Hyppää pääsisältöön

Englannintorvi ei ole Englannista eikä edes torvi!

RSO, Gaffigan ja Gerhardt Musiikkitalossa 5.2.16
RSO, Gaffigan ja Gerhardt Musiikkitalossa 5.2.16 Kuva: Yle/ Hedi Viisma Radion sinfoniaorkesteri,alban gerhardt

Sinfoniaorkesteri kuului asioihin, joita olen pitänyt itsestäänselvyytenä. En ole tullut ajatelleeksi, että sinfoniaorkesteri haki muotoansa läpi 1800-luvun.

Kun miettii niinkin tarkkaan määritellyn asian kuin sinfoniaorkesterin olemusta, on vaikea kuvitella, että sen kokoonpano oli aikanaan jatkuvan myllerryksen kohteena. Orkesteri laajeni sitä mukaa kun uusia soittimia kehitettiin ja soittajat ottivat ne käyttöön.

1800-luku oli käsittämättömän vilkasta aikaa soitinten kehityksessä. Kansanmusiikissa käytetyt soittimet viritettiin soitinpajoissa huippuunsa ja valjastettiin taidemusiikin käyttöön. Soittajat ottivat parhaat soittimet käyttöönsä, ja soittajien ryhmät kasvoivat.

Uudet soittimet vaikuttivat luonnollisesti myös sävellyksiin ja sitä kautta taas orkesterien kokoonpanoihin. Sinfonia tarkoittaa yhteissointia eli harmoniaa. Siihen kasvavissa orkesterikokoonpanoissa pyrittiin.

Lähikuva viulusta jota soitetaan.
Lähikuva viulusta jota soitetaan. helsingin barokkiorkesteri

Esimerkiksi viulu kehitettiin Italiassa 1500-luvulla, alunperin Lähi-idästä kulkeutuneista jousisoittimista. Taidemusiikkia sillä alettiin soittaa 1600-luvulla. Nykyisissä sinfoniaorkestereissa viuluja on 16 - 30.

Ylen Orkesterikoneesta saat lisää tietoa sinfoniaorkesterin kokoonpanosta ja soittimista. Voit myös “soittaa” Jean Sibeliuksen Finlandia-hyminiä RSO:n esittämänä, eli kuunnella tarkemmin eri soitinryhmiä ja seurata kapellimestarin työskentelyä.

Myös sinfoniaorkesterin soittimien nimien etymologia on mielenkiinoista. Aristoteleen kantapää kysyi musiikkiantropologian emeritusprofessori Timo Leisiöltä, miten ne ovat saaneet nimensä.

Hauskoja tarinoita niihin liittyykin! Esimerkiksi Englannintorvi ei ole torvi ollenkaan eikä kotoisin Englannista. Soitin kuuluu oboen ja fagotin kanssa samaan puupuhaltimien soitinperheeseen. Niille on yhteistä se, että ääni syntyy puhallettaessa suuttimeen, joka muodostuu kahdesta vastakkain sidotusta ruokolehdykästä. Oboesta, fagotista ja englannintorvesta enemmän täällä.

Oboe
Oboe Oboe Kuva: Yle/Jussi Nahkuri oboe

Myös englannintorven nimi on erehdys. Soitin kehitettiin 1700-luvulla Sleesiassa. Timo Leisiö kertoi Pasi Heikuralle, että saksalaiset antoivat soittimelle nimeksi enkelintorvi sen kauniin soinnin takia, mutta nimi ymmärrettiin väärin. Siksi soitin tunnetaan englannintorvena.

Kuuntele Aristoteleen kantapää, niin saat tietää lisää sinfoniaorkesterin soittimien historiasta ja nimien etymologiasta. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri