Hyppää pääsisältöön

Kun laitapuolen kulkijat itsenäisyyspäivän juhliin lähtivät

Asunnottomia kadulla, suomenlippu häiveenä päällä
Asunnottomia kadulla, suomenlippu häiveenä päällä Juopot,teeman elävä arkisto

Alkoholisteille, työttömille ja asunnottomille järjestetty itsenäisyyspäivän vastaanotto hämmästytti 50 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään myös potpuri itsenäisyyspäivän juhlista 40-, 50- ja 60-luvuilta.

Itsenäisyysjuhlinnan ohjelmat Teemalla:
Torstaina 30.11. klo 23.20, perjantaina 1.12. klo 14.55 ja maanantaina 4.12. klo 12.00

Hyvät kansalaiset! Lintsarit, pultsarit, tohtorit, lääkärit sun muut lisenssiaatit!

Kun Suomi täytti 50 vuotta virallisiin itsenäisyyspäivän juhliin kuuluivat komeat ilotulitukset sekä tietenkin presidentinlinnan vastaanotto. Mutta Helsingin keskustassa Uudella ylioppilastalolla järjestettiin hieman toisenlaiset juhlat. Vähemmistöjen ja poikkeavien puolestapuhujaksi perustettu Marraskuun liike kutsui alkoholistit, kodittomat ja syrjäytyneet yhteiseen itsenäisyyspäivän juhlaan.

Runoilija Arvo Turtiainen käynnistää juhlat näillä sanoin: "Hyvät kansalaiset! Lintsarit, pultsarit, tohtorit, lääkärit sun muut lisenssiaatit!" Turtiainen toivoi juhlapuheessaan myös, että sitten joskus kun Suomi täyttää 100 vuotta, maassamme ei enää olisi sitä sosiaalista kurjuutta, mikä vallitsi 50-vuotissynttäreiden aikaan.

Jos kameran edessä alkoi laulattamaan, niin sitten laulettiin

Toimittajat Hannu Karpo, Pekka Holopainen ja Leo Matis sekä kuvaaja Raimo Heikkonen tekivät juhlasta dokumentin. Ohjelma herätti hämmästystä ja ärtymystäkin.

Oli erittäin poikkeuksellista, että televisiosta tuli ohjelmaa rappioalkoholisteista, syrjäytyneistä ja vähäosaisista ja nimenomaan itsenäisyyspäivän juhlinnan tiimoilta. Juhlijoita haastateltiin ja he saivat sanoa ajatuksensa koko kansalle suoraan ilman sensuuria. Ja jos kameran edessä alkoi laulattamaan, niin sitten laulettiin.

Vesa-Matti Loiri laulaa
Vesa-Matti Loiri laulaa Vesa-Matti Loiri,teeman elävä arkisto

Lapin kesää ja runoja

Rantojen ja metsien miesten lisäksi dokumentissa esiintyvät Turtiaisen lisäksi monet muutkin 60-luvun radikaalit, muun muassa Arvo Salo ja Aulikki Oksanen. Ja nuoren Vesa-Matti Loirin laulama Lapin kesä säväyttää vieläkin. Mukana oli myös näyttelijä Tarmo Manni.

Marraskuun liikkeen perustajina ja puuhamiehinä toimivat muun muassa Ilkka Taipale, Claes Andersson ja Klaus Mäkelä.

Marraskuunliikkeen itsenäisyyspäiväjuhla

Mannerheim, Kekkonen ja Armi Kuusela itsenäisyyttä juhlimassa

Sibeliuksen Finlandia aloittaa Suomi eilen itsenäisyyspäivänä -nimisen mustavalkoisen elokuvakavalkadin, jossa esitellään Suomen itsenäisyysjuhlia alkaen vuodesta 1935. Muiden elokuvien valmistumisvuodet ovat 1940, 1943, 1957, 1959, 1960 ja 1962 .

Vuonna 1940 valmistunut teos on luonnollisesti täynnä talvisodasta selvinneen Suomen tuntoja ja marsalkka Mannerheim on tarkastamassa paraatia. Seuraavassa filmissä on päähenkilönä presidentti Risto Ryti.

Sitten loikataan vuoteen 1957 ja juhlitaan 40 vuotiasta itsenäistä Suomea. Juhallisuuksia johti vasta vuoden presidenttinä ollut Urho Kekkonen. Seuraavassa lyhytelokuvassa vuoden 1959 itsenäisyyspäivän juhlien päähuomion vei ansaitusti Suomeen itsenäisyyttä juhlistamaan tullut Armi Kuusela. Itsenäisyyskavalkadi päättyy seuraavan vuosikymmenen alkuun ja vuoden 1960 juhlinta on kuvattu värifilmille.

Suomi eilen itsenäisyyspäivänä

 • Lauluja Utopiasta – Agit Propin tarina

  Peter von Baghin viimeinen ohjaus tv-ensi-illassa

  Teemalla saa tv-ensi-iltansa Peter von Baghin viimeinen ohjaus, dokumentti Agit Propista ja sen musiikista kuudella vuosikymmenellä.

 • Teeman lahjapaketit 2017

  Paketteja joka päivä aatosta loppiaiseen klo 12

  Teeman perinteisiä lahjapaketteja avataan taas jouluaatosta loppiaiseen – sekä yksi bonuspaketti. Paketit televisiossa joka päivä kello 12.

 • Black Sabbathin viho viimeinen keikka

  Tunteikkaita hetkiä Birminghamista helmikuulta 2017

  Konserttidokumentti Black Sabbathin vuonna 1968 alkaneen upean uran päätöksestä kotikentällä Birminghamissa helmikuussa 2017.

Yle Teema

 • Teeman lahjapaketit 2017

  Paketteja joka päivä aatosta loppiaiseen klo 12

  Teeman perinteisiä lahjapaketteja avataan taas jouluaatosta loppiaiseen – sekä yksi bonuspaketti. Paketit televisiossa joka päivä kello 12.

 • Lauluja Utopiasta – Agit Propin tarina

  Peter von Baghin viimeinen ohjaus tv-ensi-illassa

  Teemalla saa tv-ensi-iltansa Peter von Baghin viimeinen ohjaus, dokumentti Agit Propista ja sen musiikista kuudella vuosikymmenellä.

 • Black metal kylvi pelkoa ja sekasortoa, kunnes keski-ikäistyi

  Kolme black metal -muusikkoa matkaa myyttiseen Norjaan.

  90-luvun alussa uutisissa, keskusteluohjelmissa ja iltapäivälehtien lööpeissä kauhisteltiin norjalaisen black metal -yhteisön toimia. Kirkkojen polttamiset, murhat ja satanismin kanssa flirttailu herättivät pelkoa ja inhoa tavallisen kansan keskuudessa. Teini-ikäisiä hevifaneja black metalin saama huomio kiehtoi ja Norja kasvoi heidän silmissään myyttiseksi paikaksi. Tuore norjalaisdokumentti seuraa Iranista, Kreikasta ja Kolumbiasta Norjaan saapuvia black metal -muusikoita. Kohtaavatko odotukset ja todellisuus?

 • Yann Arthus-Bertrandin suurelokuva Human

  Yli kolmetuntinen elokuva on katsottavissa Yle Areenassa

  Maailmankuulun valokuvaajan suurelokuvassa planeettamme ihmiset kertovat elämästään ja maailmasta 63 eri kielellä. Arthus-Bertrand on DocPoint-festivaalin vieraana Helsingissä.
  Katso elokuva Areenassa

 • Nosferatu ja Dracula – vampyyrihistoriaa Teemalauantaissa 9.12.

  Kaksi vampyyrielokuvan klassikkoa vuosilta 1922 ja 1958

  Saksalaisen F.W. Murnaun ja englantilaisen Terence Fisherin vampyyrielokuvat ovat lajinsa klassikoita. Vuoden 1922 Nosferatu-vampyyriä esittää nimeään myöten unohtumaton Max Schreck, ja varsin vakuuttava on myös Christopher Lee vuoden 1958 väriversion Draculana.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Lokakuun vallankumous Teeman elokuvissa ja dokumenteissa syksyllä 2017

  Neuvostoliiton varhaistaidetta, tsaarien Venäjän historiaa

  Teema esittää syksyllä 2017 varhaisen Neuvostoliiton elokuvia sekä dokumentteja tsaarien Venäjän historiasta ja bolševikkien vallan alkuvuosien taiteesta. Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Teemalla alkaa kumouksen vuosipäivän alla sarja dokumentteja ja elokuvia, jotka piirtävät kuvaa Venäjästä ennen ja jälkeen vallankumouksen.

 • Venäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Veneäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Täällä Moskova ja Punainen tori. Kommunistisen puolueen johto ja sotilaskomentajat ovat juuri nousseet Leninin mausoleumin päälle. Kremlin kellot kajauttavat kymmenen lyöntiä ja juhlamenot voivat alkaa. Näin käynnistyivät Venäjän vallankumouksen 70-vuotisjuhlat vuonna 1987 ja selostajana oli Yleisradion pitkäaikainen ja ansioitunut kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä.

 • RSO:n itsenäisyyspäivän konsertti

  RSO juhlii 100-vuotiasta Suomea ja omaa 90-vuotispäiväänsä

  100-vuotiasta Suomea ja 90-vuotiasta RSO:a juhlitaan Lindbergin ja Wennäkosken uutuuksilla. Wennäkosken laulut helkkyvät suomeksi, ruotsiksi ja pohjoissaameksi. Lindbergin teos verestää tuntumaa Kraftin ja Kineticsin karkeaan äänimaailmaan. Kullervossa soi kauna ja sisu Lallista Lehtoon.

 • Kun laitapuolen kulkijat itsenäisyyspäivän juhliin lähtivät

  Alkoholistit ja asunnottomat juhlivat 50 vuotiasta Suomea

  Alkoholisteille, työttömille ja asunnottomille järjestetty itsenäisyyspäivän vastaanotto hämmästytti 50 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään myös potpuri itsenäisyyspäivän juhlista 40-, 50- ja 60-luvuilta. Itsenäisyysjuhlinnan ohjelmat Teemalla: Torstaina 30.11. klo 23.20, perjantaina 1.12. klo 14.55 ja maanantaina 4.12.

 • Miltä satavuotias Suomi näyttää ranskalaisin silmin?

  Dokumenttiohjaaja Olivier Horn tutkii Suomea ulkopuolisena

  Ranskalainen dokumenttiohjaaja Olivier Horn tutkii ulkopuolisen silmin Suomen itsenäisyyden ajan historiaa ja tämän päivän Suomea. Matkallaan Horn selvittää, miten maasta Euroopan laidalla on tullut sellainen kuin se on.

 • Sohvaperunat ennen sohvaperunoita

  Ennen Goggleboxia ja Sohvaperunoita nähtiin Itsenäisyyspäivä

  Ensin oli The Royle Family (1998-2000), englantilainen menestyssarja, jota Suomessa esitettiin nimellä Sohvanvaltaajat. Siinä työväenluokkainen perusperhe löhösi sohvalla ja horisi niitänäitä, syöden roskaruokaa ja tuijotti hajamielisesti telkkaria. Ideana oli, että kamera ei näyttänyt lainkaan seurattavaa tv-ohjelmaa, ainoastaan hupaisaa perhettä.

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • Oikea joulu sielumusiikilla maustettuna

  The right x-mas

  "Suomessa oli jo 1990-luvun lopulla paljon maahanmuuttajia ja me mietimme ohjelmaan antirasistista teemaa. White christmas ei tuntunut hyvältä. Miksi se ei voisi olla vaikka black tai red christmas.

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!