Hyppää pääsisältöön

Biisiesittelyssä Solmussa: Pikku G:n paluukappale osoittaa, ettei räppäri ole pelkkä teini-iän ihme – hän on vakavasti otettava artisti, jolla on iso nostalgia-arvo

2000-luvun alussa Pikku G oli ilmiö. Tuleeko hän olemaan sitä myös 2010-luvun lopussa? Paluubiisin perusteella se on mahdollista.

Pikku G. // Kuva: Julius Konttinen

Nyt se on viimein tapahtunut: toukokuussa paluustaan ilmoittanut ja kesällä muutamalla festarilla esiintynyt Pikku G on julkaissut uuden kappaleen yhdeksän vuoden tauon jälkeen. Tai siis: vuonna 2008 Pikku G julkaisi kaksi biisiä artistinimellä Gee. Pikku G -nimellä edellinen julkaisu on vuodelta 2004.

Nyt ilmestynyt kappale on nimeltään Solmussa, ja sillä on mukana Warnerin tuore ja toistaiseksi tuntematon artisti BEHM, joka on yllättävä valinta paluubiisille. Warnerin rosterista olisi löytynyt tuttuja naisartisteja – mutta ehkä Pikku G on niin varma paluubiisistään, että hän halusi kappaleelle mukaan tuoretta verta. Biisin on tuottanut kansainvälisesti menestynyt MGI.

Ja kyllä, Pikku G:n paluu on biisin perusteella erittäin onnistunut! Jo kesän keikoilla Pikku G:n nähneet saivat huomata, että hän osaa räpätä myös aikuisena. Solmussa-biisillä Pikku G osaa painottaa sanoja oikeassa kohdassa ja tuo pari- ja ystävyyssuhteiden ongelmista kertovaan kappaleeseen näin lisää tunnetta. Solmussa perustuu Pikku G:n omiin kokemuksiin – ja sen voi kuulla. Ilmaisu on vahvaa ja rehellistä. Niinpä tarinaan tai vähintään sen apeaan tunnelmaan samaistuu helposti.

Monet artistit tekevät biisejä elämästään, mutta kaikki eivät kuitenkaan osaa esittää niitä siten, että niistä välittyisi henkilökohtainen, aito fiilis. Pikku G osaa – ja se on kova juttu, kun puhutaan artistista, joka ei ole vuosikausiin julkaissut musiikkia. Kun tähän lisätään selkeä artikulointi ilman turhaa kikkailua, niin lopputulos toimii.

Joo arki on hetkist, mul on sulle pelkkii hetkii
Ja luulin sokeesti et sil pysyy kaksi ihmist yhes
mut eihän se mee niin

Vaikka huomio kiinnittyy luonnollisesti Pikku G:hen, niin on syytä keskittyä myös Behm-nimisen tuoreen artistin osuuksiin kappaleen kertosäkeissä. BEHM on hiljattain Warnerin kanssa levydiilin BEHM & ELLIS -kaksikon kautta solminut laulaja, jonka yhtäaikaa herkkä ja voimakas ääni tuo mieleen sekä Evelinan että Vestan. Vesta-fiilis korostuu toki biisin miksauksesta johtuen: Behmin laulama kertosäe tulee voimakkaasti esille samaan tapaan kuin Vestan kertsi Pyhimyksen Kynnet, kynnet -biisillä.

Kaunis kertosäe vie Pikku G:n onnistuneen paluukappaleen vähintään aivan siihen napakympin tuntumaan.

Jos sä oot solmussa selvitän sut
Muistan sua ulkoo, oon sua lukenut
Jos sä oot solmussa mä avaan sut
Viimeistään nyt oon sen luvannut 

Uuden biisin julkaiseminen ei ole varmasti ollut Pikku G:lle helppoa. Räppärillä on iso nostalgia-arvo monille 2000-luvun alussa lapsuuttaan tai nuoruuttaan eläneille suomalaisille. Tuolloin teini-ikäinen artisti julkaisi kaksi albumia, jotka sisälsivät klassikkobiisejä, kuten Romeo ja Julia, Kylki kyljessä ja toki Me ollaan nuoriso.

Uusi tuleminen on paljon kiinni siitä, miten uudet biisit uppoavat faneihin. Vanhoilla meriiteillä kun ei voi ratsastaa ikuisesti.

Siksi on tärkeää, että Solmussa-paluubiisi menee maaliin. Jos meininki jatkuu tällaisena, niin Pikku G tuo kiinnostavan lisän suomalaiseen räppikenttään. Hänellä on vankka fanipohja, joten eväitä on kivuta vaikka takaisin sinne huipulle saakka.

Lue myös:

Summer Up 2017: Pikku G:n paluu ei pettänyt – nostalgiaa herättänyt keikka sai toivomaan lisää