Hyppää pääsisältöön

Karikkoisilla kivisaarilla, vanhassa majakassa ja Japanin yössä. Avaruusromua 3.12.2017

meri
meri meri

Joskus noin tuhat sata vuotta sitten Satakunnan rannikolla, Selkämeren reunalla merestä alkoi kohota luoto.

Ennen pitkää luodosta oli kasvanut pieni saari ja sitten vähän isompi saari.

Tulevina vuosisatoina tuon saaren ohi kulki Ruotsin ja Pohjanmaan välinen laivareitti. Saaresta tuli tärkeä maamerkki laivoille. 1700-luvun lopulla saareen rakennettiin arviolta 18 metrin korkuinen merimerkki, helpottamaan laivojen suunnistusta ja kulkua.

Seuraavan vuosisadan, 1800-luvun puolivälissä saareen rakennettiin ensimmäinen majakka, niin kutsuttu merkkimajakka, ja 1800-luvun lopulla saareen rakennettiin valomajakka.

Saari on nimeltään Säppi ja majakka on siellä edelleen: 28 metriä korkea, valkoinen, nyttemmin automatisoitu valomajakka.

Säppi sijaitsee Porin edustalla, ulkosaaristossa, viiden ja puolen kilometrin etäisyydellä mantereelta. Museovirasto on määritellyt saaren valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Se on kiinnostava ja kaunis paikka.

Ehkä siksi elokuvaohjaaja ja muusikko Petri Hagner (Zemlja) ja sointirakentaja ja muusikko Mika Rintala (Verde) tekivät yhdessä purjeveneellä matkan tuohon Säpin majakkasaareen. Eikä kyse ollut vain purjehduksesta, vaan myös musiikista ja elokuvasta.

Matkaan lähdettiin, musiikkia tehtiin ja myös elokuva, kaksikymmenminuuttinen dokumentaarinen, mutta subjektiivinen, luontoaiheinen elokuva Rhapsody No. 11. Musiikkia äänitettiin ja soitettiin purjeveneen kannella, karikkoisilla kivisaarilla sekä tietenkin myös Säpin saarella ja sen yli 140 vuotta vanhassa majakassa.

Japanilainen Sugai Ken johdattaa ajatukset öiseen Japaniin, sen ääniin ja tunnelmiin.

Hän kertoo ensin kuvitelleensa jonkin ympäristön, sitten purkaneensa sen eri elementteihinsä ja sen jälkeen koettaneensa koota sen takaisin äänien ja musiikin avulla.

Ja näin on syntynyt keinotekoinen maisema, eräänlainen abstraktio todellisesta luonnosta. Tekijä korostaa, että kyseessä on perinteisen japanilaisen musiikin keskustelu ympäristön kanssa.

AVARUUSROMUA 3.12.2017 - OHJELMAN MUSIIKKI:
VERDE & ZEMLJA: Laulujen muusa (Rhapsody No.11 Soundtrack)
VERDE & ZEMLJA: Haades (Rhapsody No.11 Soundtrack)
VERDE & ZEMLJA: Majakkavalo (Rhapsody No.11 Soundtrack)
SM/DP: Entropy in Granular Flows (Fault-Tolerant System)
SUGAI KEN: Kanman no Uragasumi (UkabazUmorezU)
SUGAI KEN: Shinobine (UkabazUmorezU)
SUGAI KEN: Okera (UkabazUmorezU)
SUGAI KEN: Wakihi (UkabazUmorezU)
MANUELLA BLACKBURN: Javaari (Petites étincelles)
FRANS KEDES: Abstract Ambient Dream - osa - (nettijulkaisu)

BONUS:
Mika Rintala (Verde) esittelee laitteitaan:

Petri Hagnerin Corvus Frugilegus -elokuvan traileri:

 • Riemastuttava erobiisi - mahdottomassa tehtävässä onnistuu Eteläranta

  Kaija Kärkinen ja Jukka Haarma uutuuslevyjä arvioimassa

  Paljon huomiota sanoituksiin kiinnitti viikon Levylautakunta. Laulujen aiheet liikkuvat sisällissodasta vapaasukelluksen kautta katkeraan eroon. Uutta musiikkia arvoimassa laulaja, sanoittaja, näyttelijä sekä Teosto ry:n hallituksen jäsen Kaija Kärkinen, emeritus-musiikkipäällikkö Jukka Haarma ja toimittaja Tero Liete. Pisteet ja kommentteja 1.

 • Mo-du-laa-ri-nen? Avaruusromua 18.3.2018

  Modulaarisilla syntesoijilla tehtyä uutta musiikkia!

  Olet ehkä kuullut tuon sanan aiemmin jossakin. Modulaarinen. Jos et muualla, niin ainakin Avaruusromua-ohjelmassa. Modulaarinen ja analoginen ovat tulleet esiin säännöllisin väliajoin. Monesti ne on mainittu silloin, kun on ollut puhetta vanhoista syntesoijista, 1960- ja 70-lukujen suurista ja monimutkaisen näköisistä elektronisista soittimista. Modulaarisuus ja analogisuus ovat myös osa tämän päivän elektronista musiikkia. Avaruusromussa muun muassa modulaarisilla syntesoijilla tehtyä uutta musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Tuula Amberlan paluu - musiikki puhutteli kuten ennenkin

  Pyhimys ja M arvioivat levyuutuuksia

  Onko musiikki luokiteltavissa hyvään ja huonoon vai onko kaikella jokin käyttötarkoitus? Tätä mietitään uutta musiikkia arvioitaessa. Levylautakunnassa altistuksen uutuuslevyille saavat artistit Mikko 'Pyhimys' Kuoppala ja Minja 'M' Koski sekä musiikkituottaja Juha-Pekka Sillanpää. Pisteet ja kommentteja 1.

 • Koko todellisuus on evoluutiota! Avaruusromua 11.3.2018

  Avaruusromussa suomalaista musiikkia nyt!

  Kaikki on tapahtumien kehittymistä ajassa, kirjoittaa brittiläinen tiedemies Julian Huxley kirjassaan Luova kehitys. Se on jatkuva, palautumaton ja itsestään muuntuva tapahtumien sarja, joka muuntuessaan luo vaihtelevuutta ja uusia piirteitä. Samaa voidaan sanoa musiikista: sen luomisesta ja esittämisestä. Suomalainen konemuusikko Sebastian ”Kebu” Teir palkittiin äskettäin saksalaisella Schallwelle-elektronimusiikkipalkinnolla. Avaruusromussa suomalaista musiikkia nyt! Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua