TV1 keskiviikkona 6.12.2017 klo 01.20 - 07.00
Katsottavissa Yle Areenassa
Sukupolvi. Nyt. on lähes kuusi tuntia kestävä nimien virta toisen maailmansodan rintamasukupolvesta. Tv-ruudulla vyöryy hitaasti Suomen rintamalla olleiden tuhansien ja tuhansien miesten ja naisten nimet.
Sodasta elossa selviytyneiden, haavoittuneiden ja menehtyneiden nimet on saatu koottua Sotapolku.fi-palvelusta ja matrikkeleista, yhteensä noin 153 000 henkilöä. Kaikkiaan sotaan osallistui yli 700 000 henkilöä.
Taltio perustuu Helsinkiin rakennettuun valoteokseen. Ylen ja Helsingin kaupungin yhteistyössä toteuttama Sukupolvi. Nyt. -valoteos kertoo sodan sukupolven valtavan mittakaavan. Se antaa mahdollisuuden rakentaa oman kokemuksen tämän sukupolven mittakaavasta ja merkityksestä.
Ei koskaan enää – kokemuksellinen valoteos tuo sodan sukupolven eteemme
Miltä tuntuisi kävellä läpi 40 metrisen tunnelimaisen valoteoksen, jonka mustia seiniä pitkin vyöryvät hiljaisella voimalla vastaan tuhansien ja tuhansien ihmisten nimet?
Nuoria miehiä ja naisia, iältään pääosin pari-kolmikymppisiä. Sukupolvi, jonka nuoruus meni sodassa ja tulevaisuus sen kovia muistoja kantaen. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Sukupolven kaikuja
”Teoksen lähtökohta oli omakohtainen havainto siitä, että on ollut vaikea ymmärtää rintamalla olleen sukupolven mittakaava ja sitä, miten sadattuhannet kokemukset ovat Suomeen vaikuttaneet”, käsikirjoittaja ja ohjaaja Raimo Lång Yleltä kertoo.
”Meillä on käsillä hetki, jolloin suora muistiyhteys rintamakokemuksiin on katkeamassa. Toisen ja kolmannen polven aikuisten lapsien alkaa olla jo vaikea hahmottaa sodan kokeneen sukupolven laajuutta ja sitä, missä mitassa sodan kokemukset ovat vaikuttaneet koko maahan. Ne elävät yhä meissä kaikuina edellisen sukupolven tunne-elämästä ja mentaliteetista.”
Teoksen läpi kävelevä voi kokea sodankäyneen sukupolven laajuuden ja merkityksen.
Kunnianosoitus sodan sukupolvelle
Långin mukaan teos on kunnianosoitus sodan eläneelle sukupolvelle, mutta samalla se on myös tähän hetkeen vahvasti yhdistyvä kokemus heille, joille sota on enää muisto suvun ja Suomen historiassa.
”Teos koskettaa monia Suomessa asuvia tänäkin päivänä. Sodassa olleita on vielä elossa, ja monelle Suomessa olevalle pakolaiselle sota on tälläkin hetkellä täyttä totta”, Lång sanoo.
”Millään kansakunnalla ei ole varaa laittaa lähes koko sukupolvea rintamalle. Toivon, että kävijällä on teoksen läpi kuljettuaan rauhallinen, mutta henkisesti vyörytetty olo. Ja että tästä kokemuksesta saa jotakin kestävää mukaansa.”
Kaikille suomalaisille
Valoteos sijaitsee Helsingissä, mutta se on tehty kaikille suomalaisille. "Yle haluaa tuoda teoksen sisällön myös televisioon ja Yle Areenaan, jolloin se on kaikkien ulottuvilla”, Raimo Lång sanoo.
Teoksen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Teos on avoinna päivittäin Töölönlahden puistossa, Finlandia-talon takana 5.12.2017 - 5.1.2018 klo 16–21.00 (lukuun ottamatta 24. - 25.12., jolloin teos on suljettu) sekä 6. - 10. 1.2018 klo 16 - 22.00. Sukupolvi. Nyt. TV1:ssä 6.12. klo 01.20 - 7.00. Teos on katsottavissa Yle Areenassa avajaispäivästä 5.12. klo 16.00 alkaen.