Hyppää pääsisältöön

Kun laitapuolen kulkijat itsenäisyyspäivän juhliin lähtivät

Asunnottomia kadulla, suomenlippu häiveenä päällä
Asunnottomia kadulla, suomenlippu häiveenä päällä Juopot,teeman elävä arkisto

Alkoholisteille, työttömille ja asunnottomille järjestetty itsenäisyyspäivän vastaanotto hämmästytti 50 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään myös potpuri itsenäisyyspäivän juhlista 40-, 50- ja 60-luvuilta.

Itsenäisyysjuhlinnan ohjelmat Teemalla:
Torstaina 30.11. klo 23.20, perjantaina 1.12. klo 14.55 ja maanantaina 4.12. klo 12.00

Hyvät kansalaiset! Lintsarit, pultsarit, tohtorit, lääkärit sun muut lisenssiaatit!

Kun Suomi täytti 50 vuotta virallisiin itsenäisyyspäivän juhliin kuuluivat komeat ilotulitukset sekä tietenkin presidentinlinnan vastaanotto. Mutta Helsingin keskustassa Uudella ylioppilastalolla järjestettiin hieman toisenlaiset juhlat. Vähemmistöjen ja poikkeavien puolestapuhujaksi perustettu Marraskuun liike kutsui alkoholistit, kodittomat ja syrjäytyneet yhteiseen itsenäisyyspäivän juhlaan.

Runoilija Arvo Turtiainen käynnistää juhlat näillä sanoin: "Hyvät kansalaiset! Lintsarit, pultsarit, tohtorit, lääkärit sun muut lisenssiaatit!" Turtiainen toivoi juhlapuheessaan myös, että sitten joskus kun Suomi täyttää 100 vuotta, maassamme ei enää olisi sitä sosiaalista kurjuutta, mikä vallitsi 50-vuotissynttäreiden aikaan.

Jos kameran edessä alkoi laulattamaan, niin sitten laulettiin

Toimittajat Hannu Karpo, Pekka Holopainen ja Leo Matis sekä kuvaaja Raimo Heikkonen tekivät juhlasta dokumentin. Ohjelma herätti hämmästystä ja ärtymystäkin.

Oli erittäin poikkeuksellista, että televisiosta tuli ohjelmaa rappioalkoholisteista, syrjäytyneistä ja vähäosaisista ja nimenomaan itsenäisyyspäivän juhlinnan tiimoilta. Juhlijoita haastateltiin ja he saivat sanoa ajatuksensa koko kansalle suoraan ilman sensuuria. Ja jos kameran edessä alkoi laulattamaan, niin sitten laulettiin.

Vesa-Matti Loiri laulaa
Vesa-Matti Loiri laulaa Vesa-Matti Loiri,teeman elävä arkisto

Lapin kesää ja runoja

Rantojen ja metsien miesten lisäksi dokumentissa esiintyvät Turtiaisen lisäksi monet muutkin 60-luvun radikaalit, muun muassa Arvo Salo ja Aulikki Oksanen. Ja nuoren Vesa-Matti Loirin laulama Lapin kesä säväyttää vieläkin. Mukana oli myös näyttelijä Tarmo Manni.

Marraskuun liikkeen perustajina ja puuhamiehinä toimivat muun muassa Ilkka Taipale, Claes Andersson ja Klaus Mäkelä.

Marraskuunliikkeen itsenäisyyspäiväjuhla

Mannerheim, Kekkonen ja Armi Kuusela itsenäisyyttä juhlimassa

Sibeliuksen Finlandia aloittaa Suomi eilen itsenäisyyspäivänä -nimisen mustavalkoisen elokuvakavalkadin, jossa esitellään Suomen itsenäisyysjuhlia alkaen vuodesta 1935. Muiden elokuvien valmistumisvuodet ovat 1940, 1943, 1957, 1959, 1960 ja 1962 .

Vuonna 1940 valmistunut teos on luonnollisesti täynnä talvisodasta selvinneen Suomen tuntoja ja marsalkka Mannerheim on tarkastamassa paraatia. Seuraavassa filmissä on päähenkilönä presidentti Risto Ryti.

Sitten loikataan vuoteen 1957 ja juhlitaan 40 vuotiasta itsenäistä Suomea. Juhallisuuksia johti vasta vuoden presidenttinä ollut Urho Kekkonen. Seuraavassa lyhytelokuvassa vuoden 1959 itsenäisyyspäivän juhlien päähuomion vei ansaitusti Suomeen itsenäisyyttä juhlistamaan tullut Armi Kuusela. Itsenäisyyskavalkadi päättyy seuraavan vuosikymmenen alkuun ja vuoden 1960 juhlinta on kuvattu värifilmille.

Suomi eilen itsenäisyyspäivänä

Yle Teema

 • The Wolfpack on elokuva kaikesta

  "Tämä on elokuva, jossa on kaikki", toteaa Anu Silfverberg.

  "Ajattelin The Wolfpackia pakonomaisesti aamusta iltaan viikon päivät sen nähtyäni. Kaappasin ihmisiä ja paasasin heille asiasta: tämä oli elokuva, jossa on kaikki, elokuva joka käsittelee kaikkea. En tarkoittanut, että se on maailman paras elokuva. Tarkoitin vain että se käsittelee kaikkea." Anu Silfverberg kirjoitti esseen dokumenttielokuvasta The Wolfpack. Toiveuusinta Teemalla lauantaina 17.3. klo 21.35.

 • Kuukauden dokumentti on Teeman uusi paikka laatudokumenteille

  Parhaita pitkiä dokumentteja kerran kuussa sunnuntaisin

  Maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina 4.3. Teema avaa dokumenteille uuden esityspaikan. Kuukauden dokumentti -paikalla Teema esittää parhaita kansainvälisiä ja kotimaisia pitkiä dokumenttielokuvia.

 • Ellan matkassa Etelä-Italiassa

  Harva tuntee eteläistä Italiaa. Lähde matkalle Ellan kanssa!

  Eteläinen Italia on aina näihin päiviin asti ollut Italiassa 15 vuotta asuneelle Ella Kanniselle, kuten niin monelle muullekin, arvoitus. Uudessa seitsemän osaisessa sarjassa Ella tutustuu etelän ankaraan historiaan ja sen monipuoliseen kulttuuriin.

 • Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

  Elokuvia Ellan matkojen maisemista

  Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

 • Viro 100 vuotta Teemalla

  Juhlaohjelmia Viron itsenäisyyspäivän viikolla

  Lauantaina 24.2.2018 vietetään Viron tasavallan satavuotisjuhlaa. Viro 100 -ohjelmia nähdään Teemalla torstaista sunnuntaihin 22.–25.2.

 • Ilusat sünnipäeva, 100-aastane Eesti!

  Yle Radio 1 juhlistaa Viron 100-vuotispäivää monin ohjelmin.

  Hyvää syntymäpäivää, 100-vuotias Viro! Viro täytää 100 vuotta lauantaina 24. helmikuuta. Juhlaviikon aikana Yle Radio 1:ssä kuullaan paljon Viro-aiheisia ohjelmia. Musiikkia, historiaa, kulttuuria, ajankohtaisia aiheita.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!