, kun olin 6-vuotias. Siellä asuin siihen asti, kunnes pääsin Sibelius-Akatemiaan opiskelemaan.

Mikä paikkakunta tai maisema on sinulle tärkeä tai inspiroiva?
Halikon kallioilta aukeaa maisema alas laaksoon, sinne aina kiipesin kun oli stressavaa.

Nykyään menen Munkkiniemen rantatielle kävelemään meren ääreen.

Tai jos en pääse fyysisesti minnekään luontoon inspiroitumaan, palaan mielessäni viime kesänä koettuun Italian Bolzanoon, vuorien keskellä olevaan kylään. Siellä soitettiin EUYO-orkesterin (Euroopan unionin nuoriso-orkesteri) kanssa viimeiset konsertit, jotka ovat jääneet tosi elävästi mieleen ja muistuttavat siitä, kuinka musiikin tekeminen on tärkeää ja kivaa.

Sellisti Ella Kiiski Kantapödän opiskelijatreffeillä 29.11.2017
Toimittaja Lisa Enckell haastaa Ella Kiisken korttipeliin Kantapöydässä. Vesa Kytöoja seuraa sivusta. Sellisti Ella Kiiski Kantapödän opiskelijatreffeillä 29.11.2017 Kuva: Tiina-Maija Lehtonen Kantapöytä

Musiikkiopinnot?
Aloitin sellonsoiton 5-vuotiaana Käpylän musiikkiopistossa Anja Majan oppilaana.

Kun muutimme Saloon, siirryin Salon musiikkiopistoon Marjo Anttilalle.

Kävin lukioaikana tunneilla Erkki Lahesmaalla Turussa, ja nyt Sibelius-Akatemiassa opettajanani on ollut Timo Hanhinen.

Kuka vaikutti siihen, että tulit aloittaneeksi musiikkiopinnot?
Olin 5-vuotiaana soitinesittelyssä musiikkiopistossa, kuulemma ilmoitin että selloa haluan soittaa. En ainakaan viulua, kun se sattuu leukaan ja korviin.

Mitä kaikkia soittimia soitat?
Vähän pianoa, olen käynyt myös laulutunneilla.

Häämöttääkö valmistuminen?
Kolmas kandivuosi on menossa, toivottavasti valmistuminen on vielä kaukana. Heh.

Lempisäveltäjäsi ja -teos?
Mahdoton kysymys... Mutta ehkä sellainen pitkäaikainen suosikkibiisi on nyt ollut Schubertin jousikvintetto.

Tänä vuonna olen innostunut Beethovenista uudella tavalla, kiitos hyvien kamarimusiikkiopettajien! Mutta tykkään myös paljon muistakin musiikkilajeista, rakastan esim. musikaaleja ja leffamusaa.

Millainen oli hetki, kun sytyit juuri tälle musiikille?
Kotona meillä on aina musisoitu paljon, joten musiikin tekeminen on aina ollut iso osa elämää.

Mutta jos tarkoitetaan yleisesti miten innostuin klassisesta musiikista, niin se tapahtui, kun pääsin soittamaan Sinfoniaorkesteri Vivoon, silloin joskus nuorena teininä. Se oli radikaalia!

Meillä ei ollut mitään mahdollisuutta soittaa sinfoniaorkesterissa siellä maalla, niin yhtäkkiä olikin mahdollisuus kokea soittaminen isossa orkesterissa. Ilman sitä kokemusta en varmasti istuisi tässä.

Myöskin kamarimusisointi ystävien kanssa pienestä pitäen on ollut innostumisen kannalta tosi merkittävä juttu. Kamarimusiikki on parasta!

Millainen musiikki ylipäätään vetoaa ja puhuttelee?
Sellainen, joka on esitetty tunteella.

Idolisi?
Ihailen ihmisiä, jotka osaavat kohdata muut ihmiset aidosti.

Mitä harrastat? Mahtuuko elämääsi muuta kuin musiikki?
Joo! Harrastan paljon liikuntaa, esim pilatesta ja uintia, vietän ystävien kanssa aikaa.

Onko sinulla muita vaihtoehtoja kuin musiikki ja soittaminen?
Tällä hetkellä ei ole muita vaihtoehtoja. Tosi siistiä että saan tehdä ja opiskella just sitä alaa, josta oon aina haaveillut.

Entä muuta...?
Koska kaikki sitä aina kysyvät niin kerrottakoon, että en ole sukua Hannu Kiiskille! Tosi huvittavaa että näistä pienistä Suomen musiikkipiireistä löytyy kaksi sellistiä samalla sukunimellä, jotka eivät ole sukua keskenään!

Sellisti Ella Kiiski.
Sellisti Ella Kiiski. Kuva: Laila Kangas / Yle Taideyliopiston Sibelius-Akatemia,Ella Kiiski

Ella Kiiski tavattiin Kantapöydän opiskelijatreffeillä Musiikkitalon kahvilassa 29.11.2017. Videolla hän soittaa osan Aria Magnus Lindbergin teoksesta Partia soolosellolle. Juontamassa ovat toimittajat Lisa Enckell ja Vesa Kytöoja. Ohjaus Harri Anttila.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.