Hyppää pääsisältöön

Kun laitapuolen kulkijat itsenäisyyspäivän juhliin lähtivät

Asunnottomia kadulla, suomenlippu häiveenä päällä
Asunnottomia kadulla, suomenlippu häiveenä päällä Juopot,teeman elävä arkisto

Alkoholisteille, työttömille ja asunnottomille järjestetty itsenäisyyspäivän vastaanotto hämmästytti 50 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään myös potpuri itsenäisyyspäivän juhlista 40-, 50- ja 60-luvuilta.

Itsenäisyysjuhlinnan ohjelmat Teemalla:
Torstaina 30.11. klo 23.20, perjantaina 1.12. klo 14.55 ja maanantaina 4.12. klo 12.00

Hyvät kansalaiset! Lintsarit, pultsarit, tohtorit, lääkärit sun muut lisenssiaatit!

Kun Suomi täytti 50 vuotta virallisiin itsenäisyyspäivän juhliin kuuluivat komeat ilotulitukset sekä tietenkin presidentinlinnan vastaanotto. Mutta Helsingin keskustassa Uudella ylioppilastalolla järjestettiin hieman toisenlaiset juhlat. Vähemmistöjen ja poikkeavien puolestapuhujaksi perustettu Marraskuun liike kutsui alkoholistit, kodittomat ja syrjäytyneet yhteiseen itsenäisyyspäivän juhlaan.

Runoilija Arvo Turtiainen käynnistää juhlat näillä sanoin: "Hyvät kansalaiset! Lintsarit, pultsarit, tohtorit, lääkärit sun muut lisenssiaatit!" Turtiainen toivoi juhlapuheessaan myös, että sitten joskus kun Suomi täyttää 100 vuotta, maassamme ei enää olisi sitä sosiaalista kurjuutta, mikä vallitsi 50-vuotissynttäreiden aikaan.

Jos kameran edessä alkoi laulattamaan, niin sitten laulettiin

Toimittajat Hannu Karpo, Pekka Holopainen ja Leo Matis sekä kuvaaja Raimo Heikkonen tekivät juhlasta dokumentin. Ohjelma herätti hämmästystä ja ärtymystäkin.

Oli erittäin poikkeuksellista, että televisiosta tuli ohjelmaa rappioalkoholisteista, syrjäytyneistä ja vähäosaisista ja nimenomaan itsenäisyyspäivän juhlinnan tiimoilta. Juhlijoita haastateltiin ja he saivat sanoa ajatuksensa koko kansalle suoraan ilman sensuuria. Ja jos kameran edessä alkoi laulattamaan, niin sitten laulettiin.

Vesa-Matti Loiri laulaa
Vesa-Matti Loiri laulaa Vesa-Matti Loiri,teeman elävä arkisto

Lapin kesää ja runoja

Rantojen ja metsien miesten lisäksi dokumentissa esiintyvät Turtiaisen lisäksi monet muutkin 60-luvun radikaalit, muun muassa Arvo Salo ja Aulikki Oksanen. Ja nuoren Vesa-Matti Loirin laulama Lapin kesä säväyttää vieläkin. Mukana oli myös näyttelijä Tarmo Manni.

Marraskuun liikkeen perustajina ja puuhamiehinä toimivat muun muassa Ilkka Taipale, Claes Andersson ja Klaus Mäkelä.

Marraskuunliikkeen itsenäisyyspäiväjuhla

Mannerheim, Kekkonen ja Armi Kuusela itsenäisyyttä juhlimassa

Sibeliuksen Finlandia aloittaa Suomi eilen itsenäisyyspäivänä -nimisen mustavalkoisen elokuvakavalkadin, jossa esitellään Suomen itsenäisyysjuhlia alkaen vuodesta 1935. Muiden elokuvien valmistumisvuodet ovat 1940, 1943, 1957, 1959, 1960 ja 1962 .

Vuonna 1940 valmistunut teos on luonnollisesti täynnä talvisodasta selvinneen Suomen tuntoja ja marsalkka Mannerheim on tarkastamassa paraatia. Seuraavassa filmissä on päähenkilönä presidentti Risto Ryti.

Sitten loikataan vuoteen 1957 ja juhlitaan 40 vuotiasta itsenäistä Suomea. Juhallisuuksia johti vasta vuoden presidenttinä ollut Urho Kekkonen. Seuraavassa lyhytelokuvassa vuoden 1959 itsenäisyyspäivän juhlien päähuomion vei ansaitusti Suomeen itsenäisyyttä juhlistamaan tullut Armi Kuusela. Itsenäisyyskavalkadi päättyy seuraavan vuosikymmenen alkuun ja vuoden 1960 juhlinta on kuvattu värifilmille.

Suomi eilen itsenäisyyspäivänä

Kommentit
 • Aleksei German kuvasi Neuvostoliiton kipeitä aikakausia

  Venäläisen elokuvaohjaaja Aleksei Germanin syntymästä tulee

  Venäläisen elokuvaohjaaja Aleksei Germanin syntymästä tulee kuluneeksi 80 vuotta 20.7. Teema julkaisee tuona päivänä Areenaan neljä Germanin ohjaamaa elokuvaa: Seitsemäs kiertolainen, Teiden vartiointi, Kaksikymmentä päivää ilman sotaa ja Ystäväni Ivan Lapshin ja näistä elokuvista Teiden vartiointi saa myös tv-esityksen Teemalla torstain Kino Klassikossa 26.7.

 • Maailman vanhin ratsastuskilpailu on elävää historiaa ja siekailematonta korruptiota

  Historiallinen Palio on Sienan kaupungin sydän

  Kahdesti vuodessa Italian Sienan kaupungissa käydään maailman vanhin ratsastuskilpailu – Palio. Cosima Spenderin dokumentti paljastaa tapahtuman juonittelun, korruption ja ratsastajien valmistautumiset strategioineen. Teeman kuukauden dokumentti sunnuntaina 1.7. klo 12.00. Areenassa 60 päivää Koko Sienan kansa on saapunut keskiaikaisen kaupungin torille seuraamaan suurta hevoskilpailua.

 • Ingmar Bergman 100 vuotta Yle Teemalla ja Femillä

  2018 on ruotsalaisen mestariohjaajan juhlavuosi

  Ingmar Bergmanin juhlavuotta 2018 vietetään sekä Teemalla että Femillä elokuvien, dokumenttien ja keskustelujen merkeissä. Juhlavuoden vietto alkaa heinäkuussa.

 • Kolme ajattelijaa: Marx, Nietzsche, Freud

  Miten näiden uranuurtajien perintö näkyy nykyajassa?

  Nämä miehet muuttivat maailmantaloutta, kyseenalaistivat yhteiskuntaa ja porautuivat ihmismieleen. Millaisessa maailmassa Marx, Nietzsche ja Freud elivät, keitä he olivat ja miten he vaikuttavat nykyajassa? Kolmeosaisessa sarjassa brittiläinen historioitsija Bettany Hughes esittelee kolme ajattelijaa, joiden ideat muovasivat modernia maailmaa.

Yle Teema