Hyppää pääsisältöön

Itsenäisyyspäivä on suomalaisen musiikin juhlaa: Ylen tilausteos Magnus Lindbergiltä on poikkeuksellinen lahja 100-vuotiaalle Suomelle

Radions symfoniorketer under konsert i Musikhuset i Helsingfors.
Radions symfoniorketer under konsert i Musikhuset i Helsingfors. Kuva: Yle Radion sinfoniaorkesteri,Suomi 100

Yle ja Radion sinfoniaorkesteri ovat tilanneet 90 vuoden aikana yhteensä noin 550 sävellysteosta.

Kansainvälisesti maineikkaimpiin suomalaisiin säveltäjiin kuuluvan Magnus Lindbergin uusi teos Tempus Fugit kuullaan ensimmäistä kertaa RSO:n konsertissa Suomen itsenäisyyden 100-vuotispäivänä 6.12.2017. Teos on omistettu kapellimestari Hannu Linnulle.

Ohjelmassa on toinenkin kantaesitys: Ylen ja Polyteknikkojen Kuoron yhdessä tilaama Lotta Wennäkosken Uniin asti -teos. Lisäksi konsertissa kuullaan Jean Sibeliuksen Kullervo-sinfonia. Konsertin johtaa RSO:n ylikapellimestari Hannu Lintu. Kullervon kuoro-osuudet laulaa lähes 150-henkinen suurkuoro, kun PK:n vahvistukseksi saapuu Virosta maineikas Eesti Rahvusmeeskoor.

”Olemme ylpeitä että RSO:lla ja Ylellä oli mahdollisuus ainoana tilaajana saada Lindbergiltä uusi teos. Se tarkoittaa, että saatoimme suunnitella sen kantaesityksen juuri Suomen itsenäisyyspäiväksi. Yleensä kysytyimpien säveltäjien teokset ovat maailman suurten orkestereiden yhteistilauksia ja teosten saaminen esitettäväksi voi kestää vuosia”, kertoo RSO:n intendentti Tuula Sarotie.

Yleisradio – ja sen orkesteri RSO – on merkittävin suomalaisen musiikin tilaaja, esittäjä ja levyttäjä. Orkesterin 90-vuotisen olemassaolon ajan Yle on tilannut yhteensä noin 550 sävellysteosta. Vuosikymmenten aikana tilattuihin teoksiin on kuulunut niin Melartinia, Kokkosta, Kaipaista, Saariahoa ja Salosta sekä nyt Lindbergiä ja Wennäkoskea.

“Tilausteoksilla vaalimme ja uudistamme suomalaista musiikkikulttuuria. Magnus Lindbergillä ja RSO:lla on pitkä yhteinen historia. RSO on pitänyt Lindbergiä vahvasti ohjelmistoissaan yli 30 vuoden ajan”, Sarotie sanoo.

RSO:n tilaamilla kantaesityksillä on suuri tavoittavuus ja vaikuttavuus Ylen radiointien ja tv- sekä verkkolähetysten vuoksi.

Konserttimatkoja ja -kiertueita tekevällä RSO:lla on vahva rooli myös suomalaisen musiikin viennissä.

“Esitykset maailmalla ovat toinen tapa edistää kulttuurimme tunnettuutta ja menestystä. RSO:n ohjelmistoon on aina kuulunut suomalaisten säveltäjien teoksia. Tämä on ollut monen maailmanmaineeseen nousseen säveltäjän uralla ratkaisevaa”, Tuula Sarotie toteaa.

Itsenäisyyspäivän konsertti 6.12. klo 15.00 Helsingin Musiikkitalosta lähetetään suorana lähetyksenä Yle Teemalla ja Yle Areenassa ja lähetystä voi seurata myös Kansalaistorilla Musiikkitalon mediaseinältä. Myös Arte-kulttuurikanava välittää konsertin verkkosivuillaan ja Ruotsin STV televisioi sen.